Doi experti in Drept din Europa – memorandum prin care este desfiintata creditarea in CHF

Doua voci autoritare in materie de Drept din Europa (un fost judecator CEDO si un membru al Comisiei de la Venetia) au realizat un memorandum cu privire la creditarea in franci elvetieni, la cererea unei asociatii a debitorilor din Slovenia. Memorandumul desfiinteaza, practic, escrocheria creditelor in CHF.

Redam cateva paragrafe:

“Din moment ce băncile, din perspectiva dreptului civil, au acţionat evident cu rea-credinţă, se ridică şi o problemă de drept penal care priveşte responsabilitatea persoanelor de conducere din instituţiile de credit, pentru conspiraţie, ca să fraudeze mai întâi debitorii şi apoi statul sloven”

“Băncile au profitat de poziţia lor în relaţia cu debitorii, transferând în mod secret riscurile calculate către debitori”

“Acestea [creditele pe termen lung – n.n.] sunt specifice împrumuturilor pentru locuinţe (ipoteci) cu rambursare anuală, cu rambursarea primară a dobânzii facturate la începutul perioadei de dobândă şi clauza valutară la rata variabilă a dobânzii. De obicei, rambursarea datoriei de capital intră în joc, adesea, dar nu întotdeauna, după ce dobânzile la ipotecă au fost deja plătite. Combinaţia dintre aceste elemente a rezultat (şi încă rezultă) dintr-un amestec exploziv, o bombă cu efect de distrugere declanşată în cazul unor modificări minime ale raportului valutar dintre francul elveţian şi euro. Evident că acesta nu este şi cazul unei relaţii obişnuite de împrumut în euro, care ar trece cu succes evaluarea conformităţii cu Constituţia şi cu Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”

Semnatarii memorandumului sunt:

  • Boštjan M. Zupančič, profesor de drept, fost judecător la Curtea Constituțională din Slovenia și fost judecător CEDO
  • Ciril Ribičič, profesor de drept, fost judecător la Curtea Constituțională din Slovenia, membru al Comisiei de la Veneția

De notat faptul ca pozitia celor doi profesori de drept nu este una oficiala a CEDO sau a Comisiei de la Venetia.

Mai jos gatiti atasat memorandumul, in format PDF:

Descarca memorandum

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci