Noi hotărâri de înghețare a cursului de schimb LEU-CHF la Judecătoria Medgidia și Tribunalul Gorj. Curtea de Apel București amână repetat pronunțarea în astfel de dosare

Atât Judecătoria Medgidia, cât și Tribunalul Gorj au pronunțat nu mai puțin de 5 hotărâri de înghețare/stabilizare a cursului de schimb LEU-CHF, ratele urmând să fie achitate de către împrumutați la cursul de schimb valabil la momentul încheierii contractului de credit. De asemenea, instanțele de judecată au dispus și restituirea către împrumutați a diferențelor de curs încasate de către bancă. Iată cele 5 hotărâri:

  1. Judecătoria Medgidia, Piraeus Bank: 2633/256/2017
  2. Judecătoria Medgidia, Bancpost: 1247/256/2016
  3. Tribunalul Gorj, Credit Europe: 15091/318/2016 
  4. Tribunalul Gorj, Volksbank (Banca Transilvania): 17509/318/2016
  5. Tribunalul Gorj, Volksbank (Banca Transilvania): 5790/318/2015

Dacă hotărârile pronunțate de către Judecătoria Medgidia nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel de către bancă, hotărârile de la Tribunalul Gorj sunt definitive și executorii. Important de menționat că cele 2 hotărâri de la Judecătoria Medgidia au fost pronunțate de către 2 completuri de judecată diferite, ceea ce ar putea conduce la concluzia formării unei practici judiciare favorabile consumatorului la nivelul acestei instanțe.

În ceea ce privește Curtea de Apel București, una dintre cele mai importante instanțe din țară care ar trebui să se pronunțe pe asemenea spețe, aici situația încă este neclară: judecătorii amână repetat pronunțările. Așteptăm cu interes să vedem ce soluții vor da judecătorii de la Curtea de Apel București, în contextul soluției pronunțate de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza „Andriciuc și alții vs. Banca Românească”.

De menționat că după soluția CJUE în cauza Andriciuc, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat 2 hotărâri de înghețare a cursului de schimb LEU-CHF la valoarea de la momentul acordării împrumutului.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci