Istoria OTP Bank – Partea 1

“Stimați Clienți,

Pe drumul către succes și evoluție, călătoria noastră a început cu o promisiune, aceea de le a oferi clienților și partenerilor noștri calitate la nivel de excelență în industria financiar-bancară. De-a lungul celor peste 10 ani de existență pe piața locală, am transformat relația client-bancă într-un parteneriat durabil. Am dezvoltat soluții financiare eficiente pornind de la nevoile reale ale clienților noștri, atât persoane fizice, cât și companii.”

László Diósi, Director General, OTP Bank România

OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Bank Group din Ungaria, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrala si de Est, cu operatiuni in Ungaria, Slovacia, Croatia, Bulgaria, Romania, Muntenegru, Ucraina, Serbia, Rusia. OTP Bank este banca cu cea mai mare cota de piata din Ungaria, rezultata din privatizarea fostei case de economii si consemnatiuni ungare (echivalentul CEC din Romania).

Avand, deja, cea mai mare cota de piata in Ungaria, OTP Group a adoptat o strategie de expansiune in centrul si estul Europei. In Romania, OTP a ajuns in 2004, prin cumpararea Bancii Comerciale RoBank. Obiectivul OTP Group, conform bancherului Sandor Csanyi, CEO al OTP din 1992, este obtinerea unei cote de piata de 8-10% in Romania, Croatia, Serbia, Slovacia si crestere organica in Ucraina si Rusia. Sandor Csanyi este considerat cel mai bogat om din Ungaria si un personaj extrem de influent in viata economica si politica a acestei tari. In 2014, averea lui era estimata la 500 de milioane de euro. Poate fi comparat din anumite puncte de vedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Un alt punct comun al celor doi este acela ca amandoi sunt producatori de vinuri.

In Romania, considerata o piata-cheie in strategia de dezvoltare a grupului, OTP Bank a avut cateva tentative esuate de extindere prin achizitie, printre care se enumera cea de preluare a CEC in 2006, cand a ajuns in finala privatizarii acestei banci, insa aceasta nu s-a realizat, intrucat statul roman a oprit vanzarea, fiind nemultumit de ofertele primite. In 2011, grupul s-a oprit in faza discutiilor finale pentru achizitia RBS Bank Romania, parte a grupului britanic RBS, OTP considerand ca pretentiile vanzatorului sunt prea mari. Abia in ianuarie 2015 s-a finalizat procesul de achizitie a Milenium Bank, o tranzactie in valoare de 39 milioane euro.

Obiectivul OTP Bank pe termen mediu, declarat, de a atinge o cota de piata de 5%, nu a fost indeplinit insa. Inainte de preluarea Millenium Bank, cota de piata a OTP se situa undeva la 1,29%, iar dupa preluare a atins 2%.

Tot parte a ambitioasei strategii de cucerire a unei cote de piata si accederii intre primele banci din tara noastra, OTP Bank a introdus in Romania, pentru prima data, creditele in franci elvetieni. Acest lucru s-a intamplat in octombrie 2005, odata cu lansarea bancii pe piata de retail. Pe langa multe alte consecinte, toate foarte grave, ale acestei strategii bancare, a rezultat inca una, la care probabil conducerea bancii nu se astepta: OTP Bank este cunoscuta, indeobste de catre clientii sai debitori in CHF, sub denumirea de „camatarii verzi”.

Istoria acestei banci pe piata romaneasca este si va fi intotdeauna legata de politica sa de creditare in franci elvetieni. In scurta calatorie prin istoria acestei banci in Romania ne vom izbi de cateva jaloane, afirmatii repetitive si foarte putine informatii oferite de media, intrucat, dupa cum bine se stie, ceea ce caracterizeaza bancile in relatiile cu clientii lor este lipsa totala de transparenta, lipsa datelor oficiale si comunicarea intr-un singur sens: al cerintelor bancii catre client. Jaloanele sunt: profit, cota de piata, dezvoltare – pe de o parte, abuz, saracire, sacrificiu – pe de alta parte. Afirmatii repetitive si cel putin ciudate veti regasi in text.

Anul 2006 s-a incheiat cu pierdere de 10,31 mil euro pentru banca, dar creditele in CHF incepeau sa dea rezultate, fiind anul in care creditele pentru populatie au inregistrat cresteri semnificative, cota creditelor ipotecare crescand de la putin 0% pana la 3,75%. La inceputul lui 2007 deja banca detinea 4% din piata creditelor ipotecare, multumita creditarii in CHF: “Principalul motiv al cresterii cotei de piata pe segmentul imprumuturilor ipotecare il reprezinta creditul in franci elvetieni care a avut un mare succes in randul clientilor nostri”, preciza directorul de PR pentru o publicatie.

2007 si 2008 au fost ani de creditare intensa in franci elvetieni, astfel ca in ultima parte a anului 2008 banca trece pe profit, inregistrand un profit de 529.000 euro.

In acesti ani banca s-a dezvoltat in ritm alert, de la 66 de sucursale si agentii in 2006, la sfarsitul anului 2007 banca avand 104 unitati teritoriale. Numai in decembrie 2007 a deschis 20 de sucursale.

“Motorul cresterii activelor OTP Bank il reprezinta creditele ipotecare acordate in franci elvetieni. Secretele din spatele succesului acestui produs sunt multiple”, explica Laszlo Diosi intr-un articol publicat in 2007. In primul rand, reteaua teritoriala a fost extinsa semnificativ. In al doilea rand, succesul creditelor ipotecare in franci elvetieni vine de la echipa bancii, se arata in articol. “Dar am avut si unele informatii de la actionari – OTP Bank din Ungaria -, unde institutia detine cea mai mare parte din piata finantarilor ipotecare. Iar cel mai important este modul in care acestea au fost transpuse pentru conditiile existente in Romania”, adauga directorul OTP Bank. Acordarea unei finantari pentru o locuinta presupune o colaborare pe termen lung intre client si banca. “Atunci cand vrei sa fii prezent pe piata creditelor ipotecare, trebuie sa fii foarte transparent, fara comisioane ascunse”, preciza Diosi.

Interesante si frumoase declaratii, mai ales in contextul in care in ultima vreme BNR acuza slaba pregatire a personalului bancar, care se face vinovat de toate relele: “Deficiențele în ceea ce privește gradul de pregătire a personalului implicat în activitatea de creditare a condus la o informare uneori incompletă a consumatorilor în ceea ce privește riscurile de bază asociate produselor de creditare”, se arată în raportul BNR din acest an privind stabilitatea financiară.

Insa ne aflam inca in perioada de avant al afacerilor, in care banca isi sporea activele si de asemenea continua sa ofere credite in franci elvetieni. De altminteri, OTP Bank s-a despartit cu greu de creditarea in CHF. La data la care alte banci renuntau sa acorde astfel de credite, OTP anunta spre sfarsitul anului 2008 ca nu va renunta, mizand pe o normalizare in viitor a acestui tip de credit.

In acelasi timp banca a procedat la externalizarea portofoliului de credite in franci elvetieni catre un vehicul olandez via Ungaria. In prezent, OTP figureaza doar cu un ultramodest 2% pondere in creditele in CHF cuprinse in statistica BNR, asta fiindca creditele sunt externalizate.

Va urma –

Surse:

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

  1. Stiu ca nu este vina lor, a fatucilor alea de la ghiseu, lafel cum nu este vina unora ce lucreaza acolo, dar tare imi doresc sa ramana si ei pe drumuri, sa nu aiba cu ce cumpara copiilor mancare, jucari, excursii, etc, asa cum au patit multi din clientii lor.
    Asta se va intampla curand cu acesti1,29% (2%) din piata.

  2. Ne-au pacalit de la inceput,cand am luat creditul doamna de la banca a spus ca este cea mai sigura moneda ca nu va creste,dar acum sa dovedit ca …..Trebuie sa ne mobilizam sa nui lasam pe acesti nenorociti de camatari sa-si bata joc de noi.PS-Doamna respectiva de la banca imi era vecina iar acum de vreo doi ani a fost avansata la Bucuresti de bine ce si-a facut treaba si ne-a pacalit!!!PACAT!!!!

  3. Au introdus creditele in CHF pt ca la ei acasa in HU o faceau deja cu succes. Apoi la ei statul a intervenit si i-a linistit, obligandu-i sa restituie camata si sa revina cu picioarele pe pamant (si cu ratele la un nivel normal).
    Pentru RO insa nu se poate, ca dau faliment . Cum de nu au dat faliment si in Ungaria? Pentru ca toata raportarea la CHF este pura fantasmagorie.

Comments are closed.