Replica mamelor (și nu numai a lor) debitoare în franci elvețieni la comunicatul de presă al Organizației Salvați Copiii

Replica mamelor (și nu numai a lor) debitoare în franci elvețieni la comunicatul de presă al Organizației Salvați Copiii cu privire la poziția oranizației față de proiectul legii dării în plată.
==============

Comunicatul acestei organizații a fost preluat de diverși jucători din presa online. Poate fi citit integral aici: http://salvaticopiii.ro/upload/p00010011_Salvati%20Copiii%20-%20Info%20press%20Legea%20darii%20in%20plata.pdf

În replică, mame din Grupul Clienților cu Credite în CHF ne-au trimis următoarele luări de poziție:

Ana I.:

„Vreau sa comunic doamnei Gabriela Alexandrescu următoarele:

România are procentele pe care le enumerați pentru că de mulți ani românii au îndrăznit să acceseze credite pentru locuințe sau pentru modernizarea lor. Ar fi fost mult mai mare numărul gospodăriilor supraaglomerate dacă românii ar fi așteptat de la stat sau de la ONG-uri o casă sau bani pentru nevoi personale cum ar fi o mașină de spălat, canalizare și apă curenta, o renovare, montarea unei băi în casă etc.

Privind Protecția Copiilor, haideți să repetăm ceea ce părinții din Grupul Clienților cu Credite în CHF și nu doar, susțin de cel puțin un an de zile:

1. Din cauza executărilor silite și a supraîndatorării care apasă pe umerii părinților și a rudelor în unele cazuri, mulți copii, adolescenți și tineri au fost și sunt afectați fizic și psihic.

2. Din cauza sinuciderilor părinților îndatorați la bănci, au rămas copii orfani.

3. Ratele dublate și neputința de a alege o chirie în locul ratei, din cauza lipsei de ieșire din contracte de credit toxice, nivelul de trai a scăzut. Astfel, multe familii au fost silite să se oprească la un singur copil, sau doi. Personal, sper că nu a fost nicio mămică care a întrerupt vreo sarcina, cu toată durerea! Sper că nicio soție nu s-a predispus unor riscuri luând anticoncepționale avortive sau nu. Sunteți femeie, doamnă Alexandrescu. Lucrați cu mămicile. Sper să vă pese!

4. Din cauza sclaviei bancare, multi părinți își privează copiii de căldura și unitatea unei familii. Părinții fie au divorțat, fie s-au înstrăinat.

5. Din cauza greutăților financiare și a dezechilibrelor psihologice și fizice care îi afectează pe părinții ce au dorit o casa prin credit pentru copiii lor, sunt copii care amenință cu sinuciderea.

6. Pentru că băncile au pus popriri chiar și pe alocațiile de handicap ale copiilor în unele cazuri, aceștia sunt privați de dreptul la terapii și chiar la medicație.

7. Din cauza dublării ratelor, care au ajuns cât dublul unor chirii, multi copii sunt privați de alimentație, educație corespunzătoare și de o viață socială echilibrată.

8. Pentru a putea plăti ratele mărite, mamele se întorc la serviciu foarte repede, părinții muncesc și câte 14 ore pe zi, în defavoarea timpului petrecut cu copiii. Astfel, societatea se îmbolnăvește de lipsa afectivitate și căldură.

În timpul comunismului copiii erau “detașați” de părinți cu săptămânile, uneori. Și putem vedea flagelul împietririi inimilor lor. Copiii aceia suntem noi, părintii de azi. Inimile formate atunci AZI NE CONDUC, fac legi, educație, economie etc. DAR fără Omenie, fără iubire. Oare nu ar trebui sa spunem “STOP!”?

Aș putea enumera multe argumente venite din partea mămicilor și a tăticilor ale căror ofuri le cunoaște o țară întreagă acum. Doamnă director, puteți intui și singură alte răni suportate de copiii ai căror părinții disperă că nu pot ieși dintr-o situație de sclavie, cum este cea financiară. Refugiul în alcool, droguri, violență, delăsare, depresii etc. lovește din ce în ce mai des în cei îndatorați, fie că și-au dorit o casă pe pământ, sau un apartament la ultimul etaj.

Doamna Alexandrescu, ori sunteți dezinformată, ori nu puteți avea, dintr-un motiv sau altul, o privire de ansamblu: trecut, prezent și viitor cu privire la dezechilibrele și vulnerabilitățile din familiile care au responsabilitatea unui credit lunar și copii în întreținere.

În plus, știți că familiile ale căror rate bancare au fost mărite, în timp au întrerupt ajutorul acordat altora, familii-cazuri sociale, precum și implicarea în proiecte de voluntariat?

Legea Darii in Plata (DiP) asigura confort psihologic oricărei familii, precum si protecție socială. DiP eliberează pe cei care au accesat credite, îi protejează pe cei care accesează credite azi și îi va încuraja pe cei care vor sa acceseze credite în viitor.

Va asigura ca fiecare parte implicata într-un parteneriat de peste 25 de ani, adică banca, statul și clientul să își dorească stabilitatea prețurilor. Astfel, creditarea va fi supravegheată responsabil și se va urmări stabilitatea prețurilor.
Darea în plata va ocroti familiile viitoare de pericolele enumerate mai sus. În niciun caz nu va stopa creditarea, decât dacă statul se va gândi la soluții tip ANL. Și deja domnul Zamfir a amintit că va propune un astfel de program.

Cu Darea în Plata, fiecare om care va intra într-o banca, va ști ca rata lui va ține locul chiriei, iar chiria va lua locul ratei dacă aceasta din urma va crește și costul apartamentului se va devaloriza. În plus, parintii nu își vor îngloda copiii în datorii.

Darea în Plată SALVEAZĂ COPIII ROMÂNIEI! Aceștia vor creste mai sănătosi, mai educați, mai echilibrați, mai responsabili! Și mai liberi! Pentru că ei vor putea decide dacă vor moșteni sau nu creditele părinților lor.

=======

Către Organizația „Salvati copiii”

Numele meu este Elena Pirnea locuiesc în București și vă scriu în numele familie mele, cu rugămintea de a citi pentru câteva minute despre cum arată viața noastră de împrumutat în CHF.

Am contractat în anul 2008 un credit în valoare de 212.000 CHF, pentru a cumpăra un apartament la parterul uni bloc din cartierul Militari. Rata la momentul august 2008 era de 600 de euro, aproximativ 1300 lei. Aveam resursele financiare să plătim aceasta rată, ținând cont că am decis împreuna cu soțul meu să facem un efort și să platim o rată destul de mare, dar să avem un loc unde să ne creștem cele 3 fetițe pe care le avem. Repet: în acel moment aveam posibilitățile necesare să ne platim ratele.

După anul 2010, veniturile noastre au scăzut și, eu fiind bugetar, am fost foarte afectată. De asemenea și venitul soțului meu a scăzut. Concomitent cu acestea, cursul stabil al francului (așa ne-au fost vândute aceste credite de către bănci – prin practici comerciale înșelătoare) a început să crească. Toate aceste scăderi de venituri au fost aduse la cunoștința băncii. În perioada 2013-2014, vreme de 8 luni de zile, eu am rămas făra servici, timp în care banca nu a răspuns solicitarii mele disperate de a veni cu o soluție de moment, pentru a putea plăti rata. Am solicitat băncii o restructurare. O perioadă de 6 luni de zile nu am primit niciun răspuns. Dupa 6 luni de zile, după multe insistențe, am primit aprobarea restructurării. Cu o rată mai mare!!!

În acest moment 2016, rata noastră este de 1200 CHF și suntem în perioada de restructurare.

Și pentru că tot se vorbeste de negociere, vă pot spune că am încercat un proces de mediere cu banca, proces care a început în luna noiembrie 2015 – suntem în martie 2016 – și nu am primit niciun raspuns. AMintesc acest aspect, ca să nu se spună că clienții nu negociază!

Avem 3 copii în întreținere, minori, care necesită eforturi financiare mari pentru a face față nevoilor de la școală. Noi nu ne permitem sa le ducem pe fetițe la doctori, dacă se îmbolnăvesc. Nu am fost niciodată, de când am luat creditul, în nicio vacanță. COPIII MEI NU ȘTIU CUM ARATĂ MAREA. Copiii mei folosesc rechizite folosite de alții, pe care le reciclăm. Copii mei nu știu cum arată un joc lego. Copiii mei nu practică niciun sport. Copiii mei doar merg la școală. ATÂT!

Dacă dvs credeți că asta este viață, vă înșelați. Doresc să nu mai am credit, să-mi dau casa băncii și să scap de acest coșmar. Avem nevoie de asistența medicală pe care nu ne-o permitem în acest moment. Vreau să mă ocup de educația și sănătatea mea și a copiilor! ATÂT!

„Salvați copiii”, cer prea mult? Eu am ales să lupt pentru copiii mei. Dvs ați făcut ceva pentru copiii mei, în acest caz?

Elena Pirnea
Mamă a 3 copii”.

====
Andreea C.:

„Stimată doamna Alexandra Boariu,

Am citit cu indignare comunicatul de presă emis de Asociația-Salvați copiii.

Probabil asociația pe care o reprezentați este favorizată de bănci, primește donații de la bănci, alfel nu îmi explic cum o astfel de asociație nu înțelege gravitatea amânarii acestei legi.

Prin urmare am să vă rog să-mi acordați acest drept la replică.

Încă de la începutul comunicatului specificați faptul că: „Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra faptului că proiectul de lege pentru darea în plată, trimis spre reexaminare Parlamentului, de Președintele României,
vulnerabilizează o dată în plus categoriile sociale aflate în situații de dificultate, în special cele nevoite să își crească și îngrijească în condiții locative improprii copiii”.

Menționez că această lege, nu este una SOCIALĂ! Vorbiți aici de categorii aflate în dificultate, care își cresc copiii în condiții neadecvate. Ei bine, tocmai acești oameni s-au hotărat prin 2008, să-și ia un credit pentru o locuință decentă. Majoritatea și-au cumpărat apartamente cu 2-3 camere, sau case normale, nu vile. Personal, am un apartament cu 2 camere, de 39 de metri pătrați.

De asemenea, specificați faptul că:

„Jumătate dintre copiii români (1.900.000) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială”.

Îmi permit să spun că azi, în anul de grație 2016, banca poate să-ți ia tot – dar absolut tot: casa și parte din venit. Când banca face treaba asta fără pic de milă sau remușcări, veniturile familiei se reduc. Copiii duc lipsuri, părintii trebuie să facă economii. Chiar nu sesizați cât de gravă este situația?

De asemenea, mai spuneți că „se vor înăspri condițiile de creditare”. E interesant cum toată lumea e interesată acum de acest aspect, dar în momentul de boom când s-au acordat creditele toxice, în perioada 2006-2008, nimeni nu știa nimic. Stimata doamnă, în perioada aceea și noi am dat avans cca 25%, iar altii au dat și mai mult.

Spuneți că va dispărea programul Prima casă. Sinceră să fiu, nu cred. Băncile manipulează și încearcă să inducă disperare între tinerii care vor să-și ia o casă.

Vă dau un exemplu concret în încheiere: 2008, rata 850 ron. 2015, rata 1800 ron, din totalul veniturilor de 2200 ron. 2 copii în întreținere. Nu mai plătesc, vine banca, îmi ia casa și îmi face poprire pe venituri. Să presupunem că vorbim despre o familie care câștigă net 2000 ron. După ce i se ia casa și mai ramane cu mult mai puțin din venituri, ar trebui să se mute în chirie, nu? Oare de la câte cheltuieli necesare va trebui să se abțină o asemenea familie pentru că poprirea aceea pe venit o ajuta să aibă un trai cât de cât decent.

Cu stimă,
o mamă susținătoare a legii dării în plată”.

====
Loredana A.

„Să aveti în vedere și:

– interesul superior al copilului al cărui părinte (uneori amândoi) pleacă să lucreze în strainătate pentru interesul superior al băncii!
– interesul superior al copilului a cărui educație financiară începe cu “nu avem bani, că avem credit și ne ia casa dacă nu plătim”.
– interesul superior al copilului unei familii hărțuite de recuperatori.
– interesul superior al copilului care trăieste în tensiune și conflict, certuri ale părinților din cauza banilor etc etc.
– interesul superior al copilului când, după ce familia rămane în stradă, veniturile sunt poprite șamd, șamd.

Sau acești copii nu ne interesează – numai viitorii copii?!”

====

Cristian DAN – admin. GCCC:

Stimată doamnă reprezentantă a organizației „Salvați copiii”

În primul rând, permiteți-mi câteva întrebări:

– Ați fost plătită pentru acest lobby?
– Cu câte familii îndatorate, ați stat de vorbă, înainte de a publica acel comunicat de presă?
– Câte apartamente în care locuiesc familii pe care întârzierea acestei legi le vulnerabilizează o dată în plus și le pune în situații de dificultate fiind nevoite să își crească și îngrijească în condiții improprii copiii ați vizitat înaintea publicării comunicatului organizației?
– organizația dvs. ar fi dispusă să publice un film despre cazuri concrete – situații cu care se confruntă – părinții și copiii ajunși sclavi ai unui sistem infect și toxic, supravegheat macroprudențial de BNR? Nu vă costă nimic, ne mai rupem noi ceva de la gură și plătim producția filmului! Dacă ne veți refuza, permiteți-mi să vă pun la îndoială buna credință.

Vă invit la noi acasă ca să vedeți situația cu care se confruntă trei copii minori din „România lucrului bine făcut” (de 2, 9 și 16 ani), rămași în grija unui singur părinte deoarece celălalt a trebuit să se sacrifice și să plece peste hotare pentru, după care vă solicit să reveniți cu un comunicat prin care să aduceți la cunoștința preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, ai Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat din România, Primului Ministru şi Preşedintelui României, faptul că PENTRU NOI, PĂRINȚII DIN GRUPUL CLIENȚILOR CU CREDITE ÎN FRANCI ELVEȚIENI, „principiul interesului superior al copilului, consacrat constituțional și instituit prin Legea 272/2004 privind protecția și promovarea
drepturilor copilului, prevalează în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice” și reprezintă țelul pentru care luptăm.

Din acest motiv, mamele și tații din GCCC (într-un timp foarte scurt, peste 600 de reprezentanți ai familiilor din grupul nostru și-au exprimat indignarea cu privire la comunicatul de presă al organizației „Salvați Copiii”) consideră că această propunere legislativă pentru care se luptă domnul Daniel Zamfir într-un fel cum niciun alt deputat n-a mai făcut-o până în prezent, trebuie să sprijine și să lupte prin toate mijloacele pe care le au la îndemână pentru ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial cât mai rapid. Asta pentru că și la noi primează interesul copilului, iar această lege poate să pună capăt sărăciei forțate în care au fost aruncate zeci de mii de familii din România!

Mulțumesc.

___________________________
UPDATE: în urma reacției GCCC, președintele organizației SALVAȚI COPIII, dna Gabriela Alexandrescu a stabilit o întâlnire cu reprezentanți ai grupului, părinți care pot relata situații concrete cu care se confruntă din cauza abuzurilor din partea băncilor, pentru clarificarea poziției organizației. Vă vom ține la curent cu demersul.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. Legea darii in plata salveaza copiii Romaniei! M-am saturat sa-i spun copilului meu ca nu am bani pt nimic! Copilul meu sufera pt ca este privat de multe lucruri de care are nevoie. Am ajuns sclavi in propria tara! Treziti-va romani! Luati atitudine!

Comments are closed.