Monsieur Julien fata cu “creditorii”, “speculatorii” si francul “francez”

TEHNOCRAȚÍE s. f. 1. Orientare în sociologia și politologia contemporană potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. 2. Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, îndeosebi experți tehnici, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. ♦ Intelectualitate tehnică (cu rol conducător). – Din fr. technocratie.

TEHNOCRÁT, -Ă, tehnocrați, -te, s. m. și f. Adept al tehnocrației. – Din fr. technocrate.

Monsieur Julien Ciolos, tehnocrat, seful specialistilor si expertilor tehnici din “guvernul meu”, a trimis la Curtea Constitutionala legea conversiei creditelor in franci elvetieni, in ultimul moment, in aceeasi zi in care batuse palma tehnocrata cu PNL pentru pozitia de premier, dupa ce PNL votase legea in unanimitate. Monsieur Julien, primul tehnocrat al tarii, nu cunoaste termeni economici elementari: dupa dansul, in Romania exista zeci de mii de “creditori” care au luat imprumuturi in franci “francezi “, ba mai rau, mai sunt si “speculatori” printre ei, si anume vreo 200, care au luat credite mai mari de 250000 CHF.  Este clar ca monsieur Julien nu cunoaste deloc problema creditelor in CHF. Dar cu toate astea a trimis instant legea la Curtea Constitutionala, preluand imediat gogosile vandute de BNR si sistemul bancar, cum de altfel a facut si la legea darii in plata.

Daca n-as fi cunoscut cu ce se mananca creditele in franci elvetieni, dupa lectura contestatiei semnate de intaiul tehnocrat al tarii as fi izbucnit in plans de mila bancilor. Despre pierderile lor, saracele. Despre cum o sa atace statul roman la ICSID. Groaznic. Nici domnul Radulescu de la BNR nu scria mai tragic despre banci si despre cum e legea retroactiva (adica monsieur Julien zice: nu avem nimic cu legea, nu suntem impotriva ei, dar cu conditia sa nu se aplice in veci).  Asa de armonios colaboreaza “guvernul meu” si Monsieur Julien cu BNR, atat de apropiate le sunt ideile, incat pana si textele care ies de la guvern zici ca sunti concepute de sefii de la BNR si mai multe nu. Numai argumentele debitorilor (pentru monsieur Julien “creditori”, dar cred ca a aflat deja ca sunt debitori) nu ajung niciodata la dansul. O fi ghinion.

Ce ti-e si cu “speculatorii astia”. Au luat credit la 2 lei/chf si acum platesc la 4,15 lei/chf si speculeaza in draci, ca nesimtitii. S-au imbogatit domnule, pe spinarea poporului si a bietelor bancute. Bine, dupa guvernul lui Monsieur Julien speculeaza numai daca au luat peste 250000 chf. Adicatelea, ala care a luat 250001 chf a devenit brusc speculator. Vaaai, va dati seama ce afaceri s-au facut? Domnule, cat tupeu. Sau “tupeism”, mai nou. Un apartament  cu 3-4 camere intr-un cartier din Bucuresti costa, in 2007-2008, 160000 -180000 euro! Adica peste 250000 chf! Inadmisibil tupeul acestor speculatori care nu s-au multumit si ei cu o garsoniera acolo (ca era numai 80000 euro) sau un apartament cu 2 camere. Au vrut sa fie boieri, au vrut spatiu, au vrut sa speculeze in 3 sau Doamne fereste, 4 camere, nu sa sa stea cuminti in 2. Acuma sa plateasca. Guvernul dixit. Ba cica ar mai fi si unii care chiar si-ar fi facut case, si nu au vrut sa cumpere apartamente la blocuri comuniste. Asa ceva trebuie pedepsit.

Cica ar fi dat bancutele credite de un million de franci, la alti speculatori. Eu l-as intreba pe onor guvernul: ce se intelege prin “speculator”? Exact! Vrem sa stim despre ce si cum au dat bancile si cum speculeaza cineva care a luat credit la 2 lei/chf si acum ar trebui sa plateasca acel credit la 4,15 lei/chf. Neaparat vrem ca domnul Radulescu sa-si continue activitatea publicistica, incepuse sa dea informatii foarte interesante despre cum acorda bancile imprumuturi cu factor de risc extrem de ridicat, dar aud ca a sters cand tocmai devenea chiar palpitant. Cum domnule sa stearga? Nu a preluat insusi Monsieur Julien treaba cu speculatorii? Pai ce facem acum?  Il vrem pe domnul Radulescu inapoi!

Pai daca clientii sunt speculatori sau jucatori cu acele credite atunci bancile pot fi numite cazinouri, iar BNR este comisia care reglementeaza jocurile de noroc!

Mai spune Monsieur Julien ca ar trebui grad indatorare 50%. Restul nu sunt cazuri sociale. Adica niste smecheri care vor sa profite de lege ce au facut? De exemplu si-au mai luat un serviciu sau au plecat din tara ca sa fie platiti omeneste si sa poata sa-si plateasca ratele. Astfel smecherii si profitorii respectivi au ajuns sa castige mai mult, de exemplu au rata 1400 lei dar salariul de 3000 lei, asa ca nu se incadreaza. Unde mai pui ca exista chiar oameni care au grad de indatorare mai mic de 50%, fara sa-si ia al doilea serviciu, ca poate au avut noroc in viata si castiga salarii decente. Asta ma duce cu gandul ca Monsiuer Julien poate nu a inteles CE este creditarea in CHF. NU stie ca s-au folosit practici comerciale inselatoare, NU cunoaste ca bancile au spus: “CHF e cea mai stabile moneda”, NU stie ca s-au sinucis oameni, NU stie ca a fost o inginerie financiara. Ca nu pot sa  cred ca altfel ar fi propus grad de indatorare sau plafon, ca si cum cei care nu se incadreaza nu au fost inselati!

De ce a ales Monsiuer Julien bancile si nu cetatenii? De ce a vaduvit un partid de voturile a sute de mii de oameni? De ce, Monsieur Julien?

Prea tarziu acum, nimic de spus mai mult.

Les jeux sont faits, rien ne va plus.

 

 

sursa foto: economica.net

 

 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci