Organizația „Salvați copiii” și mame din „Grupul clienților cu Credite în CHF” au discutat despre proiectul de lege privind darea în plată.

In articolul aparut in presa in data de 23.03.2016, organizatia „Salvati copiii” atragea atentia asupra faptului ca prin adoptarea legii darii in plata se vulnerabilizeaza o data in plus categoriile sociale aflate in dificultate.

Ceea ce nu stia „Salvati copiii” referitor la efectele acestei legi, a fost lamurit in cadrul unei intalniri care a avut loc ieri 28.03.2016, la sediul organizatiei, intre directorul de program, dna Gabriela Alexandrescu si un grup reprezentativ de persoane debitori in CHF, in special mame, pentru a lamuri si a corecta unele aspecte care au fost prezentate in cadrul articolului.

Dna Gabriela Alexandrescu sustine ca titlul articolului aparut in Ziarul Finaciar a fost scris de catre cei de la redactia ziarului, si ca de fapt acest articol nu reprezinta pozitia oficiala a organizatiei Salvatii copiii.

In urma discutiilor purtate in cadrul intalnirii, au fost prezentate cazuri foarte grave de viitoare excluderi sociale a unor familii, urmare a faptului ca, aflandu-se in imposibilitatea de a mai plati ratele la creditele contractate, multe dintre familiile indatorate sunt nevoite sa faca eforturi financiare inimaginabile pentru a-si sustine familiile. S-a demonstrat, daca mai era nevoie, ca de fapt legea darii in plata va ajuta foarte mult acele familii cu copii si nu numai, la integrarea lor in societate si la posibilitatea de a duce o viata decenta, fara sa fie nevoiti sa priveze copiii de cele mai elementare nevoi materiale si financiare. Au fost discutate, de asemenea, care vor fi efectele pe termen lung a legii si s-a dovedit faptul ca aspectele ingrijoratoare de care amintea dna Alexandrescu in articol, au fost eronat intelese ca urmare a unei slabe informari cu privire la aceasta lege.

Carmen Calimache – client CHF
A contractat un credit in CHF in vederea achizitionarii unui apartament. In acest moment nu mai poate plati ratele si locuieste impreuna cu mama ei si o persoana in varsta pe care o ingrijeste, in schimbul oferirii unui spatiu de locuit. Are 2 copii minori, carora nu le poate oferi decat dragoste. Munceste impreuna cu sotul ei pentru a putea plati rata la banca si pentru a nu fi executata silit.

Gabriela Suditu – client CHF

A contractat un credit de 44.000 CHF pentru achitionarea unui apartament, pentru care a platit un avans 75.000 de euro. Acum 2 ani sotul ei a murit, ea ramanad sa plateasca din salariul ei de bugetar, o rata de 1500 lei care reprezinta salariul ei in totalitate. Are 2 fete care nu au mai putut sa-si continuie studiile la facultate fiind nevoite sa plece din tara la munca, pentru a se putea intretine.

Elena Pirnea – client CHF

A contractat un credit ipotecar in anul 2008 pentru achizitionarea unui apartament. Dupa 5 restructurari, rata a crescut, veniturile au scazut, iar in acest moment, dupa 8 ani de credit, are o rata de 1200 CHF. La momentul acordarii creditului, ofiterul de credit a convins-o sa mai achitizioneze un credit de nevoi personale pentru achitatarea avansului de 15%, astfel ca acum se afla in imposibilitate de plata. Are 3 copii minori in intretinere, carora nu le poate oferi decat rechizite reciclate si haine de la second-hand.

Sunt doar cateva cazuri prezentate, insa exista si situatii cu mult mai dramatice. Daca vi se pare ca legea darii in plata, nu ii va ajuta pe acesti copii, mame, familii, sa traiasca decent de acum inainte, va rugam sa aduceti contra-argumente. Daca nu puteti, va rugam sa va abtineti de la a mai scrie articole in presa, inainte de a va informa. Nu faceti decat sa creati confuzie si sa blocati un demers al unor oameni care nu doresc decat SA TRAIASCA. Altii nu au mai rabdat, si si-au pus capat zilelelor…..

„Salvati copiii” ar trebui sa se gandeasca la un proiect social care sa-i ajute pe copiii si parintii care vor trece prin drama parasirii locuintelor si de a-i ajuta oferindu-le suport psihologic si, de ce nu, material, pentru a face fata mai usor schimbarilor care se vor produce in viata lor. Acest tip de proiect ar trebui sa fie in atentia organizatiei, implinind astfel scopul activitatii acesteia.

Elena Pirnea
Client CHF, mama a 3 copii

Alte reacții ale împrumutaților în CHF:

Catalin V.
Ma deranjeaza faptul ca noi avem familii, avem copii, ne chinuim cu ratele astea tot pentru familiile noastre, iar ei blameaza o lege care vrea de fapt sa tina celula de baza a societatii- familia sub un acoperis stabil. Este chiar josnic. De cea mai joasa speta.Nu-mi vine sa cred ce fac banii din oameni. Nu mai exista coloana vertebrala. Nu mai exista demnitate si onoare.

Paula P.
Copiii nostri nu au dreptul la copilarie, la conditii bune de trai, fara a fi restrictionati la cele mai elementare conditii de trai? Sa vina sa-i spun eu cum ma doare sufletul ca nu-mi pot duce copii in concediu, ca nu am bani pt meditatii, ca nu pot merge in excursii scolare, ca nu le pot serba ziua la Mc Donald’s? Copiii nostri nu au drepturi? Stiu din sursa sigura ca BRD acorda credit pt prima casa in acelesi conditii ca si pana acum. Chiar saptamana trecuta s-a semnat un precontract.

Radut M.
SA VINA ORGANIZATIA “SALVATI COPII” SA IMI SALVEZE SI MIE COPILUL DE LA EXECUTAREA SILITA – AM FOST SCOSI IN STRADA IN LUNA IANUARIE 2015 CU UN COPIL DE 6 ANI!!! NU NE-A BAGAT NICI DRACU IN SEAMA!

ACTUALIZARE
===
In urma reactiei GCCC se poate citi pe pagina de Facebook a „Salvati copiii”:

„Salvaţi Copiii România doreşte să semnaleze interpretarea greşită a poziţiei sale cu privire la proiectul de lege pentru darea în plată:
Salvaţi Copiii susţine legea dării în plată, dar solicită decidenţilor anumite garanţii care să protejeze drepturile copiilor şi părinţilor lor, ale tinerilor, pentru a preîntâmpina anumite situaţii nefericite în care familiile pot fi puse. Aşa cum era indicat în comunicatul de presă transmis miercuri, 23 martie, intenţia Organizaţiei a fost aceea de „a atrage atenţia asupra faptului că proiectul de lege în cauză are potenţialul negativ de a vulnerabiliza categoriile sociale aflate în situaţii de dificultate, în lipsa unei metodologii responsabile”.
Legea trebuie însoţită de o analiză a impactului pe care îl va avea asupra interesului superior al copilului şi de o propunere de măsuri de protecţie pentru a spijini familiile ce se vor afla în situaţia rămânerii fără locuinţă.

Este evident faptul că darea în plată ar putea fi soluţia pentru unele familii aflate în imposibilitatea de a-şi onora obligaţiile bancare. Însă nu este mai puţin adevărat că acest act normativ, în formă actuala lipsită de orice referire la familie şi copil, are potenţialul de a afecta siguranţa socială a mii de familii care ar putea să-şi piardă în viitor unica locuinţa. Din acest motiv, Salvaţi Copiii a cerut Parlamentului României să dubleze măsură dării în plată cu garanţii suplimentare şi sprijin real pentru familiile nevoite să apeleze la aplicarea legii, precum şi cu o strategie clară de întărire şi diversificare a programului naţional ”Prima casă”, separat de această lege.
Sperăm că intenţia Organizaţiei Salvaţi Copiii de a aduce în discuţie consecinţele sociale ale unei legi de o asemenea importanţă să fie în mod corect înţeleasă, atât de către cei în cauză, pentru care legea reprezintă un beneficiu firesc, cât şi de către oamenii politici.
Apreciem feedback-ul şi dialogul avut cu doamnele Elena Pirnea, Roxana Sonea, Carmen Calimache, Stelica Beldea, Voichița Todor, Anca Spânu, Elena Isaincu şi domnul Cristian Dan. Reiterăm faptul că titlul articolului apărut în Ziarul Financiar nu ne aparţine şi ne-a creat reale deservicii tuturor”.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. Stiati ca daca aveti restante de peste 60 de zile la un credit Prima Casa pierdeti locuinta fara sa mai puteti face ceva?
    LEGEA DARII ÎN PLATA, Prima casa trebuie sa ramâna în lege.

Comments are closed.