HOTĂRÂRE Curtea de Apel Cluj: Instanța îngheață cursul de schimb CHF-LEU. Nominalismul monetar, analizat de instanță din punct de vedere istoric, reprezintă un principiu de natură a proteja debitorul

În dosarul 5477/111/2014, Curtea de Apel Cluj a admis apelul debitorului în contradictoriu cu Piraeus Bank. Instanța a constatat caracterul abuziv al clauzei de risc valutar (acea clauză care obligă debitorul să suporte toate diferențele de curs valutar dintr-un contract încheiat în franci elvețieni), cu consecința stabilizării cursului de schimb CHF-LEU la valoarea de la momentul acordării împrumutului.

Deși la acest moment practica este în mod categoric favorabilă băncilor, hotărârea Curții de Apel Cluj devine cu atât mai importantă, instanța analizând în profunzime principiul nominalismului monetar. Potrivit acestui principiu, debitorul este obligat să își îndeplinească obligația de plată în moneda creditului (CHF), fără a ține cont de evoluția absurdă a cursului de schimb.

Instanța de judecată dedică principiului nominalismului monetar aproape jumătate din propria-i motivare (pag. 33-40).

Trebuie spus că, în general, instanțele de judecată din țară resping dosarele având ca obiect înghețarea cursului tocmai ca urmare a aplicării principiului nominalismului monetar. Curtea de Apel Cluj are o altă abordare în privința acestui principiu și îl analizează din punct de vedere istoric, dar și prin raportare la atribuțiile Băncii Naționale a României. 

Mulțumim pe această cale dlui. av. Gheorghe Piperea pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție hotărârea pronunțată de către Curtea de Apel Cluj.

Descarcă hotărârea în format PDF:

Curtea de Apel Cluj – Hotarare inghetare – Decizia 729.2017 – Dosar 5477-111-2014

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci