PRACTICĂ JUDICIARĂ: Hotărâri de REECHILIBRARE a contractului de credit în CHF, în cadrul procedurii de dare în plată. Instanța aplică impreviziunea și adoptă soluții diverse de adaptare

În data de 01 august a.c., AICI, vă prezentam un rezumat cu soluțiile de reechilibrare/adaptare a contractelor de credit în CHF date de către instanțele de judecată fie în cadrul unui proces pe darea în plată (procedura este prevăzută în Legea 77/2016), fie în cadrul unui alt tip de proces (spre exemplu: procesele ce au ca obiect înghețarea cursului, cu condiția ca debitorul să fi invocat impreviziunea).

Vă reamintim că reechilibrarea/adaptarea contractelor de credit (cu precădere cele în franci elvețieni) a devenit posibilă odată cu Decizia Curții Constituționale nr. 623/2016 care a recunoscut aplicarea impreviziunii și contractelor încheiate anterior intrării în vigoare a Noului Cod civil (anul 2011). Ulterior, prin Decizia 62/2017, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea de conversie a creditelor din franci elvețieni în lei, însă, totodată, a arătat că instanța de judecată, pentru viitor, poate adapta contractul de credit la cursul de schimb pe care îl crede de cuviință, inclusiv cursul de la data acordării împrumutului.  

Ieri vă prezentam hotărârea dată de către Judecătoria Sectorului 5 București care a adaptat contractul de credit în CHF la cursul istoric, pentru viitor, în temeiul impreviziunii.

Astăzi, cu îngăduința dnei. av. Burada Alexandra, pentru că judecătorii au început să redacteze hotărârile la care făceam referire în partea de început a articolului, vă prezentăm încă 3 hotărâri de adaptare/reechilibrare a contractului de credit în CHF, instanța de judecată făcând aplicabilă teoria impreviziunii: 

  1. Judecătoria Sector 3 București, dosar nr. 18455/***/*****, împotriva Bancpost (instanța dispune adaptarea contractului de credit, pentru viitor, la cursul de la data acordarii + 20%, totodată micșorând dobânda la 3% + LIBOR 3M)
    Hotarare 1
  2. Judecătoria Sector 3 București, dosar nr. 27352/***/****, împotriva Banca Românească (instanța dispune adaptarea contractului de credit, pentru viitor, la cursul de la data acordarii + 20%, totodată micșorând dobânda la 3% + LIBOR 3M)
    Hotarare 2
  3. Judecătoria Sector 5 București, dosar nr. 18886/***/****, împotriva Banca Transilvania (instanța dispune adaptarea contractului de credit, în mod egal, pentru viitor)
    Hotarare 3
Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci