DAREA ÎN PLATĂ: La Drăgășani, instanța constată PERIMATĂ contestația băncii la notificarea de dare în plată. Debitorul urmează să semneze actele de dare în plată la notar

Banca Transilvania a contestat, potrivit dispozițiilor Legii dării în plată, notificarea de dare în plată depusă de către debitor. Astfel, pe rolul Judecătoriei Drăgășani s-a format dosarul nr. 1605/223/2016.

După ce la termenul din data de 07.12.2016 instanța de judecată a suspendat soluționarea contestației formulate de bancă,  la data de 05.10.2017 completul de judecată de la Judecătoria Drăgășani a constatat cererea perimată.

Practic, instanța de judecată a constatat că banca nu a stăruit la soluționarea cauzei, dosarul rămânând în nelucrare, timp de cel puțin 6 luni de zile, din culpa băncii-contestatoare.

Consecința este una extrem de importantă: se consideră că procesul nu a existat niciodată, părțile fiind repuse în situația anterioară depunerii contestației. Pe cale de consecință, este ca și cum banca nu ar fi contestat îndeplinirea condițiilor de admisibilitate prevăzute în Legea dării în plată. Sigur că banca ar putea depune o nouă contestație, însă aceasta NU este posibilă, întrucât termenul de depunere prevăzut în Legea dării în plată (77/2016) ar fi depășit. Totodată, cel puțin la nivel de principiu, banca NU mai are niciun alt mijloc pentru a contesta faptul că debitorul nu ar îndeplini condițiile impuse prin Legea dării în plată.

Hotărârea de perimare pronunțată de către Judecătoria Drăgășani a fost atacată de către Bancă cu recurs la Tribunalul Vâlcea. Din fericire, instanța de judecată a respins recursul formulat de către Banca Transilvania, astfel că contestația băncii a fost constatată în mod definitiv perimată.

Pasul următor constituie aplicarea art. 7 alin. (6) din Legea dării în plată, potrivit căruia Banca are obligația de a se prezenta la notar în termen de 10 zile pentru a semna actele de dare în plată (În termen de 10 zile de la data respingerii definitive a contestaţiei, creditorul are obligaţia să se prezinte, în conformitate cu notificarea prealabilă a debitorului, la notarul public indicat în cuprinsul acesteia. Dispoziţiile art. 5 alin. (4) sunt aplicabile atât în vederea transmiterii informaţiilor şi a înscrisurilor, cât şi în vederea stabilirii datei exacte a semnării actului de dare în plată.”)

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci