GERMANIA: Curtea Federală din Karlsruhe arată că Banca este obligată să își îndeplinească obligația de informare, inclusiv în situația în care debitorul în franci elvețieni este o comunitate locală din Germania

Curtea Federală Germană din Karlsruhe (Bundesgerichtshof – BGH este cea mai înaltă instanță de jurisdicție civilă și penală din Germania) a hotărât la 19 decembrie 2017 în cazul XI ZR 152/17 în favoarea împrumutatului.

Astfel, în ciuda faptului că în acest proces nu este vorba despre un consumator care are o protecție specială dată de legislația de protecție a consumatorilor, Curtea Federală Germană a decis că în ceea ce privește împrumuturile în valută banca are obligația să explice clientului riscurile specifice unui astfel de produs.

Este vorba de un împrumut în franci elvețieni luat de o comunitate locală din provincia Renania de Nord-Westfalia (18 000 de locuitori, suma creditului fiind de 3 milioane de euro). Curtea a decis că banca este obligată să-și îndeplinească obligația explicativă și în cazul contractelor de împrumut încheiate cu persoanele juridice.

Înțelegem că de această hotărâre trebuie să țină seama toate instanțele inferioare din Germania și să judece spețele de același tip în consecință.

Așadar acest dosar este extrem de important deoarece pe de-o parte reclamantul este o persoana juridică care nu beneficiază de legislație de protecție a consumatorului și pe de altă, trebuie aplicată aceeași soluție în toate dosarele din instanțele inferioare.

Hotărârea pronunțată de către instanța din Germania poate fi descărcată de pe platforma FXLoans.org

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci