Despre normele BNR si amaratele de banci

Nerespectarea de catre banci a normelor emise de BNR. BNR nu a verificat aplicarea normelor sale de catre “pupilele” lui?

Acum toti tipa ca din gura de sarpe ca hotii vor sa-i fure, cand de fapt EI au fost hotii care n-au respectat legea!

Exact despre acest lucru vreau sa vorbesc, deoarece peste tot nu aud decat despre problema celor care au luat credite de milioane de euro pe persoana fizica pentru construirea de ansambluri rezidentiale. Iar acum se propaga ideea ca bancile au fost cele de buna credinta iar cei care au luat creditele sunt hotii. Dar nu cred ca este chiar asa. De ce?

Conform regulamentului BNR nr. 3 din 2007 – privind limitarea riscului de credit pentru creditele destinate persoanelor fizice – obligatoriu pentru banci, in versiunea actualizată la data de 19.08.2008, la articolul 6 se specifică: “…nivelul maxim al gradului de îndatorare este de 35%“. Asta înseamnă că totalul ratelor unei familii nu pot să depășească 35% din totalul veniturilor, din care se scad cheltuielile de subzistență și ratele actuale.

Intrebarea mea este: ce venituri (declarate) aveau cei care au luat astfel de imprumuturi? Sau si mai corect (si aici o spun din proprie experienta) nu cumva bancile au “sarit” peste normele BNR si din dorinta de a acorda credite (si a-si lua comisioanele de acordare) au dat acele credite? Iar acum ne explica peste tot ca n-au nici o vina!

Dupa parerea mea este o vina comuna banci + BNR, deoarece BNR trebuia sa-i verifice. Si revin la prima afirmatie: BNR tine acum partea bancilor pentru a nu se vedea ca si ea a gresit prin faptul ca a inchis ochii la nerespectarea de catre banci a normelor emise de catre ea.

Daca cumva gresesc, va rog sa ma scuzati. Sunt doar un roman cu credite in CHF si care nu reuseste sa treaca (in procese sau negocieri) de zidul format de BANCI + BNR + JUDECATORI.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci