Isărescu: “Oferta Bancpost este o aberaţie, sper să fie un caz unic”

Oferta Bancpost este o aberaţie, consideră Guvernatorul Mugur Isărescu, făcând referire la propunerea de conversie pe care banca a făcut-o unui împrumutat în franci elveţieni (CHF), cursul la care ar fi convertit creditul fiind de 4,52 lei/CHF, în condiţiile în care cursul practicat de Bancpost, la vânzare, în ziua respectivă, era de 4,22 lei/CHF .

“Nu cunosc cazul, dar, dacă este aşa, sper să fie un caz unic, este o aberaţie”

, a comentat şeful BNR, răspunzând la întrebarea adresată de Ziarul BURSA pe această temă.
Practic, banca îi cere împrumutatului 13.000 de lei mai mult decât valorează, acum, creditul respectiv, după cum reiese din oferta băncii, pe care clientul ne-a transmis-o.
Acesta ne-a mai spus că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după ce a studiat contractul său de credit, i-a transmis că acesta conţine clauze pe care autoritatea le consideră abuzive.

Faţă de acest caz, Guvernatorul Mugur Isărescu este de părere că, dacă justiţia identifică, în unele contracte, clauze abuzive şi dacă sentinţa este definitivă, atunci aceasta trebuie să se aplice.

“Sub nicio formă BNR nu protejează o bancă dacă are clauze abuzive. Conform legii, o hotărâre, dacă este definitivă, trebuie să fie definitivă”.

În ceea ce priveşte creditele în CHF, domnia sa subliniază că băncile ar trebui să negocieze cu clienţii o soluţie care să conducă la împărţirea poverii:

“I-am îndrumat tot timpul (n.r. pe bancheri) să încerce o negociere cu clienţii. Pentru împărţirea poverii am pledat tot timpul. Nu cunoaşteţi dumneavoastră câte intervenţii am avut pentru acest lucru”.

Articol integral pe bursa.ro.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci