De ce nu vor Bancherii Legea Darii in Plata?

Legea Darii in plata, o lege ceruta de imprumutatii la banci si votata de Parlament cu un vot covarsitor “Pentru”, este cea mai atacata lege a momentului de catre bancheri. De ce, ne intrebam, creeaza o lege atat de multe framantari in birourile de la ultimele etaje ale celor mai scumpe cladiri din Bucuresti?

De ce a aparut Legea Darii in Plata?

Prin 2007-2008 BNR a relaxat conditiile in ceea ce priveste imprumuturile si tot mai multi tineri au avut acces la creditare. Fiind o cerere tot mai mare de case si apartamente, preturile au crescut enorm. Un apartament in zona Obor din Bucuresti, de 2 camere si 54 de mp, se vindea cu 70.000-80.000 de euro. Fiindca multe banci solicitau si avans, erai nevoit sa apelezi si la un credit de nevoi personale. Tinerii isi cumparau astfel un apartament, platind o rata lunara timp de 10-20-30 de ani, apartament care in final le ramanea in proprietate. O alegere buna fata de plata unei chirii care nu le oferea posibilitatea de a ramane cu propria casa.

Majoritatea bancilor au introdus atunci si un nou credit, cu o dobanda avantajoasa si pe care il prezentau ca fiind in cea mai stabila moneda din lume: creditul in franci elvetieni. Clientii erau descurajati sa ia credit in euro sau lei, fiindca dobanda era mai mare iar suma pe care o puteau imprumuta, mult mai mica. Pentru exemplul de mai sus, banca oferea cel mult 40.000 de euro, dar nu avea nicio problema sa ofere 150.000 de franci elvetieni (adica echivalentul a mai mult de 80.000 de euro).

Tinerii nu si-au pus problema ca banca urmareste sa ii pacaleasca oferindu-le o moneda riscanta, au semnat contractele desi le citeau pentru prima oara in momentul creditarii. Increderea in banci era la cote maxime iar statutul de “profesionist” atribuit bancherilor nu iti lasa urme de indoiala. 

Ce s-a intamplat atat de dramatic daca in 2016 Legea Darii in Plata pare sa fie cea mai mare amenintare pentru bancherii profesionisti si bogati?

TOTUL!

1.Dobanzile la credite au crescut din al DOILEA AN de creditare

Cei mai multi tineri au constatat ca dobanda creste, fiindca banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda dupa al doilea an de creditare (drept mentionat in contracte). Pana la ce nivel, ne-am putea intreba, nu-i asa? Nu exista un MAXIM! Banca putea creste dobanda atat cat considera, fiindca nu exista o limitare prin contract. In plus bancile introduceau in formula de calcul si o marja de risc pe care, la fel ca dobanda, o puteau modifica fara sa fie nevoita nici macar sa anunte imprumutatul. Ajungeai la ghiseu si constatai ca ai de platit cu 50-100-150 de euro/lei/ franci in plus luna de luna.

2. Cursul de schimb a crescut constant pentru toate valutele

Nu doar dobanzile au inceput sa creasca. Cursul de schimb a crescut si el, leul pierzand teren in favoarea valutei. In 2007 paritatea era in medie aceasta:

 • 1 Euro = 3,3373 LEI,
 • 1 USD = 2,4383 LEI,
 • 1 CHF = 1.9809 LEI.

Comparativ, cursul de schimb afisat de BNR azi, 05.02.2016 este:

 • 1 EUR = 4,5013 LEI
 • 1 USD = 4,0240 LEI
 • 1 CHF = 4,0583 LEI

Concret, o rata de 200 de EURO a crescut de la 668 lei la 901 lei. O rata de 300 USD a crescut de la 732 lei la 1208 lei. O rata de 400 CHF a crescut de la 793 lei  la 1624 lei.

CRESTERE suportata doar de imprumutat!

3. Comisioanele de acordare, administrare, rambursare erau pur si simplu sfidatoare

0.02% comision de administrare credit pare putin, nu-i asa? Daca se calculeaza insa la soldul creditului, adica la 80.000 de euro si se plateste anual, defalcat pe luni, acesta presupune 133 de euro/ luna. Un comision pe care banca nu il poate justifica, motiv pentru care in 2010 bancile au fost obligate, tot prin lege, sa nu il mai aplice. Practic, dintr-o rata de 300 de euro, comisionul putea sa insemne 50 de euro, bani care nu insemnau decat un cost suplimentar, NU SI SCADEREA SOLDULUI.

In plus, toate creditele acordate presupuneau plata unui comision initial de acordare, care nu era deloc mic!

Mai mult decat atat, daca doreai sa rambursezi bani in avans, plateai COMISION. Banca te taxa pentru ca aveai dorinta de a returna banii mai repede.

4. Lipsa de solutii pentru clientii care ajungeau sa plateasca cu dificultate

Banca a oferit un imprumut, tu ai semnat un contract, deci banca are libertatea de a cere cat considera. Cam asa se defineste pe scurt PERSPECTIVA bancherilor asupra clientilor care s-au imprumutat.

Dar in 10-20-30 de ani de creditare, fiecare tanar trece prin momente dificile. Fie ca e vorba de somaj, scaderea salariului (si au tot fost astfel de perioade drastice), stagnarea salariului in timp ce rata creste luna de luna, evenimente nefericite precum decesul unei persoane dragi sau o boala grava, toate fac parte din viata unui om. Aparitia unui copil este fireasca pentru orice cuplu care s-a mutat la (viitoarea) proprie casa, dar asta implica o multime de cheltuieli.

Insa bancherii nu au inteles si nu au acceptat aceasta realitate. Bancherii nu ofera nimic, nici macar o solutie de scadere a ratei, fara sa ascunda in NOILE CONTRACTE/ RESTRUCTURARI /REFINANTARI un cost mai mare, mai sufocant pentru tinerii deveniti intre timp tot mai indatorati la banca, stresati ca pot pierde casa si toti banii pe care i-au platit pana in prezent.

Iar ceea ce a pus capac si a nascut nevoia unei legi de protectie a clientilor a fost pasul cel mai dificil din viata unui tanar: executarea silita.

5. Executarea silita – sfarsitul unei vieti

Suna poate exagerat dar asta este realitatea pentru cei care ajung sa fie executati silit. Si e vina lor in prea mica masura!

Pe scurt, executarea poate sa apara cand depasesti 90 de zile de intarziere. Fie ca ti-a crescut rata si salariul tau nu mai acopera suma, fie ca ai ramas fara loc de munca dar banca iti solicita aceeasi rata, fie din alte motive independente de vointa ta, nu mai ai posibilitatea sa platesti la timp, iar banca te executa silit. Banca iti executa casa si o vinde in majoritatea cazurilor la un pret mult mai mic decat valoarea pietei. Banii de avans i-ai pierdut, banii platiti lunar sunt la banca, banii obtinuti din vanzarea casei raman la banca. Dar actiunile bancii nu se opresc aici! SI ASTA NU O STIU TINERII CARE ALEG SA SE IMPRUMUTE.

 • Banca executa si alte bunuri pe care le ai pana se acopera toata datoria (datorie calculata de banca)
 • Banca iti pune poprire pe toate veniturile tale (mai poti folosi doar 20% din venituri lunar, uneori chiar mai putin), ale codebitorului (daca exista), ale girantului (daca exista).
 • Banca acopera intai penalizarile, apoi dobanzile si comisioanele, abia apoi acopera soldul (suma efectiv imprumutata). Practic, nu ajungi sa mai platesti soldul fiindca majoritatea banilor opriti lunar din veniturile tale se retrag pentru penalizari si dobanzi.
 • Banca te urmareste toata viata, nu iti mai acorda nici macar o sansa sa o iei de la capat. Ba mai mult, abia supravietuiesti.

Aceasta ultima faza care poate sa apara in viata oricui, din motive care nu depind de dorinta noastra, si este motivul pentru care o LEGE era necesara! O lege care sa ne protejeze atunci cand, din pacate, ajungem in pasul executarii silite. O lege care sa iti dea dreptul la viata dupa ce banca ti-a luat imobilul. O lege care sa te salveze de plata pana la finalul zilelor a unei case pe care NU o mai ai.

Legea Darii in plata sperie bancherii pentru ca nu vor mai putea sa vanda casele executate pe nimic, nu vor mai putea sa iti ceara sume de bani pe care nu le merita, nu vor mai putea sa isi creasca mereu si mereu, indiferent de nivelul nostru de trai, profiturile grase. Bancherii bogati vor fi mai putin bogati, iar asta este suficient sa se opuna unei legi corecte, drepte, care ofera clientilor sansa unui nou inceput. 

De ce este LEGEA DARII IN PLATA buna pentru tine, tinere care nu ai facut inca un imprumut?

 •  Pretul caselor si apartamentelor va fi stabil, nu vei mai plati case supraevaluate asa cum s-a intamplat in 2007-2008.
 • Vei putea cumpara o casa, iar daca se intampla ceva neasteptat si nu mai poti plati ratele, poti da casa bancii si nu vei ramane cu datorii.
 • Vei putea sa negociezi cu banca o rata corecta, o dobanda corecta, o marja acceptabila, fara sa mai fii OBLIGAT sa accepti TOATE CONDITIILE BANCII
 • Bancherii vor fi nevoiti sa fie mai responsabili, sa asculte din nou ce le spun clientii, sa VINA CU SOLUTII, nu doar sa ceara clientilor sa plateasca ratele umflate dupa bunul lor plac.
 • Avansul va fi mai mic (chiar daca bancile anunta cresterea lui) fiindca pretul apartamentului va fi mai mic. Iar bancile nu vor tine prea mult avansul la 30% fiindca vor dori, pana la urma, sa imprumute oamenii si deci, sa faca profit.
 • “Prima casa”va fi in continuare un program prin care multi tineri vor putea sa cumpere case si apartamente cu  5% avans si la o dobanda avantajoasa.

De ce nu vor bancherii bogati si intangibili Legea Darii in Plata? Pentru ca nu vor sa renunte la Ferrari-ul din garaj, desi mai au inca 7 masini de lux pe care sa le conduca. Ei nu pierd oricum, doar devin un pic mai putin bogati…  Noi in schimb, prin aceasta lege, ne recastigam libertatea!

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

8 comments

 1. Unul din cele mai bune articole pe care le-am citit, pe intelesul tuturor! Felicitari!
  Ar trebui publicat pe toate siteurile publicatiilor si televiziunilor de lobby-sti bancari (ZF, mediafax, Digi, Romania TV, bancherul , bankingnews si multi, multi altii ). Sper ca Steven V.G de la Raiffeisen sa citeasca acest articol, banuiesc ca in politica bancii cel mai important este clientul (parca asa se invata la cursurile de vanzari, nu-i asa dle Steven?!). Tot ce le intereseaza pe banci este doar profitul, pt banci nu exista “client, angajat respectat , drepturi si dreptate”, acest lucru vi-l spune un fost angajat bancar, satul si scarbit de tot ce a vazut/invatat in acest sistem mizerabil. Deci dle Steven V.G, decat sa va bateti joc de acest popor care ti-a platit salariile de milioane de euro pe an, decat sa ne speli creierele cu maratoane si biciclete, nu mai bine dispari dumneata din aceasta tara cu tot cu Raiffeien; mai avem si alte banci (unele chiar romanesti) la care putem apela pt un credit, mai sunt si alte banci care nu vor raspunde apelului tau mizerabil de a va reuni intr-un cartel pentru a mari avansul la creditele ipotecare…. Rusine Steven VG, rusine Raiffeisen!

 2. Bravo! Felicitări pentru articol. Ar trebui postat în toată media. Este, de fapt, chintesența mizeriei cu care împroașcă sistemul bancar oamenii de bună credință care au vrut să trăiască normal în țară lor.

 3. Bravo! Asta ma întreb de doua săptămâni: De ce nu vor bancile Darea in Plata? Adică credite cu adevărat ipotecare??

  (si am avea si mai multe răspunsuri care le incrimineaza pentru ce au stors, dar mai ales pentru ce intenționau sa stoarcă de la tinerii romani, prea preocupați cu câștigarea banilor pentru a strânge un avans…)

  Romani, solicitați informații celor pățiți. Sa nu o pățiți pe 30 de ani!

 4. DOMNILOR PARLAMENTARI AI PSD, PAI TOCMAI DUMNEAVOASTRA CU VOCATIE SOCIALA SA VA OPUNETI ACESTEI LEGI? TOCMAI ACEST PARTID FACE PACT CU CAMATARII ASTIA URDINARI CARE NE-AU LASAT IN ”FUNDUL GOL” POATE FI SI LA PRORIU PANA LA URMA, CUM ESTE POSIBIL SA FACEETI ASTA! NU CRED CA ATI AVUT UN ANGAJAMENT DE ACEST FEL DUPA CE CA VA-TI FACUT SALARII, PENSII SI INDEMNIZARTII DESTUL DE CONSISTENTE , SI MULTI BANI CU GHIOTURA! CE AVETI FRATILOR CU NOI ASTIA CARE SUNTEM SARACITI DE ACESTI CAMATARI CARE DOMNIILE VOASTRE LE TINETI PARTE!
  retoric ma intreb; dece oare nu vreti mai nene sa fiti de acord cu modestia si simplitata noastra! sper sa nu va fi suflat rokerffeler’s la ureche ca oamenii treb sa moara nuu?

 5. banca zice asa :- clientul trebuie sa achite costuri cu notarul, cu executorul, cu cu cu, orice fel de costuri
  – banca rezerva dreptul de a calcula rata dupa indici interni independent de indici externi.
  si asta intr-o oferta personalizata de conversie in lei/euro de 2016 , nu vorbesc de contractul initial din 2008.
  am luat un credit cand francul era la un minim istoric si acum fac convesie in lei la un max istoric. nu cred….
  Dar nu inteleg de ce este asa mare scandal cu banca ,la fel este si cu gazul si cu energia electrica , cu sis de sanatate plublica cu ce vreti voi in tara asta dragi tineri viitori clienti de banca care acum aratati cu degetul spre noi, clienti ai bancii.
  sa nu credeti voi ca Renault iubeste Romania sau Pireus , au lasat tara asta sa fie pradata de straini , ani de guvernare , guverne ….etc. ca sa nu mai zic ca un credit la banca inseamna mult mai mult decat bani , si asta nu-ti spune nimeni in nici un contract.

Comments are closed.