PROIECT DE LEGE: Fără RECURS în dosarele pe clauze abuzive și darea în plată

Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat propunerea legislativă privind modificarea Codului de procedură civilă (72 pentru, 6 împotrivă, 27 de abțineri). Propunerea legislativă privește punerea în acord a Codului de procedură civilă cu Deciziile Curții Constituționale.

Ne-a atras atenția propunerea de modificare a art. 483 din Noul Cod de procedură civilă care ar exclude posibilitatea de a declara recurs în dosarele pe clauze abuzive și darea în plată. Coaliția de guvernare, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a preluat și adoptat textul de lege. Propunerea CSM ar fi în acord cu Decizia CCR nr. 369/2017 despre care am scris aici.

Deși textul de lege a fost adoptat de către Senat, cameră decizională este Camera Deputaților. Dacă textul ar fi menținut de către Camera deputaților (și este extrem de probabil), atunci pentru toate dosarele deschise pe darea în plată și clauze abuzive, ulterior intrării în vigoare a noului text de lege, NU va exista posibilitatea de a declara recurs. Pe cale de consecință, nu vor exista decât 2 stadii procesuale: fond și apel.

În ceea ce privește situația dosarelor aflate pe rol la acest moment, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 369/2017, Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța pe 18 iunie dacă este posibil/admisibil recursul în dosarele pe clauze abuzive începute anterior datei de 20 iulie 2017. Mai multe detalii aici (poziția 24).

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci