Eu aș preda casa băncii, dacă ăsta e prețul libertății

 Da, eu as preda casa bancii sa scap de datorie, daca se aproba legea darii in plata. Chiar daca ies in pierdere. Iata de ce…

(raspuns la articolul “Tu ai preda casa bancii sa scapi de datorie, daca se aproba legea darii in plata? Iata un exemplu de calcul” din Bancherul)

Cu intarziere am citit si eu un articol scris in Bancherul despre legea darii in plata. Cu intarziere pentru ca, deh, noi trebuie sa mai si muncim sa platim inselaciunile la care ne-a supus sistemul bancar de-a lungul acestor ani.

O sa trec la subiect mai intai si o sa-mi permit sa introduc portiunea de eseu la finaulul textului, pentru cei care doresc si o “cireasa de pe tort”.

Autorul articolului prezinta un algoritm matematic prin care arata ca un presupus imprumutat in CHF care a imprumutat echivalentul a 55.000 de euro pentru un apartament de 73.000 de euro, in cazul in care alege sa-si predea casa, ar pierde 35.000 de euro achitati deja fata de castigul de 16.000 euro daca preda casa.

Si concluzioneaza domnia sa ca doar romanii de rea-credinta si maharii imobiliari ar face acest lucru si ca niciun imprumutat cinstit nu ar face asa ceva. Si incearca sa sugereze domnia sa cum ca legea ar trebui sa se aplice doar celor care au probleme cu achitarea imprumutului.

Stimate domn, in cei 16 ani de activitate profesionala, eu am invatat un lucru: doar antreprenorii au mentalitatea ca nu trebuie sa piarda niciun leu si ca trebuie sa iasa cel putin pe break-even, daca nu pe profit. Oamenii de rand, cinstiti, inteleg ca fiecare trebuie sa lase ceva de le el. Si, intr-un final, vor prefera sa piarda bani dar sa-si castige linistea. Cred ca de-asta nu oricine are stofa de afacerist.

Desi toti cunoscutii mei sunt in aceeasi situatie, eu va dau exemplul meu. In boom-ul imobiliar, am imprumutat echivalentul a 140.000 euro (+un avans de 30.000 de euro).  Am achitat pana acum echivalentul a 70.000 de euro si, din cauza devalorizarii, mai datorez bancii 200.000 euro sold (nu vreau sa ma gandesc si la dobanda aferenta). In timp ce, la cumparare, banca mi-a evaluat casa la 180.000 de euro, iar acum, desi valoarea in piata este de 130.000 de euro, banca mi-a evaluat-o la 90.000 de euro.

Da, desi am platit pana acum peste 100.000 euro pentru casa asta, daca banca nu va negocia cu mine impartirea echitabila a riscului valutar (50-50%), voi preda casa. Desi ies in pierdere!

De ce? Tocmai, pentru ca nu a fost o afacere pentru mine.

Mi-am luat o casa cand mi-am intemeiat o familie. Intre timp si familia s-a destramat. Si am ramas cu un singur salariu care sa plateasca o rata dubla. Si pentru ca, de fiecare data, banca mi-a raspuns ca “nu e problema noastra” sau ca, la CV-ul dumneavoastra “va puteti permite un alt post mai bine platit”.

O sa imi spuneti ca nu e de vina banca pentru evolutia vietii mele sau a pietei imobiliare. Si voi fi de acord cu dumneavoastra!

In acelasi timp, in calitate de cetatean platitor de taxe, o sa va spun ca nu mai vreau ca Statul platit de mine sa permita unui singur tip de  entitate comerciale (ati ghicit, banca) sa isi desfasoare activitatea comerciala fara niciun risc! Cum e asta: faci afaceri cu 0 riscuri?! (culmea ipocriziei, mai pui si comision de risc in rata clientului).

 • A evaluat banca imobilul pus garantie cu specialistul contractat de ea? A evaluat.
 • A facut banca analiza de risc si a stabilit ca imobilul respectiv e suficient pentru creditul respectiv? A facut si a stabilit.
 • Am avut un cuvant de spus in redactarea contractului? Nu am avut.
 • A avut banca expertiza economica, juridica si imobiliara in momentul in care mi-a acordat creditul? A avut.
 • Am avut eu expertiza economica, juridica si imobiliara in momentul in care mi-a acordat creditul? Nu am avut si nici nu mi s-a permis sa imi angajez, pentru c anu mi s-a dat contractul acasa.
 • Isi desfasoara banca activitatea comerciala intr-o piata capitalista in care toate celelalte tipuri de entitati isi asuma rsicuri? Isi desfasoara.
 • Este normal ca banca sa nu aiba niciun risc? Nu este!
 • Este normal ca bancile sa fie salvate de la faliment pe banii contribuabililor si deponentilor? Nu, nu e.
 • Este normal ca banca sa execute dupa 120 de zile intarziere mii de familii pentru 50.000 de euro in timp ce pasuieste 7 ani de zile clientii carora le acorda credite de 5 milioane de euro? Nu, nu este.

Si da, stim ca afaceristii din sistemul bancar tin cu dintii de profit in loc sa puna mana sa negocieze cu clientii (ca sa nu ii invete si pe altii sa ceara acest lucru, cum a recunoscut dl. Cinteza intr-o emisiune televizata).

Si stim ca, acum, dupa ce au pierdut al 12-lea ceas in care puteau sa vina proactiv catre clienti, perspectiva negocierii le da fiori pe sina spinarii. Pentru ca vor avea in fata clienti care deja au pierdut tot.

Si da, stiu ca e greu de acceptat in ce hal a adus sitemul bancar populatia asta de prefera sa piarda dublu – triplu, doar sa scape de relatia contractuala abuziva.

Si da, pentru voi, cei care v-ati vandut sufletul pentru o punga de arginti, e greu de acceptat ca oamenii prefera sa piarda bani dar sa traiasca liberi si linistiti alaturi de familii.

Cand am fost la negocieri cu sistemul bancar, le-am povestit celor din fata mea un sfat al unui unchi de-al meu, militar de profesie: “Nu-ti aduce niciodata inamicul la disperare, pentru ca nu stii cum va reactiona”.

Felicitari, stimati bancheri! Ati impins oamenii dincolo de disperare. I-ati impins intr-acolo incat nu mai au nimic de pierdut. Pensiile parintilor ii ajuta sa-si plateasca ratele. Familii intregi s-au mutat din casele lor cu parintii si le-au inchiriat pentru a-si plati ratele. Si voi vreti sa ii catalogati ca “afaceristi” si “speculatori”?

Si, cu legea darii in plata sau nu, deja multi ne-am pus problema sa predam casa mai devreme sau mai tarziu.

***

Separat de subiectul articolului din Bancherul, fiind partasa la lupta asta de mai mult de un an, am invatat sa ma bucur de victorii mici. Pentru ca, noi, “prostimea” nu am fi indraznit sa speram ca vom putea penetra zidul troian reprezentat de sistemul bancar sub protectia zeilor de la BNR (cine a citit “Iliada” lui Homer intelege paralela). Ci am sperat sa ii descoperim fisurile pe care stiam ca le are si sa sapam acolo pana cand va subrezi.

Iar una din principalele victorii mici sta in a observa cu ce frecventa crescuta isi schimba aparatorii sistemului bancar argumentele contra initiativelor noastre. Cand am inceput aceasta lupta, existau doua contra-argumente, mentinute de o vesnicie: falimentul si discriminarea. De cand au picat cele doua contra-argumente, nu mai exista nicio abordare pe care sistemul bancar sa poata sa ramana mai mult de 2-3 saptamani. Toti oamenii care s-au trezit dintr-o necunoastere profunda, in frunte cu politicienii care au ales sa lupte pentru bunul simt pana la urma, cu avocatii care lupta de ani intregi impotriva sistemului, cu asociatiile care stiu si bubele din sistem, dar si miile de familii nenorocite de nemerniciile sistemului, toti darama fiecare argument al sistemului bancar.

Mai devreme sau mai tarziu, binele invinge intotdeauna!

Andreea

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

8 comments

 1. Cu legea dării în plată sau nu, anul acesta dau casa. Raiffeisen mi-a distrus cei mai frumoși ani, m-a furat si m-a umilit. Rata mea pentru apartmentul hi class de la periferia orașului a ajuns la 3200 lei, de la 1500. Nici măcar acum, când le-am intentat 2 procese ei nu cedează. Așa că, stimabililor, nu vă mai chinuiți, renunț. Prefer să -mi câștig libertatea și decența. Bunicul meu a luptat în ambele războaie ca noi să nu fim sclavi. Exact asta ați făcut voi. Ne-ati transformat in sclavi pe viață.

 2. Articolul este cat se poate de relevant,chiar nu mai am nimic de adaugat,decat faptul, ca mangementul bancilor sa citesca si sa vina cu solutii concrete spre a rezolva aceasta situatie.Nu poate trena la nesfarsit o astfel de atitudine.Suntem persoane decente tratate fara pic de decenta.O relatie,de orice natura ar fi ea,se bazeaza pe icredere si respect.

 3. DA si eu as da casa bancii. De ce? Pentru ca am fost inselat, mintit si injosit. In anul 2008 am luat credit de 61850 chf de la minunata si recalcitranta Raiffeisen bank pentru o amarata de garsoniera care reprezenta 80% din valoarea acesteia. Dupa 7 ani jumate in care am platit peste 30000 chf iar soldul a scazut cu doar 2500 chf si de la o rata de 860 lei in 2008 in anul 2016 platesc 1500 lei. Anul acesta si daca nu trece legea darii in plata tot voi preda casa bancii. Raiffeisen mi-a distrus cei mai frumosi ani ai tineretii si nu vreau sa imbatranesc sclav asa cum sunt acum. Nu este posibil sa platesti o garsoniera de 5 ori. Cum tocmai cea mai nenorocita banca Raiffeisen vine si ameninta ca va marii avansul la credite! Cat tupeu de borfas poate avea acest strain nenorocit de Groningen.

 4. Pentru mine ar fi o adevarata salvare .
  Am luat in 2007 un credit ipotecar de la bancpost 41 000chf , 1.9ron/chf , am cumparat un apartament cu avans 6000euro si credit de 41 000chf , am putut platii doi ani pana in 2009 . In anul 2015 am fost executat silit , mi-au vandut apartamentul la licitatie cu 19 000euro si mi-au pus poprire pe salariu 1/3 . Am primit document de la banca prin care sunt instiintat ca dupa vanzarea apartamentului figurez cu dataorie 44 500chf si dobanda curge in continuare pana la lichidarea creditului . Sunt disperat nu voi putea achita acesti banii toata viata . Am 33 de ani , bancpost mi-a distrus tot viitorul si toata viata
  Legea darii in plata mi-ar salva viata , sa dea Dumnezeu sa treaca .

 5. Cei 7 ani de plata a ratelor totalizeaza jumatate din valoarea imprumutata. Soldul insa este aproape neatins, pentru ca Raiffeisen asa a inteles sa rasplateasca increderea mea, stabilind cote uriase de dobanda si rambursari infime din imprumut. Suplimentar:
  – a promovat mincinos creditul in CHF, fiind singura solutie oferita in 2008;
  – nu a avut CHF la acordare; s-a facut schimb valutar direct in cont din CHF;
  – a umplut contractul cu comisioane si clauze abuzive; la fel a facut si cu actele aditionale de restructurare, sub motivatia ajutorului oferit pentru plata ratelor uriase datorate cresterii cursului valutar;
  – rata dobanzii a fluctuat la bunul cherem al bancii, mereu in crestere; odata cu restructurarile, rata dobanzii exploda;
  – comisioane abuzive desconspirate de ANPC;
  – “ping-pong” clasic intre functionarii din agentii si operatorii telefonici; nimeni nu e capabil sa iti dea vreo informatie lamuritoare; te pun sa soliciti lamuriri in scris; mesajele bancii sunt sarace in continut, de tip copy-paste, incercand sa iti induca iluzia parteneriatului corect (de fapt parteneriatul e de tip abuz si parazitand);
  – telefoanele interminabile de hartuire pentru intariziere la plata sunt efectuate de pe numere diferite; telefoanele suna si sambata, in intervalul 12.00-15.00; sunt doar de hartuire;
  – oferta de “ajutor” de pe site “e penibila. E chiar mai slaba decat a celor de la OTP, care e foarte slaba” (Av. Gh. Piperea).

  CUM SA MAI DORESTI SA CONTINUI RELATIA TOXICA CU ACEASTA BANCA?!?!?

  raiffeisen pregateste-te: vei primi casa la oferta! Contra LIBERTATE!!!!

 6. Parerea mea este ca ii doare in cot de ce li se intampla debitorilor, daca acestia ajung la nebuni sau mananca din pensia parintilor ori isi pierd partenerul in certurile permanente cauzate de lipsa banilor dupa ce raman fara mancare pe masa…
  Si eu am contractat un credit de nevoi personale destul de mare, la care nu am mai putut plati ratele si un credit la constructor pt casa pe care, la fel, nu l-am mai putut plati. Am intrat intr-un blocaj total la un moment dat si am trecut prin momente in care nu mi-am mai dorit nici sa traiesc… Sunt in procese de mai bine de 4 ani.
  Am ramas socata sa aflu ca bancile vand aceste “credite neperformante” firmelor de recuperari cu cca 4% din valoarea creantei noastre!!
  Cum 4%??!!! De ce nu ni le “vand” noua, cu de mai multe ori aceasta valoare, sau nu stiu… Este halucinant cum vor 4% de la aia si de la noi nimic!!!? E noaptea mintii!…
  Am gasit insa o solutie incredibila pt toate aceste probleme financiare, cu castiguri care vor depasi acoperirea tuturor datoriilor pe care le am, cu tot cu dobanzi! Si nu este vorba de un alt imprumut! Este o sansa deschisa pt putin timp pana la iesirea din uz a banilor fizici. Vreau sa spun ca aceasta oportunitate nu va dura prea multa vreme si, din punctul meu de vedere, cine se alatura acestei miscari la nivel mondial in urmatoarele 6 luni, va beneficia tot restul de vietii de castiguri la care nici nu a visat. Si, cu cat mai devreme, cu atat mai mare va fi castigul final!

  Eu sunt de cateva luni intr-o companie care creste intr-un ritm ce a uimit intreaga industrie de gen.
  Ma felicit ca m-am informat mereu, ca am inteles catre ce ne indreptam, ca ei care ACUM au mintea deschisa, vor atinge un nivel de trai de invidiat!
  Abia astept ziua (2, maxim 5 ani) in care, daca intre timp voi fi executata silit, imi voi putea construi singura o casa mult mai mare si mai frumoasa si nici nu voi mai fi vreodata angajatul cuiva!
  Nu visez cu ochii deschisi, multi parteneri din aceasta afacere au deja casele lor achitate!
  Cautati-ma sa va ajut si pe voi, asa cum si eu am fost ajutata!
  Nu vindeti produse de consum, nu aveti targeturi lunare! Nu sunteti sclavii nimanui! Veti deveni in sfarsit proprii stapani!
  Scrieti-mi la e-mail: victorita.cenea@gmail.com sa stabilim cum ne vedem la biroul companiei cu cea mare crestere la nivel mondial in doar 13 luni!
  Veniti sa vedeti cum arata viitorul!

Comments are closed.