Cu totii reusim, indiferent de speta pe care o avem individual!

Intr-un noian de vesti negative, care vin cu nemiluita dinspre sectorul bancar si pare ca nu se mai ispravesc, primim si vesti bune. Oamenii au inceput sa castige batalii cu acest aparat oribil si, aparent, de neinvins. Iata povestea unui debitor care a reusit sa dea in plata, dupa indelungate probleme de birocratie – in Romania doar trei lucruri sunt sigure: moartea, taxele si hartogaraia. In nenumarate cazuri acestea sunt corelate.

Redam mai jos povestea integrala:

“Sunt un fost client de credit ipotecar bancar. Spun sunt un FOST, pentru ca ieri AM REUSIT SA DAU IN PLATA imobilul ipotecat pentru un credit de 48000 euro luat in 2008 pentru achizitia unui apartament pentru copil (apartament cu o camera cu curte comuna).  Nu trebuie sa va SPERIE aceasta DARE IN PLATA,  depinde doar de noi sa nu ne lasam, sa nu abandonam, acum cand suntem la ultimii 10 m. E SIMPLU SA DAI IN PLATA, trebuie doar sa iti doresti, sa vrei, sa te implici cat de mult, sa stii ce ai de facut, sa nu te lasi (desi in  experienta mea,  de multe ori am zis: gata nu mai pot), sa ceri ajutor de oriunde (facebook, prieteni, cunostinte, avocati etc., nu conteaza, fiecare spune ceva ce te poate ajuta), sa faci o notificare, sa astepti fiecare pas (“pas cu pas” se reuseste) si sa ai un avocat sau notar care sa faca tot ce trebuie. Sunt si avocati si notari care fac treaba foarte buna, care nu te jecmanesc de bani, care isi doresc si ei sa reuseasca prin tine.

M-am hotarat urgent, pentru ca aveam deja publicatie de vanzare pe care am reusit sa o suspend cu o zi inainte de a se tine licitatia. Eu am ales un avocat pentru notificare. Motivul: in caz de contestatie, sa ma reprezinte.  Ne-am inteles la notificarea bancii in doua directii: la centrala bancii si la sucursala din oras. Cost 200 ron plus 17 lei curierat. (Am avut de fapt 2 notificari, ca asa am vrut eu). E suficienta o notificare doar la centrala bancii.

Am facut notificarea si s-a trimis prin curierat in 14.06.2016, am solicitat intalnire pe 23.06.2016 si 27.06.2016.  Confirmarea de primire  a fost cu data de 16.06.2016. Am inceput sa astept primul pas, cu emotii fff mari deoarece la momentul notificarii, cand am scos cartea funciara CF al imobilului, pot spune ca bunul Dumnezeu mi-a aratat ca nu e ok cu cartea funciara. Am solicitat la OCPI  (cadastru) cartea funciara individuala si am primit doua carti funciare, una individuala si una colectiva.  Nu stiam ce este acea coala colectiva, unde eu nu am aparut ca avand in proprietate imobilul (terenul aferent), ci ca e al statului Roman. Chiar am vrut sa o arunc, dar nu stiu ce, ceva mi-a spus sa o atasez cartii funciare individuale. Am mers la avocat, i-am aratat si am hotarat ca noi depunem ambele (cu toate ca unii ziceau ca nu e necesar, eu am vrut sa fac lucrurile corect. Asa au luat in garantie imobilul, fara teren, asa sa le dau imobilul).

In asteptarea unui raspuns de la banca, totusi, am depus solicitare la OCPI sa rectifice si sa treaca terenul in proprietatea mea. De aici a inceput calvarul, lungi plimbari repetate de la OCPI la societatea de unde s-a cumparat imobilul in 1997, fara rezolvare.

In 20.06.2016 am primit de la banca adresa sa pregatesc actele pt darea in plata. OK, am zis, deci vin. M-am mai linistit. Am facut tot ce au cerut prin adresa, am transmis actele catre banca si am asteptat 23.06.2016. La intalnire, surpriza, cer inscrierea terenului in coala colectiva si amanarea intalnirii pe data de 18.07.2016.

Am inceput iar cercetarile la OCPI, sa vedem ce s-a intamplat, cum s-a intamplat, sigur, cu cheltuieli de 500 lei, caci am scos o gramada de acte de la ei, care sunt scumpe, apoi am fost iar de 2 ori la societatea de unde s-a cumparat imobilul, care de aceasta data ma trimite la Primarie. Acum intra in joc si ei, ma adresez lor, 2 ore si 10 minute am discutat cu doua doamne juriste sefe de la primarie ca sa inteleaga speta mea. Le multumesc, au inteles si mi-au dat raspuns ca terenul nu este al statului Roman. Am primit raspunsul primariei chiar inainte de intalnirea cu banca si nu am mai avut timpul necesar pt a face rectificare in coala. La intalnirea din 18.07.2016, desigur, banca nu a fost de acord numai cu adresa, a solicitat sa se faca inscrierea in coala si sa prezentam coala. Am amanat iar pe 18.08.2016, dar am reusit la OCPI sa fac rectificarea (greu si aici, caci in loc de Mariana au trecut MARIA). Acest lucru se intampla in 21.07.2016, si pentru prima data in aceasta perioada m-am certat, am vrut sa chem televiziunea la OCPI, dar era foarte tarziu, undeva ora 16 si asa ca am lasat-o pe a doua zi. In 22.07.2016, am mers direct la Seful registrator la OCPI, ca sa nu mai fiu purtata si mi s-a facut corectia. Toate aceste amanari  la notar sigur ca m-au costat 72 ron x2 + 40 cadastru= 184 ron. Am spus fie, trebuie sa se termine.

In 22.07.2016 am instiintat banca ca ii asteptam la notar pe 27.07.2016 ca urmare a indeplinirii cerintei bancii de trecere a terenului in coala colectiva si am atasat coala.

Sigur ca in 25.07.2016 banca ma suna si imi spune ca ea trebuie sa imi trimita draftul de contract si ca inca nu are procura pt a veni la notar. I-am raspuns ca e problema lor si ca noi ii asteptam la notar. Cu toate acestea nu au venit la intalnire in 27.07.2016, dar banca a sunat si a solicitat sa ne intalnim in 28.07.2016, iar inainte de a merge la notar sa mergem la imobil sa facem proces verbal de predare primire imobil.

Astfel, in 28.07.2016 am semnat contractul de DARE IN PLATA pt o valoare a debitului de 51324 euro si 220 lei pt care am platit la notar taxe notariale de 2524 lei plus taxe de intabulare de 1732 lei (intabulare in doua carti funciare in cazul meu).

Sigur ca ieri atat d-na notar cat si dl. director de banca au avut intentia de a mai amana semnarea, pana la intrarea in vigoare a OUG de diminuare la 50% a taxelor notariale, dar am spus ca nu mai am putere de amanare si am semnat. Vreau sa mentionez ca eu am considerat ca imi este necesar ca avocatul sa ma reprezinte la orice intalnire cu banca la notar si pentru acest aspect am facut un contract de consultanta ce a costat 500 lei (dar avocatul a muncit alaturi de mine, a facut toate adresele catre banca, si au fost destule, precum si asistenta asupra contractului in emiterea lui). Asta, ca sa am eu o siguranta mai mare, nu era necesar.

Ca un calcul al costurilor, daca aveti o speta simpla, nu ca a mea, sunt urmatoarele costuri:

  • Notificare: 217 lei
  • Notar: taxe notariale de 2524 lei (calculat la valoarea debitului) plus taxe de intabulare de 1732 lei (intabulare in doua carti funciare in cazul meu).

Total : 4473 lei

Sunt fff obosita, inca nu reusesc sa ma bucur, dar am satisfactia ca AM REUSIT!

Nu va pierdeti speranta! Un sut in fund (pierderea mea) un mare pas inainte (libertate, sanatate, viata)!”

Asadar, nu va temeti de acte, de drumuri, de costuri, de minciunile si intoxicarea bancherilor disperati. Nimeni nu va poate opri sa scapati de o povara insuportabila, care va distruge viata.

KEEP CALM AND DATI IN PLATA!

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci