HOTĂRÂRE Tribunalul Prahova, Darea în plată: Analiză amplă asupra impreviziunii. Instanța constată că creșterea aberantă a cursului de schimb CHF-LEU reprezintă un risc supraadăugat

Tribunalul Prahova, în dosarul nr. 11383/281/2016, a admis apelul debitorilor, cu consecința respingerii contestației formulate de către Banca Transilvania împotriva notificării de dare în plată depusă de către clienții băncii, în temeiul Legii 77/2016 privind darea în plată.

Clienții au contractat în anul 2008 un credit de 120.000 de franci elvețieni de la banca Volksbank (actualmente Banca Transilvania), acesta fiind garantat cu un imobil ce are destinație de locuință (apartament). Ulterior, din cauza problemelor financiare, clienții nu au mai putut plăti ratele, iar banca a demarat procedura executării silite asupra imobilului adus în garanție. La momentul pronunțării soluției de către Tribunalul Prahova, apartamentul nu era valorificat de către bancă, debitorii locuind în continuare în respectivul imobil.

Instanța constată prin această hotărâre că impreviziunea este aplicabilă în cauză, creșterea aberantă a cursului de schimb CHF-LEU constituind riscul supraadaugat al contractului. Mai mult, instanța constată că, în ciuda problemelor financiare (venituri diminuate), debitorii și-au plătit cu conștiinciozitate ratele.

Iată unul dintre pasajele relevante din hotărârea pronunțată de Tribunalul Prahova (pag. 10):

Mulțumim pe această cale celor de la Piperea și Asociații pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție această hotărâre.

DESCARCĂ HOTĂRÂREA în format PDF: Darea in plata – Tribunalul Prahova – Impreviziune – Dosar 11383-281-2016

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci