Cum (mai) manipuleaza bancherii. Rafinamente.

Campania de manipulare a opiniei publice, desfasurata de catre bancheri pe tema legii darii in plata, continua. Azi ne vom referi nu la agresivitate si amenintari cu DNA ci la o forma mult mai rafinata de manipulare, prin urmare mult mai persuasiva, intrucat adevarul se impleteste frumos cu neadevarul si de aici se naste o frumoasa manipulare.

Ne referim la un articol din ziarul Bancherul, publicat in 2.12.2015, intitulat „Ce ar descoperi DNA daca ar cerceta cauzele adoptarii legii lui Piperea privind darea in plata”.

Luam pe rand cateva afirmatii:

“In materia relatiei cu clientii lor, bancile romanesti au fost un dezastru, e de necontestat.”

Nimic mai adevarat.

“Mai intai au esuat, ani buni la rand, poate chiar peste 10, sa infiinteze si sa puna pe picioare o institutie de mediere, acel ombudsman functional in alte tari, care ar fi putut rezolva multe probleme ale bancilor, inclusiv de comunicare, in relatia cu clientii lor, dar si chestiuni mai delicate, precum clauzele abuzive din contractele de credit sau executarile silite si cesiunea creditelor catre recuperatorii de credite.”

Noi punem problema altfel: in primul rand, bancile au pornit la drum in Romania cu contracte preformulate pline de clauze abuzive, au pornit din start cu sistemul executarilor silite si cesiunea creditelor catre recuperatori, pe care le-au cultivat si dezvoltat. De la bun inceput. Pana la institutii de mediere se pune problema simpla: cum au abordat bancile relatiile cu clientii romani? Iata cum: au pornit pe ideea de spoliere si in tot acest timp nu au facut decat sa protejeze acest sistem si sa incerce sa ascunda gunoiul sub pres. Nu negam importanta unei institutii de mediere, dar chiar daca aveam una functionala, aceasta ar fi avut mai putine lucruri de rezolvat.

“Bancherii nu si-au imaginat ca vor trai o zi in care vor fi pusi cu spatele la zid pentru aroganta, nesocializarea si mai ales lipsa de empatie de care dau dovada, fara sa mai poata face absolut nimic, fara sa mai fie crezuti si bagati in seama, nici macar cand au dreptate

Nu, nu aveti dreptate, domnilor bancheri. Suntem de acord cu aceasta caracterizare, mai ales cu cea privind aroganta. Dar pe noi nu intereseaza sa socializam cu bancherii si nici ca ei sa arate empatie. Pe noi ne intereseaza sa avem relatii corecte, de echilibru contractual, de parteneriat. Atat. Nu mai puneti legea asta pe seama unei reactii emotionale la aroganta si lipsa de empatie a bancherilor, domnilor. Legea vine sa stabileasca un echilibru contractual. Este vorba de echitate si de repararea, in masura in care se mai poate, a dezastrelor economice pe care ni le-au provocat bancile. Trecem peste faptul ca ne-au bagat prin spitale.

Ironic, acum bancherii si-o doresc adoptata cat mai repede, (n.r. – legea falimentului personal) dupa ce resentimentele impotriva bancilor s-a acumulat suficient de mult in ultimii ani pentru a determina Parlamentul sa adopte legi cu adevarat impotriva lor, precum cea privind darea in plata a caselor ipotecate.”

De acord cu cele spuse referitor la legea falimentului personal (pe care debitorii nu conteaza deloc, de altminteri, pentru rezolvarea problemelor lor). Dar ceea ce sistemul bancar in ruptul capului nu vrea sa accepte este faptul ca aceasta lege vine de fapt si in ajutorul lui. De ce? Fiindca au acum ocazia sa adopte politici mult mai sanatoase de creditare, de exemplu sa nu mai acorde credite pe persoane fizice de milioane de euro. Sa evalueze mai bine riscurile. Sa nu mai contribuie prin politici de creditare la crearea unor bule imobiliare. Si, finalmente, sa castige increderea clientilor. Daca nu accepta asta, atunci toate plangerile cu privire la ura manifestata de clienti raman doar expresia falsitatii supreme.

Toata aceasta aroganta bancara a umplut paharul resentimentelor clientilor bancilor si a neincrederii publicului, astfel ca un proiect de lege populist care sa le puna cu botul pe labe, cum este cel privind darea in plata, a trecut atat de usor prin Parlament, cu sprijinul primului dusman al bancilor, avocatul Gheorghe Piperea.”

De cate ori apare o initiativa menita sa indrepte lucrurile, i se pune inevitabil eticheta de populism. Pai atunci e clar ca avem nevoie de mult mai multe masuri populiste in tara asta, domnilor. De ce? Fiindca nu mai merge sa sacrifici cetateanul in numele unor teorii economice si monetare despre stabilitatea si prosperitatea macroeconomica, in timp ce omul de rand este sistematic distrus din punct de vedere economic. Nu mai cumparam asa ceva. Ce-ar fi sa va aplecati spre stabilitatea si prosperitatea oamenilor? Cat despre catalogarea domnului Piperea ca fiind „primul dusman al bancilor”, nu credeti ca formularea dumneavoastra este fortata? Daca ar fi existat o relatie corecta client-banca acest domn avocat poate s-ar fi ocupat de alte cauze si nu ar mai fi fost pe buzele tuturor reprezentantilor sistemului bancar. Noi, clientii bancari, il consideram pe domnul Piperea in primul rand un aparator al drepturilor noastre de consumatori. Daca bancile considera ca apararea drepturilor consumatorilor inseamna dusmanie fata de ele, atunci putem considera ca implicit noi, toti clientii bancari, suntem dusmaniti de catre banci. Ciudat, nu?

Iar impotrivirile stangace si necredibile ale reprezentantilor BNR, care in loc sa invoce principii sacrosante precum plata unei datorii, s-au plans, ca de obicei, de pierderile care le-ar suferi bancile (…..)”

Reprezentanti ai sistemului bancar, de la BNR sau nu, s-au plans printre altele ca legea e facuta pentru cei ce nu mai vor sa plateasca. Lucrurile stau in felul urmator:

1. Clientii romani, majoritatea de buna credinta, vor sa-si plateasca datoriile. Asta nu se discuta. De cele mai multe ori nu mai pot s-o faca, fiindca gradul de indatorare la care s-a ajuns depaseste limitele pana la care un om poate sa-si mai asigure traiul zilnic. De ce s-a ajuns aici? Din mai multe motive, printre care si din cauza bancilor (indiferente la deciziile instantelor) care tin cu dintii de clauzele abuzive si arunca in spatele clientului toate riscurile.

Ati uitat de ratele dublate/triplate prin cresterea sistematica (uneori ciclica) a dobanzilor si a cursului valutar? Marjele bancilor sunt adimensionale (includ cheltuielile și profitul estimat al bancii, indiferent de moneda în care a fost acordat creditul). Ati impus marje sau ati majorat marje pana au ajuns nefiresc de mari. Ati uitat sa diminuati dobanzile atunci cand indicii valutari au scazut. Percepeti comisioane de risc valutar sau de tara cu toate ca acestea sunt deja incluse in curs! Puneti-va intrebarea: ce s-ar intampla cu celelalte banci in cauza daca un singur operator bancar ar face clientilor o oferta de refinantare onesta? Simplu de ghicit raspunsul, nu?

2. Alti clienti poate ar mai putea sa duca ratele, cu greu, prin sacrificii continue. Se tarasc prin viata cu un unic scop: sa plateasca rata la banca. Aici vor sa ne tina bancile. In zona asta. Cat mai poti, platesti. Noi venim si spunem: da, un contract este un angajament ce trebuie respectat. Datoria trebuie achitata. Insa poti folosi termenul „sacrosant” atunci cand te-ai folosit de inselatorii, de clauze abuzive si ai transferat din start toate riscurile catre client? Iar prin darea in plata aceasta datorie vi se plateste, domnilor, fiindca imobilul ipotecat de asta a fost si este considerat drept garantie la credit si evaluat de expertii bancari! Mai mult, vi se plateste in plus, fiindca pe langa asta ati incasat avans si rate timp de ani!

Cu toate ca raspunsul este atat de simplu: deveniti sociabili, naturali, sinceri, transparenti si mai ales empatizati cu propriii vostri clienti, mai ales cu cei care au probleme.”

Da, ar fi placut sa vedem bancheri care empatizeaza, sunt sociabili, si mai ales naturali, sinceri si transparenti. Chiar daca s-ar afirma o astfel de generatie de bancheri in timpul vietii noastre, noi tot n-am crede ca sunt sinceri si transparenti. In acest moment nici nu vrem sa vedem zambetele bancherilor sociabili. Ce ne intereseaza este corectitudinea si respectul acordat noua, clientilor-parteneri. Legea darii in plata ar fi un pas important inainte pentru a realiza acest tip de relatie.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci