PREMIERĂ ÎN PROCESELE PE DAREA ÎN PLATĂ: Instanța reechilibrează contractul de credit în CHF la cursul inițial + 20%. În plus, instanța intervine și micșorează dobânda

După cum vă prezentam în articolele precedente, până la acest moment, pentru restabilirea echilibrului din contractele de credit în CHF, după deciziile Curții Constituționale vizând legea dării în plată și legea de conversie, există următoarele tipuri de soluții pronunțate de către instanțele de judecată, în temeiul impreviziunii:

1. Împărțirea riscului valutar, în mod egal (50%-50%), doar pentru viitor, adică pentru perioada cuprinsă între momentul introducerii cererii de chemare în judecată și perioadă ajungerii la maturitate a contractului de credit.

2. Împărțirea riscului valutar, în mod egal (50%-50%), pe toată perioada contractuală, adică cu începere de la momentul semnării contractului de credit și până la momentul ajungerii la maturitate a contractului de credit.

3. Înghețarea cursului leu-chf la valoarea de la momentul acordării împrumutului + 10%, pe toată perioada contractuală. 

La toate aceste 3 variante, prin încălcarea de către bănci a obligației de a-și informa clienții (deci nu în temeiul impreviziunii) cu privire la riscurile particulare ale împrumutului în CHF, instanțele au pronunțat cel puțin 200 de decizii definitive de înghețare a cursului leu-chf la valoarea de la momentul acordării împrumutului. 

De asemenea, de astăzi, la cele anterior precizate, adăugăm un nou tip de soluție. În cadrul procedurii de dare în plată (în temeiul Legii 77/2016), instanța a respins contestația băncii la notificarea de dare în plată și, la solicitarea debitorului, în conformitate cu Decizia 623/2016 a Curții Constituționale, instanța de judecată a dispus adaptarea/reechilibrarea contractului de credit, pentru viitor, stabilizând cursul de schimb leu-chf la valoarea inițială + 20%. În plus, instanța de judecată a intervenit și asupra cuantumului dobânzii, aceasta urmând să se calculeze după formula 3%+LIBOR CHF la 3 luni, anterior fiind 4.5%+LIBOR CHF la 3 luni. 

Hotărârea nu este definitivă și a fost pronunțată de către Judecătoria Sector 3 București împotriva Banca Românească.

Link către dosarul 27352/301/2016: http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000518596&id_inst=301 

Mulțumiri pe această cale dnei. av. Burada Alexandra pentru faptul că ne-a dat posibilitatea de a vă prezenta o asemenea soluție.

UPDATE: 

Încă o sentință prin care instanța de judecată a dispus dispus adaptarea/reechilibrarea contractului de credit, pentru viitor, stabilizând cursul de schimb leu-chf la valoarea inițială + 20%.

Link către dosarul 18455/301/2016: http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000509189&id_inst=301

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci