Raiffeisen si giumbuslucurile ei in Europa

CARTEL: Uniune monopolistă în care mai multe întreprinderi din aceeași ramură de producție încheie o convenție, stabilind prețurile, condițiile de vânzare și de aprovizionare, termenele de plată, cantitatea de mărfuri ce urmează să o producă fiecare și își împart piețele de desfacere, în vederea limitării sau eliminării concurenței.

 • “Uniune monopolistă în care mai multe întreprinderi din aceeași ramură de producție încheie o convenție” – in cazul nostru nescrisa, dar cu siguranta incheiata cu girul BNR intr-una din sedintele de la ARB. De ce sa cred asta ? Perioada care urmeaza va da raspunsul, cand bancile se vor ralia “proiectului” santajist de a majora avansul pentru creditele ipotecare.
 • “stabilind prețurile” – este binecunoscut ca TOATE bancile din Romania practica diferente foarte mici intre preturile produselor lor, fie ca vorbim de dobanzi, avansuri, etc.
 • “condițiile de vânzare și de aprovizionare” – contractele bancilor contin in continuare clauze abuzive, unele dintre ele fiind repetitive indiferent de banca. Noua conditie “de vanzare” o sa fie acest avans crescut spre 40% pe care-l vor imbratisa toate bancile, cel putin pentru o perioada de timp.
 • “ termenele de plată” – sunt invariabil aceleasi, in functie de tipul creditului.
 • “cantitatea de mărfuri ce urmează să o producă fiecare” – prin definitie, bancile traiesc din credite. In functie de marime, vechime, brand s.a, volumul de credite difera de la o banca la alta dar conditiile si politicile de creditare sunt extrem de asemanatoare, apropiindu-se de plagiat.
 • “în vederea limitării sau eliminării concurenței” – cate banci noi au aparut pe piata din Romania in ultimii ani ? Cele mai mici, care nu au putut tine pasul cu rechinii mari, au fost inghitite de catre acestia (ex Volksbank, urmeaza Carpatica). Cand una dintre primele banci din Romania “sparge” piata ridicand avansul pentru credit imobiliar spre 40%, este clar ca se bazeaza pe sustinere ascunsa si da semnalul “noi dictam piata, noi impunem legile”. Care avans, ca sa intelegem mai bine, a scazut odata cu micsorarea preturilor pentru imobile. In 2006-2008, cand NU exista programul Prima Casa, din cauza bulei imobiliare, la a carei creare au contribuit si bancile, pretul unei garsoniere se situa in jurul a 50-60.000 euro. In aceeasi perioada, avansul pentru o locuinta se situa intre 15 si 35%, ceea ce se traduce in 8.250 euro (15%) pana la 16.500 euro (30%) pentru o garsoniera evaluata la 55.000 euro. Astazi, aceeasi garsoniera are o valoare de piata undeva la 25-30.000 euro. Cat reprezinta avansul proliferat de Raiffeisen, de 40%? Exact 11.000 euro pentru o garsoniera evaluata la 27.500 euro. Mi se pare absolut decent si cu nimic mai rau decat ceea ce se intampla in anii de glorie 2006-2008. Si sa retinem, CU SIGURANTA vor fi banci care sa acorde aceste credite imobiliare cu avansuri mult mai mici de 40%.

Folosind “inteligenta” prietenului comun, Google, aflam ca unele banci mama ale celor prezente in Romania au fost acuzate (acord cartelar construit si aplicat in interiorul organizatiilor profesionale si de lobby ale bancilor) si amendate de catre Comisia Europeana cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/raiffeisen-amendata-de-autoritatile-bulgare-pentru-publicitate-falsa-5046995 ). Sa fie doar o coincidenta faptul ca aceeasi banca:

Este acuzata/amendata de acord cartelar la ea in tara. Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-12-15/erste-si-raiffeisen-amendate-in-austria.html

– Este acuzata in Ungaria ca, alaturi de alte banci, a pus la punct un cartel destinat sa impiedice clientii sa-si ramburseze anticipat creditele in valuta ( sursa: http://www.business24.ro/banci/banci-internationale/11-banci-din-ungaria-amendate-cu-32-de-milioane-de-euro-pentru-ca-ar-fi-stabilit-un-cartel-1538185 )

A fost amendata de Consiliul Concurentei cu 14 milioane de lei (3,37 milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind contextul pietei bancare si interbancare din octombrie 2008, cand s-a suspectat o intelegere intre banci privind nivelul ridicat al dobanzilor. ( Sursa: http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/84362/Seful-Raiffeisen-Bank-Nu-accept-sa-fiu-acuzat-pe-nedrept.html )

– Este suspectata si acuzata de Curtea de Conturi pentru deturnare de fonduri si folosirea subventiei de stat pentru bonificarea la depozite (sursa: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/curtea-de-conturi-acuza-cele-doua-banci-pentru-locuinte-ca-si-au-vandut-produsele-catre-minori-si-varstnici-si-ca-folosesc-subventiile-de-la-stat-pentru-bonificatie-la-depozite-14748954 , http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20640149-bancile-pentru-locuinte-ale-bcr-raiffeisen-raport-dur-curtii-conturi-depus-obiectiuni-dar-precizam-respectat-legile-spun-oficialii-instititiilor-economisire-creditare.htm , http://www.romanialibera.ro/economie/companii/curtea-de-conturi–bancile-pentru-locuinte-bcr-si-raiffeisen-incalca-legea-401351 )

– Este amendata in Bulgaria (5,58 milioane leva, echivalent 2,85 milioane euro) pentru concurenta neloiala, fiind acuzata că a atras clienţi cu o promoţie de asigurări gratuite, care au fost ulterior anulate (sursa: http://www.mediafax.ro/economic/raiffeisen-amendata-de-autoritatile-bulgare-pentru-publicitate-falsa-5046995 )

Este acuzata de monopol in Rusia (sursa: http://www.zf.ro/zf-24/raiffeisen-bank-acuzata-de-monopol-in-rusia-3054936 ).

– Este acuzata de practici comerciale ilicite. (sursa: http://www.stiripesurse.ro/protectia-consumatorilor-acuza-bancile-de-practici-ilicite_968326.html ) ?

Sa fie doar o coincidenta?

Alaturi de banca cu multiple probleme de ordin legal, discutam de aceleasi banci care in tara de origine practica dobanzi de pana la 4-5 ori mai mici decat la noi (sursa: http://www.raiffeisen.at/oesterreich/468973089527917137_631799815423604959_1032811448703007696-1032811448703007696-NA-30-NA.html ), care doar in Romania isi permit sa mentina si sa continue contracte cu clauze abuzive, care doar aici isi permit sa NU tina cont de deciziile definitive ale instantelor de judecata, ignorand complet dispozitiile legale.

Toate aceste lucruri nu ar trebui sa mire pe nimeni cat timp cei care se presupune ca reglementeaza si supervizeaza mediul bancar romanesc iau pozitii publice de aparare a acestor banci, ies in media cu declaratii fatise in favoarea bancilor si ignora cu buna stiinta realitatea (clauze abuzive demonstrate in instante, practici inselatoare, etc). Cand Viceguvernatorul BNR da tonul (si indeamna bancile sa saboteze o lege care aduce echilibru in relatia client-banca) masurilor de “contracarare” a legilor, predicand majorarea plafoanelor INAINTE ca orice banca sa faca asta, cand oficialii BNR sufera de amnezie voluntara (depinde de interes) si ies cu declaratii publice in care infiereaza debitorii, cand conducerea BNR organizeaza seminarii de “educare” a judecatorilor privind procesele in care sunt implicate aceste banci venetice, cand moneda nationala pierde zilnic teren in fata oricarei valute..chiar mai aveti asteptari de la aceste institutii?

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

11 comments

 1. Felicitari pt articol! Ma bucur ca si altii isi dau seama de manipularile si infractiunile pe care le comite Raiffeisen in toate tarile, dar cu precadere in Romania! Fratilor, haideti sa nu le facem jocurile, hai sa ne inchidem conturile si relatiile cu Raiffeisen, sa vedem ce vor face fara clienti… Avem banci romanesti, Transilvania, CEC, cam putine, dar totusi exista…., hai sa tinem si cu ai nostri!!!

 2. Bravo pentru articol! Speram ca macar peste 1-2 ani clientii bancilor sa fie informati, sa fie cu coloana verticala si sa inteleaga ca lasandu-ne banii in conturile bancilor de tip “Cartel”, incurajam actele lor ilegale. Amenzile nu ii dor…sunt acoperite. Actionarii au manageri care fac orice sa dea bine, sa le aduca profituri ca sa-si merite salariile colosale. Dar fara clientii “de jos”, oare clientii BALENA pot trai?

  Noi, romanii, ce fel de clienti suntem?

 3. Din pacate asta este adevarul . Nu stiu pe cine au in spate aceasta banca poate faptul ca acest Groningen a lucrat la Bnr si a relatiilor pe care le are. Uitativa pe unde este infiltrat acest jeg de om, prin Fondul Proprietatea si Dumnezeu mai stie pe unde. Este de departe banca cu atitudinea cea mai recalcitranta si aroganta. Este singura banca care a conditionat conversia cu discount de o rata de 65% din venit. Considerand ca nu conteaza faptul ca a crescut francul ci daca ai bani sa platesti pe principiul ai semnat sa platesti.

 4. Aveti perfecta dreptate; cunoastem ilegalitatile si infractiunile acestei banci. Le-am trait pe pielea noastra ca clienti, debitori, ca familie. Nu va inchipuiti la ce se poate preta o asemenea banca: de la inselatorie inca din faza de analiza a dosarului de creditare (credit neperformant inca din faza de analiza a dosarului), la santaj, amenintari, teroare, executari silite cu acte de identitate dubioase, transfer de proprietate de pe un nume pe altul la interval de nici doua luni de doua ori, sub pretextul licitatiei, in conditiile in care piata imobiliara este blocata. Justitia este surda la tot ce-i prezinti, dovezi uneori zdrobitoare impotriva bancii. Banca Raiffeisen si-a aranjat ploile de jos pana sus si invers, a cotizat unde trebuie si are siguranta comiterii infractiunilor, deoarece are spatele acoperit.

 5. Aveti perfecta dreptate; cunoastem ilegalitatile si infractiunile acestei banci. Le-am trait pe pielea noastra ca clienti, debitori, ca familie. Nu va inchipuiti la ce se poate preta o asemenea banca: de la inselatorie inca din faza de analiza a dosarului de creditare (credit neperformant inca din faza de analiza a dosarului), la santaj, amenintari, teroare, executari silite cu acte de identitate dubioase, transfer de proprietate de pe un nume pe altul la interval de nici doua luni de doua ori, sub pretextul licitatiei, in conditiile in care piata imobiliara este blocata. Justitia este surda si oarba la tot ce-i prezinti, dovezi uneori zdrobitoare impotriva bancii:documente scrise negru pe alb si reinterpretate numai sa iasa banca basma curata . Banca Raiffeisen si-a aranjat ploile de jos pana sus si invers, a cotizat unde trebuie si are siguranta comiterii infractiunilor, deoarece are spatele acoperit. As putea sa scriu un roman prin cate am trecut in cativa ani buni cu acesta banca.

Comments are closed.