Domnule Steven van Groningen, m-ai mintit!

Domnule Steven van Groningen, m-ai mintit atunci cand m-ai facut sa cred intr-un imprumut avantajos, intr-o moneda pe care nu am cunoscut-o dar despre care mi-ai zis ca este cea mai stabila moneda din lume.

M-ai mintit si daca stiai ca nu este asa, dar ti-ai pus angajatii sa vanda iluzia asta.

M-ai mintit si daca tu nu stiai ca angajatii tai vindeau iluzii.

M-ai mintit si cand ai descris stabilitatea economica a Elvetiei istorica, fara a-mi explica cât de mare este riscul fluctuației ratei de schimb valutar…

M-ai mintit si daca angajatii tai stiau, dar au preferat sa-si faca target-ul.

Vina iti apartine, pentru ca stiai ca, raportat la salariu mediu, nu ne puteam permite o dobanda prea mare si deci nici un credit in euro sau lei, care la vremea respectiva aveau dobanzi de 10-15%….M-ai constrans sa iau un credit in CHF…ar fi fost mult mai bine daca nu-mi acordai nici un credit, azi n-as fi stiut cine esti.

M-ai mintit si pentru ca, desi stiai ca nu am nici o educatie financiara ca sa iti inteleg termenii stipulati cu litere de-o schioapa in contract, nu mi-ai explicat ce inseamna acestia. Te-ai comportat ca un profesionist lamentabil in fata unui consumator naiv…dar asa cum nu studiez medicina cand ma duc la doctor, asa nici studii bancare nu-mi iau inainte de a veni la banca…..merg pe mana ta, „profesionistule”. Am gandit ca n-ai nici un interes sa ma pacalest, ca te „vegheaza” si pe tine cineva, un BNR de ex….

M-ai mintit atunci cand ai lasat tot „riscul” valutar pe umerii mei, dar n-am beneficiat si de scaderea ratei de dobanda din piata internationala, atunci cand a fost cazul.

Daca „piata dicteaza pretul” conform spuselor supraveghetorului tau „de nadejde” BNR, atunci cursul si rata dobanzii trebuiesc calculate conform variatiilor pietelor internationale.

M-ai mintit atunci cand ai stipulat dobanda variabila in contracte ca sa ai posibilitatea s-o folosesti in functie de interes, pt ca atunci cand aceasta, prin scaderile survenite de-a lungul perioadei, de libor/robor/curs euro/chf mi-ar fi oferit avantaje, tu nu mi le-ai acordat….

Atunci cand majoritatea preturilor au inceput sa creasca si salariul meu nu mai facea fata, am cautat sprijin si singurul sprijin pe care mi l-ai oferit a fost sa ma indatorezi si mai mult desi, ai fi putut sa scazi toate sumele incasate pe baza fluctuatiei pietei financiare internationale, mai ales cand factorii de care iti vorbesc au inregistrat scaderi….era unica solutie onorabila care ar fi confirmat „parteneriatul” cu care te lauzi, AZI cand imi vorbesti la TV despre incredere, clienti multumiti, premiile tale si nevoile mele.

Imi vorbesti despre implinirea asteptarilor ?

M-ai alungat de-acasa de langa copilul meu, in strainatate unde sunt si-acum, ca sa-ti achit rata la zi….

Te asigur de tot dispretul meu si iti promit ca lucrurile nu vor ramane asa….numai si numai pt ca m-ai inselat , ai furat visele copilului meu si siguranta unei familii linistite, voi spune tuturor care sunt practicile pe care le abordezi in contractul de „parteneriat”.

Voi strange povestea mea si a altor debitori si o voi trimite celor 4 publicatii care te-au premiat, le voi prezenta dovada ca n-ai meritat acele premii si ca nu esti un partener de incredere….pentru noi debitorii care am facut sluj la usa ta in perioada in care ti-am cerut sprijin.

M-ai dezamagit si tu, si angajatii tai pe care i-ai invatat sa fie agresivi si i-ai asmutit pe mine….Sa va fie rusine!

Si dupa toate aceste minciuni ambalate in reclame publicitare, vii sa-mi spui ca de 16 ani imi vinzi toate astea?

Autor: M.H.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

4 comments

 1. Povestea mi se potriveste manusa ! Cred ca toti avem aceeasi poveste ,mai mult sau mai putin!Cu scuzele de rigoare eu am preluat-o si am postato!Sa vada toata lumea cit de serioasa este Raiffeisen !

  1. În primul rând, nu îți trebuie studii economice (și nici superioare de vreun fel) să știi că “postat-o” se scrie dezlegat.
   În al doilea rând, CHF și Elveția… chiar sunt stabile. România nu este stabilă.
   În al treilea rând, toți ne-am împrumutat ca înecații și mi-aș dori foarte mult ca – pentru o lună, nu mai mult – băncile din România să nu mai dea credite. Să văd atunci cum chițaie toți!
   În al patrulea rând, am auzit (nu dețin informația de la sursă, ca nu am cum..) că și economistul șef al Raiffeisen s-a împrumutat în CHF.
   Așadar? Bona fides presumitur… nu mai există?

 2. Si eu sunt in aceiasi situatie! Detest aceasta banca ce timp de 8 ani imi ia lunar un comision de 2100 lei si imi transmit ca nu trebuie sa justifice cu ce scop incaseaza comisionul atata timp cat am semnat un contract! Detest pe toti cei care lucreaza in aceasta banca pentru ca nu pot intelege ca ceea ce fac se numeste “inselaciune”; si eu muncesc 12 ore/zi ca sa dau la banca 70% din salariu in contextul in care rata a crescut ca la toata lumea de peste doua ori! Drept pentru care inteleg sa ma judec cu ei pana se vor satura de noi toti!

 3. Alina,
  Stabilitatea Elvetiei o fi de neclintit, nu avem de unde sa stim, Raiffeisen a facut apel la aceasta ca sa ne atraga asupra unei valute pe care nu o avea fizic in depozite….de ce ne-ar interesa pe noi stabilitatea istorica a Elvetiei intr-o tara instabila economic, care nici macar nu tranzactioneaza franci elvetieni?
  La momentul anului de creditare masiva in CHF tranzactionarea acestei valute era trecuta in nomenclatorul BNR la “alte valute” , intelegi ceva ??
  Indiferent pe ce lume traiesti nu poti sa nu vezi si mai ales sa te prefaci ca nu intelegi ce se intampla, trist este ca nu esti solidara cu aceasta situatie pt ca te situezi intr-un nor de aere …..
  Nu e complicat, poate ai studii superioare in litere, eu nici macar atat, dar in ultima perioada citesc toate stirile si informatiile sa inteleg de ce suntem atat de multi in situatia asta….in ianuarie anul acesta, Bloomberg spunea despre “stabilitatea” CHF-ului de care zici ca este f stabil, ca a atins un procent de VOLATILITATE de 261%, depasind si rubla ( stii rubla?!- moneda Rusiei)….
  Ceea ce imi ridica un semn de intrebare , ca si stabilitatea francului, este ce suma a imprumutat economistul sef al Raiffeisen de nu au mai ramas franci si pt ceilalti debitori? Sau a imprumutat franci si i-au dat lei la un curs preferential? Presupun ca economistul sef a putut sa-si citeasca contractul de imprumut inainte si chiar sa intervina asupra unor clauze….
  Totusi Alina, pt ca esti o fata cu studii superioare, poti sa ne luminezi, daca piata externa dicteaza pretul si aceasta impune fluctuatii, care uneori scad Libor_Robor_Euribor-uri si alte asemenea denumiri care compun rata noastra, cea de toate lunile, de ce atunci cand se intampla sa fie o fluctuatie care ar putea sa ne aduca un avantaj si noua, debitorilor, de ce acesta nu este calculat de catre banca/i si in favoarea noastra, a debitorilor ?
  Nu avem nimic cu bancile, nici cu Raiffeisen in mod particular, dar asemenea ei si celelalte banci, care pierd procese pe clauze abuzive ( imi cer iertare ca folosesc asemenea termeni, i-am copiat din materia Codului Civil) si acest aspect il poti urmari singura pe portalul jutitiei, de asemenea sunt sentinte definitive pe care bancile refuza sa le aplice.
  Daca ar fi fost invers, in cazul unei persoane in litigiu cu banca , ai mai fi avut aceeasi dorinta? Ca nici o persoana sa nu mai ceara credit de la banci timp de-o luna ? Eu zic, sa nu vezi lucrurile doar dintr-un punct de vedere si sa te pui in situatia in care nu ai ce manca, dar rata sa trebuiasca s-o platesti, altfel vine banca si ti-o ia….cand ar fi putut banca sa evite asemenea situatie si sa-ti fi calculat rata conform cu normele legislative si in acord cu piata externa, aceea de care zice dl Isarescu ca dicteaza.
  Doamne ajuta sa-ti fie ascultata ruga si pt o luna de zile nici un client sa nu plateasca rata, poate in felul acesta nici credite nu se mai dau….si-atunci banca va putea sa umble la depozitele in CHF-ul stabil din conturi

Comments are closed.