Reactii din AUSTRIA

Traducerea articolului de pe https://www.fma.gv.at/de/sonderthemen/fremdwaehrungskredite.html

Pozitia Autoritatii pentru Supravegherea Pietei de Capital (Finanzmarktaufsicht – FMA) cu privire la creditele in moneda straina si conjunctura actuala din 23.03.2015

Un credit in moneda straina este un produs financiar cu caracter foarte speculativ, care din punctul de vedere al FMA nu este destinat, sau nu este potrivit pentru persoanele fizice. FMA a avertizat inca de la infiintarea institutiei, in 2002, asupra riscurilor pe care le implica un credit intr-o moneda externa.
FMA a determinat institutiile de creditare sa trateze cu o deosebita grija problema creditelor in moneda straina, prin emiterea unor standarde minime de respectat in legatura cu acestea. Aceste standarde minime cu privire la acordarea creditelor in moneda straina si a celor cu rambursare la sfirsitul creditului pot fi consultate pe website-ul FMA: https://www.fma.gv.at/de/rechtliche-grundlagen/mindeststandards/banken.html

FMA a elaborat impreuna cu Banca Nationala a Austriei si Camera de Comert un set de informatii care sa atraga atentia asupra riscurilor asociate creditelor contractate in moneda straina, prin exemple concrete de calcul care avertizeaza cu privire la aceasta forma de speculatie cu moneda. Aceste informatii se gasesc pe website-ul FMA: https://www.fma.gv.at/de/verbraucher/banken/fremdwaehrungskredite.html

In Octombrie 2008, in plin apogeu al crizei financiare, FMA a instituit stoparea acordarii de noi credite de acest tip catre persoane fizice, masura care este in vigoare si in prezent. In acelasi timp, FMA a obligat institutiile de creditare sa supravegheze evolutia fiecarui credit in derulare si, in cazul cresterii riscurilor, sa caute dialogul cu clientii si sa propuna masuri adecvate.

FMA a salutat situatiile in care bancile le-au facut clientilor oferte demne de luat in seama pentru conversia creditelor in euro, mai cu seama avind in vedere faptul ca FMA nu poate intreprinde nici o masura in mod concret in aceasta directie. Cind in anul 2011 Banca Nationala a Elvetiei a facut cunoscut faptul ca va suporta un curs de pina la 1,20 franci/euro, FMA a cerut detinatorilor de credite in franci elvetieni sa investigheze posibilitatea transformarii creditului intr-unul in euro.

Prin aceasta, FMA a reusit sa reduca volumul creditelor cu 45%. Daca in 2008, 270.000 de familii aveau inca un credit in moneda straina, astazi mai exista doar aproximativ 150.000.
Avertismentele FMA adresate consumatorilor si bancilor nu au dat roade in cazul tuturor persoanelor cu credite in franci si, in ciuda posibilitatilor de conversie, acest lucru nu s-a intimplat pentru multe dintre credite.

Prin ridicarea obligativitatii pastrarii unui curs de schimb minim al francului in raport cu euro, riscul valutar a lovit inca o data, insa FMA nu are nici o posibilitate de a interveni. Un credit intr-o moneda externa este, ca si inainte, un instrument speculativ care este asociat riscurilor ridicate, ce pot oricind sa isi faca simtita prezenta. FMA recomanda un dialog al clientilor cu bancile si analizarea cu atentie a situatiei si a modalitatilor de limitare a riscurilor, precum si elaborarea de solutii adoptate pentru fiecare client in parte.

De asemenea, FMA recomanda clientilor care s-au confruntat cu diferente mari de curs cauzate de activarea clauzei Stop-Loss la data de 15 ianuarie (Nota trad.: un prag minim de curs care, odata depasit, conduce la convertirea creditului in euro) sa intre neaparat in contact (pina la sfirsitul lui Februarie 2015) cu bancile care au acordat creditele respective si sa gaseasca de comun acord o solutie.

In situatii deosebite, Autoritatea pentru Mediere poate contribui la rindul ei la gasirea unei solutii. Mai multe informatii despre aceasta se gasesc la adresa https://verbraucherschlichtung.at

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci