DEMONTAREA UNUI MIT – SAL

Citim pe pagina de Facebook a avocatei Alexandra Burada:
SOLUTIONAREA ALTERNATIVA A LITIGIILOR
sau mai bine zis…NU, NU SUNTETI OBLIGATI SA RECURGETI LA SAL DACA DORITI SA SOLUTIONATI CEREREA IN INSTANTA….NICI MACAR DE O ORDONANTA SCRISA PE GENUNCHI

Doresc sa abordez o problema, care in ultimele luni, a infricosat o mare parte din persoanele care intentioneaza sa actioneze in instanta institutiile de credit, respectiv aparitia Centrului SAL (instituit prin OG 38/2015, transpunere Dir. 2013/11/UE http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/…).
Expunerea mea pleaca de la continutul urmatorului articol pe care il regasim in OG 38/2015, respectiv art. 21 alineatul 2:
Art. 21: Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul bancar
(1)Pentru domeniul bancar se înfiinţează Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor din sistemul bancar, denumit în continuare Centrul SAL, ca entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, în scopul asigurării accesului consumatorilor din domeniul bancar la soluţionarea, prin proceduri SAL, a litigiilor dintre aceştia şi comercianţii a căror activitate este reglementată, autorizată şi supravegheată/monitorizată de Banca Naţională a României, precum şi sucursalelor comercianţilor străini ce desfăşoară activităţi pe teritoriul României, în domeniul bancar. Sediul Centrului SAL este în municipiul Bucureşti.
(2)Litigiile din domeniul bancar sunt soluţionate exclusiv prin proceduri SAL de Centrul SAL.”

Acest cuvant ” exclusiv” a fost mutat si introdus in propozitie acolo unde capata un sens periculos si mai ales…complet gresit, in contradictie cu documente de o valoare incontestabil mai mare, cum ar fi Carta Drepturilor Fundamentale si surpriza….Constitutia Romaniei (art. Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
(4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative şi gratuite.) !!!!

Dar, daca cumva credeti ca acest argument nu este suficient, acest aspect este intarit chiar in considerentele Directivei,

pct. 45 : Dreptul la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil sunt drepturi fundamentale prevăzute la articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Prin
urmare, procedurile SAL nu ar trebui să fie concepute astfel încât să înlocuiască procedurile judiciare și nu ar trebui să îi priveze pe consumatori sau pe comercianți de dreptul lor de a solicita despăgubiri în fața instanțelor judecătorești. Prezenta directivă nu ar trebui să împiedice părțile să își exercite dreptul de acces la sistemul judiciar. În cazurile în care un litigiu nu a putut fi soluționat printr-o anumită procedură SAL al cărei rezultat nu este obligatoriu, părțile nu ar trebui să fie împiedicate ulterior să inițieze proceduri judiciare în
legătură cu litigiul respectiv. Statele membre ar trebui să fie libere să aleagă mijloacele adecvate de realizare a acestui obiectiv. Acestea ar trebui să aibă posibilitatea de a prevedea, printre altele, că termenele de decădere sau de prescripție nu expiră în cursul unei proceduri SAL.

=Concluzie=
Pentru mine cuvantul “alternativ” a fost intotdeauna suficient ca sa ma convinga ca toate litigiile bancare NU vor fi solutionate EXCLUSIV de SAL sau ca actiunile in instanta NU vor fi respinse pe acest considerent.
Pentru sceptici insa, am prezentat si argumentele de mai sus.
In continuare, am incredere ca Dl. Alin Iacob (care de altfel a si sesizat si combatut deja aceasta problema) va izbandi si in acest demers, la care ma alatur cu drag.

P.S.: initiativa de a crea un centru SAL este exceptionala, incontestabil benefica pentru consumator. Dar ca toate lucrurile bune acestea sunt pur teoretice. Amuzant este ca faptul prin aceasta manevra au reusit sa omoare (inainte de deschidere) increderea oamenilor in aceasta institutie.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci