Legea Darii In Plata – Retroactiva sau nu?

dreptateDupa cum probabil ati aflat, la sfarsitul lunii martie, parlamentul a adoptat un proiect de lege ce presupune eliminarea plafonului maxim pentru indemnizatiile de crestere a copilului. Ieri, 18.04.2016, Presedintele Klaus Iohannis, a semnat decretul de promulgare al acestei legi, urmand ca aceasta sa intre in vigoare incepand cu data de 1 Iulie 2016. Legea astfel promulgata, presupune ca de aceasta sa beneficieze inclusiv parintii copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a acestei legi, acestora urmand a li se recalcula indemnizatia “din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului”. Mai pe “romaneste”, de lege beneficiaza atat parintii copiilor care se vor naste dupa data de 1 Iulie, cat si parintii copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii.

Intorcandu-ma la subiectul acestui articol, din legea de mai sus trag concluzia ca Presedintele, Guvernul, Avocatul Poporului, ICCJ, au considerat ca acest amendament care presupune ca de prevederile legii privind indemnizatiile de crestere copil sa beneficieze si parintii copiilor nascuti inainte de 1 Iulie NU este retroactiv. Facand o paralela intre aceasta lege, promulgata ieri, si legea Darii In Plata, rezulta ca si in cazul celei din urma, prevederile acesteia nu sunt retroactive. Pai sa vedem de ce… credit contractat in 2007-2008, pe o perioada de 25-30-35 de ani, deci la momentul intrarii in vigoare a legii DIP, contractul este in derulare (la fel ca si cazul copilului nascut inainte de intrarea in vigoare a legii cu indemnizatiile de crestere copil). Clientii bancilor vor beneficia de aceasta lege, de acum in viitor, nu vor beneficia de ea si retroactiv. In acest caz, retroactiv ar fi insemnat ca eu sa merg sa dau casa bancii, si apoi banca sa-mi returneze si ratele platite pana la momentul darii in plata, ceea ce nu se va intampla.

Daca ar fi fost sa merg pe “logica” bancherilor, de legea privind indemnizatiile, ar fi trebuit sa beneficieze doar parintii copiilor nascuti dupa data de 1 Iulie 2016, pentru a nu se aplica “retroactiv”. Pai asta nu ar fi insemnat discriminare, domnilor bancheri?

In ceea ce priveste Guvernul si posibilitatea acestuia de a contesta legea darii in plata la CCR, tare mi-as dori sa pot adresa o intrebare Domnului Premier Dacian Ciolos: in cazul in care CCR ar fi sesizata asupra acestei legi, iar acestia ar da un aviz favorabil legii, sustinand ca legea darii in plata NU este retroactiva si ca se poate aplica si contractelor in derulare, si-ar asuma Guvernul intarzierea aplicarii acestei legi atat de asteptate de o mare masa de oameni? Ar fi dispus Guvernul sa plateasca acestor oameni afectati de intarzierea aplicarii legii despagubiri sau daune pentru intarzierea aplicarii legii? Si-ar asuma Guvernul intr-un fel aceasta intarziere? Aceeasi intrebare este adresata tuturor celor ce detin dreptul de sesizare a Curtii Constitutionale.

In concluzie, consider ca legea darii in plata, poate fi promulgata, fara nici o problema de constitutionalitate in ceea ce priveste aplicarea ei la contractele aflate in derulare, iar referitor la eliminarea plafonului pentru indemnizatiile de crestere copil, felicit Parlamentul pentru o asemena initiativa.

* Acest articol reprezinta o opinie personala

Ionut Calin

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci