Domnule Danescu, schimbati placa!

Pe bancheri sa nu-i crezi nici cand (se prefac ca) vin cu daruri!

Discutiile aprinse pe marginea legii darii in plata au dat ocazia mai multor persoane reprezentative pentru sistemul bancar , pana acum mai putin cunoscute publicului larg, sa capete un chip si un nume. Distinsa galerie de personaje are cateva trasaturi comune: aroganta, dispret total fata de clientul bancar, ipocrizie, cinism. Pe alocuri se disting si trasaturi particulare: obraznicie peste masura sau dimpotriva, folosirea excesiva a unui limbaj de lemn, agresivitate iesita din comun, mergand pana la amenintari fatise.

Azi il remarcam pe domnul Danescu de la Asociatia Romana a Bancilor. Intr-un interviu acordat Agerpres (de notat ca in ultimul timp bancherii scriu foarte mult si dau interviuri ..oare se pregatesc sa scrie carti asa cum este la moda?), zice dumnealui ca legea este pentru cei care nu mai vor sa plateasca si nu pentru cei care nu mai pot.

Florin Danescu: “Așa cum a apărut această nouă lege, pare că se adresează celorlalți care pot plăti creditul.”

1.Pai domnule Danescu, dvs ati citit Constitutia? Ia uitati ce zice la articolul 16 (1):” Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”

2.Apoi, evident ,va contrazice realitatea, pe care o negati absolut. Zecile de mii de oameni pe care, printre altele, si creditele bancare, cele mai scumpe din Europa, i-au adus la sapa de lemn. Acesti oameni nu-si mai pot plati ratele umflate din cauza clauzelor si comisioanelor abuzive, domnule Danescu. Sintagma “client bancar” va spune ceva?

3.Si cine este cel care stabileste care client mai poate sa plateasca sau nu? Banca? Sa fim seriosi. V-a interesat vreodata cum si-a platit rata? Timp de 8 ani un cetatean este bun platnic, maine ramane fara loc de munca. Redresarea lui poate sa dureze un timp. In acest timp, banca ii executa casa si tot ce are si-l face datornic pe viata. Dintr-un bun platnic ajunge peste noapte, prin felul in care procedeaza azi bancile, un caz social.

4. Si cine stabileste care client nu vrea sa plateasca? Tot banca? Aceeasi banca care a acordat credite pe persoana fizica de milioane de euro? Eventual pentru construirea unui mall? Pentru care clientul n-a platit pana acum nici o rata la banca? Despre care nu stim cand si cum a luat creditul si cum in tot acest timp nu s-a ajuns la executarea silita? Nebanuite sunt caile bancilor, nu-i asa? Aaaa, in anumite cazuri banca a aflat deja cine nu vrea sa plateasca, dar parca nici nu s-ar grabi sa ia banii, nu? Nu ca in cazul oamenilor simpli, care si-au luat si ei o casa si care nici nu stiu cand a venit executarea peste ei, nu? Aia multi care n-au mall.

5. Iar daca un om onest, care mai poate plati, dar s-a saturat de o relatie in care este permanent abuzat de banca si ar da orice sa scape de ea ( inclusiv casa pentru care a muncit din greu, lasand tot banca in avantaj), vine si-ti da cheia numai ca sa scape de tine, banca, asta nu-ti da de gandit? Clientii sa fie eliberati!

Florin Danescu:“Astăzi, vine o lege și le oferă posibilitatea să elimine niște garanții, să scape de datorii — și nu mă refer la cei cu caracter social. Sunt convins că aceia au o situație dificilă. Băncile nu pot fi decât solidare în astfel de situații dificile. Însă, modul în care se pune problema este foarte important. Una este să discuți și alta este să o faci în acest mod. Să găsești băncile vinovate de această situație este nedrept, incorect și lipsit de etica”, mai spune domnul Danescu.

Domnule Danescu, incetati va rugam cu ipocrizia asta. Intelegeti odata ca ne-am saturat de fraze din carti, se vede ca nu aveti niciun interes real fata de problemele clientilor. Pentru cine sunt frazele astea frumoase? Cui spuneti de solidaritate? Noua? Cand sunteti solidari? Cand refuzati orice negociere, cand ne-ati incarcat cu toate riscurile, toate comisioanele si clauzele abuzive pe care ne luptam cu anii prin instante sa le dovedim? Cand puneti recuperatorii sa ne hartuiasca? Inainte sau dupa executare sunteti solidari? Cum va permiteti sa vorbiti de etica si corectitudine in fata noastra? Daca nu aveti niciun respect pentru clientii romani, incercati sa faceti afaceri in alte tari, fiindca cu ipocrizia dumneavoastra ne sfidati pe fata iar noi ne-am saturat.

Florin Danescu: “În momentul în care un client nu mai poate plăti, orice bancă este doritoare să îi acorde o perioadă de grație, să restructureze creditul, să lungească perioada de creditare pentru a-i crește șansa de redresare.

AGERPRES: Dar aceste facilități, în marea lor majoritate, determină costuri suplimentare pentru clienți. Cum explicați acest aspect?

Florin Dănescu: Nu poți, de fiecare dată, să ceri băncii să facă un cadou.”

Sa enumeram cateva cadouri facute de banci: saracie, umilire, destramare familii, sinucideri, boli fizice si psihice. Domnul Bogdan Preda (reprezentant al bancherilor) a gasit solutia, intr-o emisiune televizata: sa se faca spitale. Multumim.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci