Răspunsul împrumutaților în franci elvețieni la poziția băncii în scandalul Raiffeisen Leaks: O nouă invitație la dialog.

Declarațiile din presă ale reprezentanților băncii Raiffeisen, în urma dezvăluirii unor documente interne care demonstrează că au înșelat clienții, arată că Președintele Steven van Groningen nu a învățat lecția. A avut nenumărate șanse pentru a repara marea greșeală privind acordarea de credite în franci elvețieni, dar a ales de fiecare dată drumul spre dezastru.

Domnule Steven van Groningen, vă solicităm o întâlnire oficială în care veți avea ocazia să reparați greșelile din trecut. Va reamintim situațiile în care ați fi putut să alegeți partea bună a istoriei, dar ați refuzat categoric. Sperăm că acum, în ultimul ceas, să alegeți înțelept.

 1. Creșterea francului elvețian în perioada 2010-2014, după ce creditele în CHF nu mai erau vândute de banca Raiffeisen, a determinat mulți clienți să solicite o soluție pentru a reuși să plătească ratele insuportabile.

Francul elvețian era 1.8-2.2 LEI în perioada 2006-2008, urcând la 2.8 LEI/CHF în 2009, 3.4 LEI/CHF în 2010, 3.5 LEI/CHF în 2011, 3.6 LEI/CHF în 2012 până la 3.7 LEI/CHF în 2014.

O rată de 450 de franci elvețieni însemna 810 lei în 2008 și 1665  lei în 2014, deși veniturile familiei erau aceleași ori mai mici (tăierile salariale din perioada crizei).

Ați luat decizia să acționați astfel:

 • Nu a existat posibilitatea de a converti soldul în lei, deși în documentele oficiale către Raiffeisen Viena menționați că aveți în plan o astfel de soluție dacă va crește cursul cu mai mult de 15%. Cursul de schimb era deja dublu în 2014, dar nu ofereați această posibilitate.
 • Clienții care nu mai aveau cum să plătească ratele duble, au fost nevoiți să accepte restructurări și reeșalonări, deși acestea presupuneau MĂRIREA MARJEI, IMPLICIT MĂRIREA RATEI DOBÂNZII (deși ați ales să măriți ratele de dobândă, în mod abuziv, încă din al doilea an de creditare – fapt ce reiese NU DOAR DIN DOCUMENTE, ci este ușor de verificat pentru TOATE contractele în franci elvețieni, dar și euro și lei).
 • Ați oferit clienților doar soluții de re-re-re-restructurări ce aveau mereu o singură componentă clară: mărirea ratei dobânzii chiar și până la 12-15%! Asta a însemnat o supraîndatorare a clienților care au avut intenția bună de a returna banii și care plătesc și astăzi aceste dobânzi uriașe.

Ce soluție aveați? Să reduceți dobânda la nivelul inițial sau să convertiți creditele în lei ori să renunțați la comisionul lunar de administrare care însemna o mare parte din rata lunară. Puteați să alegeți chiar mai multe din aceste soluții.

Nu ați ales să vă ajutați clienții, ci să îi supraîndatorați. O parte din ei au rămas fără case, câțiva s-au sinucis.

 1. Ați vândut francii elvețieni în sucursale, fără să aveți bancnotele disponibile, dar la un curs mai mare decât cel BNR cu 2-5%. Ați făcut acest lucru la acordarea creditelor, când vânzătorul imobilului primea lei sau euro, astfel că debitorul pierdea câteva sute de euro la tranzacția de schimb valutar. Vindeți francii mai scump decât cursul oficial BNR chiar și astăzi, fără să aveți bancnote în sucursale, dar numiți acest lucru „un avantaj pentru clienți”.

Ce soluție aveați? Să oferiți un curs de schimb foarte apropiat de cursul BNR pentru toți împrumutații în franci elvețieni.

Nu ați ales să vă respectați clienții, ci să mai „ciupiți” un pic din diferența de curs valutar.

 1. Ați modificat, cu ajutorul ANPC, în anul 2010, ratele de dobândă în favoarea băncii (care deja erau mărite din al doilea an de creditare) , fapt ce a determinat din nou o creștere a poverii asupra debitorilor care erau nevoiți să plătească o rată oricum mai mare din cauza aprecierii francului elvețian.

Ce soluție aveați? Să respectați legea, să fiți transparent în ceea ce privește contractele și modul în care se calculează sumele ce trebuie rambursate.

Nu ați ales să respectați legea, ci să măriți din nou povara asupra debitorilor pe care îi mințiți că „Raiffeisen Bank a respectat întotdeauna legislația aplicabilă contractelor cu toți clienții săi”.

 1. Ați refuzat să ajungeți la un acord cu reprezentanții asociațiilor de consumatori, atunci când francul elvețian a depășit pragul de 4,5 lei (ianuarie 2015). O rată de 450 CHF ajunsese de la 810 lei, la 2025 lei. Domnule Steven van Groningen, nu ați considerat că sunteți responsabil să explicați clienților săi următoarele:
  • De ce ați vândut credite în CHF, deși știați că există un risc valutar ridicat (fapt dovedit de alegerea „înțeleaptă” a celor 3 ani de analiză a evoluției cursului de schimb pentru a determina Raiffeisen Viena să aprobe produsul; ați omis perioadele anterioare care indicau clar o apreciere spectaculoasă a francului elvețian)
  • De ce ați modificat abuziv ratele de dobândă după al doilea an de creditare?
  • De ce nu ați renunțat la comisionul de administrare, deși reprezenta o povară uriașa pentru clienți și nu avea justificare?
  • De ce ați majorat ratele de dobândă atunci când clienții au solicitat „soluții” care să le reducă povara financiară.
  • De ce nu sunteți de acord cu o soluție de conversie care să ajute cu adevărat debitorii (nu oferta recentă pe care au acceptat-o clienții din teama de a nu ajunge la executare silită și care i-a readus la momentul zero al împrumutului), deși aveați în plan o strategie de conversie dacă francul elvețian s-ar fi apreciat cu mai mult de 15%?

Ce soluție aveați? Să oferiți posibilitatea de a converti aceste credite în lei, la cursul de la data acordării + 15%, conform strategiei pe care chiar dumneavoastră „o vindeați” băncii mamă.

Nu ați ales să vă respectați clienții, deja supraîndatorați și cu posibilități inexistente de a returna datoriile, negând că ați înșelat, mințit, abuzat. Documentele însă ne arată adevărul.

Domnule Steven van Groningen, încă nu ați învațat lecția? Încă mai alegeți să fiți de partea jenantă a istoriei, prin declarații precum:

Investigăm în primul rând autenticitatea “documentelor” apărute în spațiul public și, în cazul în care unele dintre acestea se dovedesc a fi copii ale unor documente interne autentice, vom investiga modul în care acestea au putut fi sustrase.” 

Nu ați înțeles că nu avem nevoie de documente să demonstrăm că ați înșelat clienții? Trăim înșelăciunea! Avem de plătit deja rate uriașe, care ne depășesc cu mult veniturile. Avem deja cele mai mari rate de dobândă, în urma re-re-re-re-restructurărilor pe care ni le-ați oferit fără alternativă. Plătim deja un franc apreciat cu mai mult de 100% față de momentul acordării creditelor în franci elvețieni. Dumneavostră, domnule Steven van Groningen, sunteți preocupat de sustragerea unor documente, nu de ceea ce demonstrează ele?   Că ați mințit și ați înșelat?

În același timp, am propus în mod pro-activ, începând din 2009, o serie de măsuri de ușurare a poverii financiare pentru clienții aflați în dificultate de a rambursa creditele, chiar dacă această a însemnat costuri suplimentare de capital și diminuarea veniturilor băncii;”

Ați propus măsuri de ușurare a poverii? Prin restructurări care presupuneau o mărire a ratei dobânzii și o prelungire a perioadei de creditare? Această declarație sfidează matematica.

Mesajul nostru pentru clienții cu credite în CHF sau orice altă moneda este același că întotdeauna: dacă au orice solicitare sau problema legată de derularea unui contract de credit, suntem aici pentru ei.”

Domnule Steven van Groningen, nu mai sunteți „pentru clienți” încă de la momentul acordării creditelor în franci, euro sau lei. Nu mai sunteți „pentru clienți” fiindcă nu ați învățat cea mai banală lecție despre viață: nu muști mână care te hrănește.

Sper să înțelegeți acum, în urma acestei scrisori, că relația client-banca Raiffeisen nu se repară prin declarații mincinoase. Ci prin soluții care ajută debitorii, nu îi îngroapă în datorii pe care nu le mai pot plăti vreodată. Așteptăm,  în perioada imediat următoare, OFERTELE DE CONVERSIE A CREDITELOR din CHF în LEI, LA CURSUL DE LA DATA ACORDĂRII + 15%, drept dovadă că sunteți „pentru clienți” și că „REUȘIM ÎMPREUNĂ”. Ca întotdeauna, vă invităm la dialog.

(Declarații preluate de aici: https://www.profit.ro/stiri/reactie-raiffeisen-bank-investigam-autenticitatea-si-modul-in-care-au-aparut-documente-interne-raiffeisen-a-respectat-totdeauna-legislatia-17079736)

( Raiffeisen Leaks: COMUNICAT DE PRESĂ: GCCC solicită băncii Raiffeisen și BNR un răspuns cu privire la documentele edificatoare apărute în spațiul public   ;  SCANDALUL #RaiffeisenLeaks: Episodul 2. Noi DOCUMENTE INTERNE BOMBĂ apărute în spațiul public)

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

 1. OTP (prima ce a introdus creditarea in CHF), impreuna cu Raiffeisen sunt cele mai de ocolit banci din sistemul camataresc. Nu au dorit un dialog si nu cred ca se vor aseza la masa negocierilor, sa vina pe bune cu solutii. Pacat, o sa sfarseasca exact ca defuncta VB, cand tot o “masa galagioasa”, asa cum se exprima marele guvernatore, le-a venit de hac. Pentru ca s-a dovedit proverbul: buturuga mica, rastoarna carul mare. RF are ocazia in ceasul de pe urma sa-si spele pacatele. Daca va alege calea investigarii in locul dialogului, se indreapta cu pasi repezi spre pieire.

Comments are closed.