S-a alarmat și Sergiu Manea! Dar că zeci de debitori s-au sinucis, nu vă alarmează, dle bancher?

Luna februarie pare a fi dezlegare la opinii. După atacurile murdare împotriva debitorilor, lansate de Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România (Urbanis) prin intermediul bankingnews.ro – care ar trebui să fie preocupată de calitatea construcțiilor ridicate de dezvoltatori și nu de opinii ale unor potențiali consumatori de produse imobiliare în privința unei legi care este încă în dezbatere – același site publică opinia formulată de Sergiu Manea, Președinte BCR. Ca și Urbanis, ar trebui ca și dânsul să fie mai preocupat de recâștigarea încrederii clienților BCR care au găsit motive să cheme banca în instanță. Știm că Banca Comercială Română este executată silit de către clienții care au câștigat un proces pe clauze abuzive la Înalta Curte de Casație și Justiție. Deci, dintr-o poziție de conducere a unei bănci vinovate de a-și fi „abuzat” clienții, parc-aș lăsa-o mai moale cu opiniile.

Sună frumos cuvintele dvs, dle Manea:

„Legislația punitiva și lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de încredere din societate. Personal, am privit retrimiterea în Parlament a Legii Darii în Plată drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentanții mediului legislativ și cei ai consumatorilor să se aplece asupra unor modificări constructive care să țină cont de constrângerile și interesele tuturor părților, de principiile generale de drept, ale Constituției, ale instituției contractului”, dar evitați elegant să numiți cauzele problemei cu care vă confruntați.

Legislația punitivă este rezultatul „masacrului” lansat de bănci asupra portofelelor românilor utilizatori de servicii financiar-bancare, în special credite ipotecare. Modificări constructive ale contractelor au cerut și clienții care au mandatat AURSF-ul și pe unii reprezentanți ai lor, să negocieze pentru ei cu cele șapte bănci recalcitrante care au dezinformat clienții cu privire la achiziția unor credite în monedă de refugiu. Nu doar că nu i-au informat, ci i-au încurajat și le-au facilitat accesul la aceste produse toxice, iar acum refuză să-și asume aceste realități. Sigur, nu este cazul BCR – deși nici această bancă nu pare a fi ușă de biserică…

Același lucru s-a întâmplat și în Spania, însă acolo Banca lor Națională măcar are un alt discurs față de aroganța BNR-ului nostru: „autoritatea de reglementare din Spania vorbește în numele clienților, spunand ca băncile nu au informat în mod corespunzător cu privire la riscurile unor astfel de credite ipotecare”.

„Angajamentul sistemului bancar de a coopera și colabora pentru a reglementa responsabil împrumuturile pentru consumatori rămâne solid, în condițiile unui proces legislativ care încurajează încrederea investitorilor, creșterea economică, stabilitatea juridică ori accesul la finanțare pentru clientii (în special tinere familii) care nu au ajuns să dispună de economii substanțiale pentru achiziții de bunuri cu folosință indelungată ori case / apartamente. Nu cred că poate vreodată fi un scop legitim blocarea prin lege a aspirațiilor tinerilor care visează la un cămin, o familie, o viață împlinită cu sprijinul unui credit.” Este un discurs bine ticluit care pare să afișeze – vezi Tu Doamne – preocuparea băncilor pentru tinerele familii. Dle bancher, tinerele familii care au luat credite ipotecare înaintea apariției acestei legi care v-a stricat confortul, au văzut în ce constă preocuparea breslei bancherilor: în supraîndatorarea consumatorului de credit ipotecar, apoi executarea lui. Sunt mii de cazuri și dvs o știți mai bine ca noi, care suntem simpli consumatori obligați să ne informăm, să ne ridicăm și să protestăm împotriva unui sistem bancar abuziv.

Ați folosit cuvinte foarte frumoase – dvs sau responsabilul de comunicare: „Nu cred că poate vreodată fi un scop legitim blocarea prin lege a aspirațiilor tinerilor care visează la un cămin, o familie, o viață împlinită cu sprijinul unui credit”. Acești tineri la care faceți referire, pot fi copiii tinerilor care au luat credite începând cu anul 2006… Acești tineri vor fi educați de părinții lor, care au acum experiența unei relații de tip sclavagist cu o bancă oarecare – sigur că ne referim în special la băncile care au creditat în CHF, provocând coșmarul vieții unor alți foști tineri. Și ce credeți că le vor spune părinții, acestor tineri? Doar niște adevăruri: atenție că la bancă ți se zâmbește înainte de a semna contractul, ești asigurat de tot binele din lume, dar în câțiva ani s-ar putea să-ți rogi moartea. Atenție că în contract ți se pot strecura „șopârle” – clauze abuzive – din a căror cauză să plătești, posibil, dublu față de cât ar trebui să plătești la un moment dat… Atenție că s-ar putea ca în contract să-ți fie transferat absolut orice fel de risc, în timp ce banca nu-și asumă nimic. Atenție, atenție…

Dle bancher, lăsați tinerii în pace. Nu-i folosiți ca masă de manevră, nu-i manipulați. Spuneți-le adevărul. Spuneți-le că creditarea de până acum din România a fost iresponsabilă. Spuneți-le că visul la „o viață împlinită cu sprijinul unui credit” poate deveni un coșmar. Spuneți-le că în caz de pierdere a locului de muncă, de diminuare a veniturilor, BANCA NU IARTĂ, CI EXECUTĂ TOT ȘI TOATE. Nu vă bateți joc de încă o generație de tineri, dle bancher.

Spuneți tinerelor familii „care nu au ajuns să dispună de economii substanțiale pentru achiziții de bunuri cu folosință indelungată ori case / apartamente” că e foarte bine să aibă economii cât mai substanțiale care să le permită împrumutarea unor sume mici de la bancă – deși asta v-ar aduce puțin profit. Educați-i pe tineri să economisească, nu să cheltuie pe produse bancare ce se pot dovedi fatale, toxice, la un moment dat. Faceți-le educație financiară corectă, sănătoasă, dle bancher, tinerelor familii. Vă punem noi la dispoziție câte studii de caz doriți, de familii de tineri care au avut un vis… un cămin, o familie, o viață împlinită cu sprijinul unui credit. Și visul li s-a transformat în coșmar. S-au îmbolnăvit de diabet, de cancer, au divorțat sau au plecat peste mări și țări la muncă pentru a face bani pentru bănci, copiii lor cresc lipsiți de multe, s-au sinucis sau au fost executați silit, trăind acum într-un soi de sclavie modernă – sunt sclavii bancherilor. Acesta este adevărul pe care vi-l vor spune multe familii de tineri împrumutate în perioada 2006 – 2009… Iar asta nu este o OPINIE, ci este crudul și cruntul adevăr în cazul multor familii de tineri români, dle Manea.

Dar suntem siguri că odată rezolvată problema acestor credite vechi și toxice, prin negociere, dialog, eliberarea debitorilor de o povară pusă abuziv în cârca lor, încrederea în sistemul bancar românesc va începe să crească. Vă dorim succes!

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

  1. Vom educa tinerii romani sa fugă de băncile care se feresc sa ne numească “clienți – persoane”. Bancherilor generației noastre zici ca li s-au spălat creierele, inimile! Parca nu ar trai pe lumea asta….

  2. Excelenta articol va felicit,aceasta este realitatea,nu va faceti ca nu o cunoaste-ti,iar in privinta tinerilor numai incercati manipularea…..cate credite au fost si sunt toxice pentru consumatori si contractele abuzive ale bancilor acestea trebuie sa apuna,altfel economia acestui stat care deja este la limita inecului va sucomba.

  3. Extraordinar articol. Realitatea pura nimic in plus sau in minus. Felicitari sunt intru totul de acord.

Comments are closed.