Ne-ati vandut! Scrisoare catre Guvernul „bancilor straine”

Urmare punctului de vedere emis de Guvernul Ciolos cu privire la Legea Darii in Plata, in care acesta critica dur legea, pozitionandu-se cu totul de partea sistemului bancar si trecand cu vederea orice argumente ale consumatorilor,  Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC), comunica urmatoarele:

Punctul de vedere al Guvernului reflecta mai degraba preocuparea acestuia in primul rand pentru interesele bancilor straine si ale investitorilor straini, actionand astfel impotriva unei categorii largi de cetateni romani grav afectati de abuzurile continue ale bancilor. Prin acest fapt Guvernul si-a asumat o atitudine antinationala, girand aceste abuzuri si oferind sistemului bancar arme pentru a continua in forma agravata abuzul asupra cetatenilor.

Guvernul se arata preocupat de incalcarea dreptului de proprietate al anumitor persoane. “titularii de conturi, actionarii institutiilor de credit/institutiilor financiare nebancare), in masura in care aplicarea acesteia ar determina falimentul sau retragerea autorizatiei de functionare institutiei de credit din partea Bancii Nationale a Romaniei, astfel de situatii putand genera, totodata, dezechilibre pe piata financiara”. Cum este respectat, in prezent, dreptul la proprietate al cetatenilor romani executati silit in baza unor contracte continand clauze abuzive, daca se procedeaza la vanzarea casei la 10-15% din valoare si apoi la urmarirea lor si a familiei pana la sfarsitul vietii? De ce sa plateasca romanii in continuare, din buzunarul lor, pentru managementul prost, neperformantele si fraudele sistemului bancar? Bancile sa-si asume si sa plateasca, asa cum o face orice companie sau firma privata intr-o piata concurentiala reala!

Guvernul se arata ingrijorat de faptul ca functionarea institutiilor bancare ar avea de suferit, ca s-ar putea inaspri conditiile de creditare si de potentialele pierderi pe care le-ar suferi investitorii straini. „(…) institutiile de credit cu actionariat majoritar strain ar putea actiona in judecata statul roman”. Aceste amenintari si plangeri ale sistemului bancar reprezinta refrenul pe care l-am auzit pana la saturatie. Guvernul rezoneaza perfect cu ele, dispretuind consumatorul roman, care nu se regaseste in ecuatie. Tupeul si aroganta bancherilor straini care ameninta ca vor da in judecata statul roman nu ne mai surprind, le-am vazut manifestandu-se si fata de presedintele Iohannis. Obedienta Guvernului ne ingrijoreaza foarte tare. Statul sa inceteze sa sprijine bancile! In Romania acestea nu stiu sa functioneze in conditii de piata reala, ci doar cu sprijinul statului si cu riscuri zero. In a doua cea mai saraca tara din Europa, bancile raporteaza profit dublu fata de media UE!

 Guvernul propune aplicarea prevederilor legii cazurilor sociale. Cine ar trebui sa stabileasca criteriile pentru un caz social? Bancile? Doamna Dragu, care a stabilit si o suma, indestulatoare in opinia dumneaei, ca plata pentru munca unui om: 2 lei? Atata vreme cat bancile au acordat credite fara sa aprecieze corect capacitatea de rambursare a clientilor, carora le-au transferat și toate riscurile, este exclus ca acestea sa aiba vreun cuvant de spus.  Un politist care are un salariu de 2000 de lei pe care-l da integral pe rata este un caz social? O persoana careia i-a crescut rata de la 2000 de lei la 4000 de lei si are un salariu de 4500 de lei este un caz social? O persoana care divorteaza si nu-si mai poate plati rata este un caz social? Garanteaza guvernul ca niciodata nu vor interveni in viata persoanelor evenimente neprevazute care sa le determine sa nu mai continue contractul, chiar daca acum au o situatie satisfacatoare din punct de vedere economic? Am putea continua la nesfarsit. Acest criteriu ar transforma legea dintr-una de protectie a consumatorului intr-un program neclar, ineficace, cu discriminari majore.

O familie nevoita sa se desparta pentru ca unul din soti sa lucreze in strainatate pe un venit decent care sa-i permita sa plateasca niste rate umflate abuziv de banca, nu trebuie protejata? Stiti ca numai in orasul Sibiu, Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Sibiu are în evidenţă în prezent un număr de 682 de minori cu singur părinte plecat la muncă în afara ţării şi 135 de minori cu ambii părinţi/părinte unic susţinător aflaţi la muncă în străinătate? Printre acestia, sunt copii ai caror parinti au plecat la munca pentru a putea plati ratele unor credite toxice. Acestia sunt sau nu sunt cazuri sociale? La copilaria lor va ganditi?

Guvernul doreste excluderea Programului Prima Casa de la aplicarea legii. Cu toate ca noi suntem discriminati in raport cu cei care au accesat acest program, intelegem ca si compatriotii nostri trebuie sa fie protejati. Cand peste 90% din creditele ipotecare au fost acordate prin acest program, foarte multi tineri vor fi expusi riscului executarii silite. Sau nu a aflat dl. Ciolos ca deja sunt aproape 500 de cazuri de executare silita numai dintre cei care au luat credit prin Prima Casa? Ce intelegem de aici? Ca prima grija a guvernului este sa nu ia cumva cadoul nepretuit pe care statul l-a facut bancilor prin acest program, lasandu-le sa faca profit in continuare, fara niciun fel de risc si sa incaseze linistite dobanzi.

Alte restrictii pe care guvernul doreste sa le includa in lege nu fac decat sa limiteze aplicabilitatea acesteia si sa discrimineze largi categorii de consumatori. Nu mai dezvoltam aici, aceste lucruri au fost expuse si dezbatute in nenumarate randuri atat de catre membri ai societatii civile, de catre consumatori, in Parlament, de catre economisti reputati. Se pare ca numai Guvernul nu a avut timp sa studieze, preferand sa imbratiseze fara sa stea pe ganduri punctul de vedere al bancilor.

Nu ati trecut examenul in fata consumatorilor, ci doar in fata bancilor. Sunteti portavocea bancherilor straini si a BNR, sunteti portavocea celor care ameninta statul roman?  Cetatenii romani sunt, in fata dumneavoastra, cantitati neglijabile, care nu merita sa fie ascultati, doar pasati intre institutii si de la un guvern la altul?

Ati refuzat sa va intalniti cu noi desi v-am solicitat de nenumarate ori acest lucru, incepand cu luna decembrie. Am depus la Guvern o solicitare scrisa in acest sens, inca din luna ianuarie. Intr-o emisiune televizata ati promis ca va veti intalni cu reprezentantii nostri. Nu s-a intamplat acest lucru! Inca nu e prea tarziu sa va tineti de cuvant! Cine suntem? O miscare civica infiintata in ianuarie 2015 in urma exploziei cursului francului elvetian, in prezent numarand peste 23.000 de persoane, care a initiat mai multe actiuni, de la mitinguri de protest, pana la pichetari si plati fragmentate, prin care oamenii au incercat sa atraga atentia bancilor si a autoritatilor ca sunt intr-o situatie disperata.

Rabdarea noastra in fata dispretului cu care ne trateaza autoritatile a ajuns la capat. Executarile silite curg, clauzele abuzive au ramas in contracte, ANPC este o institutie care se ocupa de orice altceva in afara de problemele consumatorilor de servicii financiare. Suntem exponentii clasei de mijloc romanesti distruse de abuzurile bancilor, abuzuri pe care le incurajati si le girati. Va informam ca vom reclama Guvernul la institutiile europene pentru felul defectuos in care ANPC  isi face datoria fata cetatenii romani.

Guvernul dumneavoatra uita insa un lucru: a ajuns la putere in urma unei tragedii, cea de la Colectiv. Singurul lucru pe care l-a facut pana acum a fost sa calce in picioare o lege, prima care ar ajuta cu adevarat o larga categorie de cetateni romani. Acest guvern, care nu a avut legitimitatea voturilor populatiei, si-a pierdut orice sansa de a castiga legitimitate si respect  prin activitate in folosul cetatenilor. Perpetuati tragedia de la Colectiv in urma careia ati venit la putere in alta forma, intr-una care decimeaza populatia saracita, umilita, calcata in picioare pana la disparitie.   Prin urmare ne vedem constransi sa va invitam sa va schimbati radical viziunea (posibilitate in care nu credem) sau sa va dati urgent demisia!

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. Ne-au vandut si ne vand in continuare, daca ii lasam. Este momentul sa ne adunam si sa luam atitudine. Guvernul acesta nu merita, sa ne reprezinte- de fapt ii reprezinta pe bancheri. Suntem furati, inselati si bancile sunt singurele victime. Domnule Ciolos, stim ca ne considerati o masa neglijabila dar este momentul sa va revizuiti atitudinea fata de noi cetatenii acestei tari, deorece noi suntem cei multi si avem puterea de a rasturna situatia.. Respectati-ne pe noi si drepturile noastre, nu mai ascultati umil ordinele primite din exterior, fiti demn, iubiti-va tara si cetatenii ei.

  2. Mult mai periculos decat punctul de vedere al Guvernului este cuvantul lui Dragnea. PSD voteaza asa cum ii spune seful care, in ultima vreme, a devenit foarte vocal pe aceasta tema. Bancherii si-au dat seama ca degeaba participa la discutii interminabile: l-au cumparat pe Dragnea si… aia e!

Comments are closed.