Mugur Voldemort si Hogwarts din str. Doamnei

“Despre creditul Prima Casa, v-as propune sa nu va mai ganditi: nu va mai exista din prima secunda si nu va mai exista din cauza ca nu va putea sa fie executata garantia statului”, spunea sumbru Eugen Radulescu, director in BNR (sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20756317-vor-scumpi-creditele-urmare-legii-darii-plata-raiffeisen-deja-facut-analizeaza-scenarii-posibile-iar-alte-banci-spun-deocamdata-nu-modifica-nimic.htm ).

Mult stimata si adorata conducere BNR nu inceteaza sa uimeasca. Incep sa cred ca este un fel de Hogwarts, unde fiecare angajat are cel putin un joben din care extrage ritmic cate un iepuras. Prociclic. La ocazii mari. In cazul nostru, iepurasii sunt declaratiile oficiale sau nu, prin care apara bancile si in acelasi timp, incearca sa divizeze debitorii. Divide et impera.

Ultimul absolvent de “Hogwarts by Doamnei”, proclama apocaliptic ca din cauza unei legi echitabile ( prima care NU vine in ajutorul bancilor) va disparea programul Prima Casa. Pe ce se bazeaza distinsul elucubrator? Pai mai oameni buni, daca bancile nu vor mai avea puterea nelimitata de a executa debitorii cu aceeasi frenezie de pana acum, ce le mai ramane? Sa execute garantia statului ? Neaaah, asta nu se poate mon cher!

Dragele noastre banci stiu foarte bine ca programul guvernamental prima casa, de ajutorare a bietelor de ele, prevede clar ca avansul la creditele ipotecare sa fie de maximum 5% (se uita ca pentru aceste garantii platim si noi astia care am mai platit avansuri la creditele noastre 15-30%, dar de ce sa ne intrebe cineva daca suntem de acord)?. Nu vrei prima casa, te retragi si lasi pe altul. N-am auzit pana acum sa se scrie vreun necrolog la acest program ba chiar intreb, de curiozitate: ce s-ar face bancile fara prima casa? Ba chiar aud ca fara Prima Casa ar fi cam greu, cu tendinte spre sinucidere. Aveti necroloage pregatite prin sertare? Nu cred.

De unde se trage foarte usor concluzia ca in toti acesti ani in care s-a derulat programul guvernamental, acea garantie de 50% a fost doar praf in ochi, menita sa prosteasca populatia. Cum se explica faptul ca abia dupa toti acesti ani, gulerele albe din “Hogwarts by Doamnei” afirma raspicat ca garantiile statului NU pot fi executate si ca aceasta imposibilitate de executare duce la disparitia programului ? Apropos de necrolog. Este simpluuuu: pentru ca in toti acesti ani, bancile STIAU de aceasta imposibilitate dar erau preocupate de executarea “lacomilor” care isi doreau o casa a lor. Cand apare o lege care sa le dea peste bot bancilor si haitelor de recuperatori, iese pe piata Mugur Voldemort impreuna cu Malfoy Cinteza, Folcut Lestrange, Horace Vasilescu si ne explica superior cat de neinsemnati si nepriceputi suntem in tainele finantelor, cum isi tocesc ei colturile cerebelului pentru a supraveghea si dezvolta piata bancara romaneasca. Zau, vin strainii sa ia lectii iar UE se inchina cu doua maini si ne roaga sa-i invatam schemele aplicate. In caz ca noi tot nu pricepem, ni se arunca in fata faptul ca Bogdan Telly Savalas a prezis IN DIRECT disparitia programului Prima Casa si majorarea avansului pentru creditele ipotecare. Pai sa nu te minunezi ? Ce de eforturi au depus ei pentru bunastarea noastra si noi tot nerecunoscatori suntem.

Imi permit sa avansez un scenariu deja cunoscut: nu aveti bani de avans? Vaaai, dar va oferim noi repede un contract de nevoi personale. Acum ca aveti avansul, nu-i asa ca va oferim si creditul imobiliar ipotecar? Haide domnule, suntem banca serioasa, va aduceti la noi si veniturile si va mai lasam 0,25% din dobanda. Pai nu e asta oferta serioasa?? Si uite asa “agati” bietii oameni cu doua credite la o singura banca pentru un camin. Acum sa nu va inchipuiti ca aceeasi banca o sa-si asume riscul valutar sau cel al deprecierii valorii imobilului! Sau orice risc in general. Va descurcati, ca la Hogwarts. Sau nu.

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. Intr-o țară civilizată, acoperișul acela decent, unul pe familie, ar trebui sa ti-l ofere statul, prin programe gen ANL. Daca vrei lux poți sa muncești o viață pentru el, nu te oprește nimeni.

    Dar uite ca “statul” a scos romanii de prin “Colective muncitorești”, care aveau si “ceareuri”, i-a impins in glod pe tinerii de ieri si parintii de azi( care au avut curaj sa fie si parinti), i-a incatusat cu datorii, a coalizat cu Cartele bancare si…lucrează acerb pentru decimarea propriei populații. BNR si ANPC au asistat prudential…
    Oare când ne vom trezi si ne vom asuma ca noi suntem statul? Of, tăcerea si egoismul noastru ne-a amorțit inteligenta… Ia sa suferim cu vecinul nostru executat, sa intram nițel in viata lui… Atunci, dacă ne-o păsa de suferința lui, sa vezi cate idei si ce logica am avea! Dar noi ne temem ca programul Prima Casa este singura salvare pt noi, pt copiii noștri… Si preferam sa călcăm peste cadavre ca sa ținem cu dinții de faramiturile pe care le primim!

    Speram sa renască un alt Colectiv, asa, ca pasarea Phoenix. Dar au băgat-o in colivie repede…

  2. Ma regasesc in situatia prezentata: asa am fost noi ademeniti, mai intai cu credit de nevoi personale, apoi cu credit ipotecar. Am fost tratati cu foarte mult interes, bunavointa, amabilitate pana in momentul semnarii contractului de creditare; apoi -stop, s-a terminat cu afisarea zambetelor fortate, au urmat lucruri mai seroase: santaj, amenintari, teroare….

Comments are closed.