Scrisoare catre domnii Jonathan Hill si Pierre Moscovici, Comisari Europeni

Stimati domni,

Va scriem pentru a ne exprima profunda nemultumire fata de continutul scrisorii pe care ati adresat-o doamnei Anca Dragu, Ministru de Finante al Romaniei, cu referire la legea darii in plata, lege care tocmai a fost votata de catre Parlamentul Romaniei.

Demersul dumneavoastra, care se inscrie in linia presiunilor extraordinare facute de catre lobby-ul bancar si functionarii Comisiei Europene pentru ca aceasta lege sa nu fie votata si aplicata, contravine, in opinia noastra, drepturilor fundamentale la o viata demna a cetatenilor romani, drepturi care sunt incalcate flagrant si sistematic prin abuzurile sistemului bancar din Romania. Din perspectiva noastra, a consumatorilor de servicii bancare, legea darii in plata poate garanta, de acum inainte, aceste drepturi pentru o larga categorie de imprumutati.

Consideram ca Parlamentul Romaniei si-a facut datoria fata de cetatenii romani prin votarea acestei legi iar “incurajarile” dumneavoastra adresate autoritatilor romane sa nu continue fara a consulta Comisia pe aceasta speta ni se par cel putin curioase. Parlamentul Romaniei a fost ales prin votul democratic al cetatenilor romani, Romania este stat independent si suveran, membru al Uniunii Europene. Aceste „incurajari”  ale dumneavoastra sugereaza ca autoritatile romane, Parlamentul Romaniei, ar trebui sa se subordoneze cerintelor Comisiei Europene, cerinte care in aceasta problema sunt identice cu cele ale lobby-ului bancar. Prin urmare “incurajarile” dumneavoastra sugereaza un amestec in procesul de legiferare care revine autoritatilor romane, in treburile interne ale statului, cu scopul conservarii pozitiei economice si de forta pe care bancile o ocupa in acest moment pe teritoriul Romaniei, in raport cu pozitia de “sclav”, fara a exagera, pe care o are imprumutatul roman.

In Romania, bancile promoveaza un sistem de creditare care le aduce profituri uriase cu riscuri minime, un sistem in care apeleaza la ajutorul statului prin programe subventionate, un sistem in care se uzeaza pe scara larga de contracte cu clauze abuzive fara echivalent in tarile din Uniunea Europeana. Desi bancile promoveaza un astfel de sistem abuziv in raport cu propriii consumatori iar TOATE riscurile unui contract cad in sarcina imprumutatului, nici Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei,  nu isi face datoria fata de cetateni. Se perpetueaza astfel o stare de fapt in care clientul bancar este sufocat prin supraindatorare, in care conditia de imprumutat si practicile abuzive ale bancilor au condus la sinuciderea a cel putin 32 de persoane, cazuri facute publice.

Remarcam de asemenea ca in scrisoarea dumneavoastra anumite elemente nu sunt actualizate, este vorba de faptul ca legea nu se aplica persoanelor fizice care au accesat credite pentru afaceri si ca exista un plafon, contrar celor mentionate de dumneavoastra. De asemenea, va informam ca neaplicarea acestei legi contractelor in derulare o lipseste de substanta, intrucat tocmai acestor contracte se adreseaza legea. Invocarea sintagmelor de stabilitate financiara si legislativa si de hazard moral nu constituie o noutate pentru consumatorul roman, acestea argumente au fost folosite repetitiv de catre lobby-ul bancar impotriva legii darii in plata.

Stabilitatea financiara a imprumutatilor romani a fost si este grav afectata, stimati domni. Sa intelegem ca in viziunea dumneavoastra sistemul bancar poate functiona la nesfarsit fara a avea comunicare cu clientii, fara a avea o relatie contractuala corecta cu acestia, castigand profit din clauze abuzive, distrugand finalmente din punct de vedere economic clientii? Perpetuarea unui astfel de sistem va conduce, prin distrugerea economica si morala a debitorilor supraindatorati din cauza unor politici de creditare iresponsabile, la pierderi enorme si pentru sistemul bancar. Legea darii in plata vine sa ajute, din acest punct de vedere, si bancile. Ultima statistica realizata chiar de o banca din sistem arata ca doar 1 client din 12 mai are incredere in sistemul bancar, un rezultat care ar putea totusi sa va ridice semne de intrebare privind corectitudinea practicilor realizate de banci.

Nivelul dobanzilor practicate in Romania, a doua cea mai saraca tara din Europa, este de 4-5 ori mai mare decat cel al dobanzilor practicate in alte tari UE, ajungand la peste 10%, chiar 12% pentru un credit ipotecar, imobiliar sau de nevoi personale garantat cu ipoteca!

 Singurele masuri de „sprijin” pe care le iau bancile in cazul clientilor aflati in dificultate de plata sunt restructurarile, care de fapt indatoreaza si mai mult debitorul, prin majorarea dobanzilor si/sau prelungirea duratei creditului.

 Executarile silite sunt practicate pe scara larga in Romania. Practica este: bunul executat este vandut la sume mult mai mici decat valoarea de piata, ajungandu-se si la 5-10%, urmand ca pentru suma ramasa debitorul si familia acestuia sa fie urmarite pana la stingerea datoriei prin poprire pe venituri si bunuri. In numeroase cazuri datoria ramasa de plata dupa vanzarea bunului executat este egala sau mai mare decat valoarea creditului initial, plata datoriei fiind esalonata pe cateva zeci de ani (in mass media a fost prezentat un caz de esalonare pana in 2104!). In ce priveste creditele in CHF, estimam ca dupa 8-10 ani de plata, din principalul creditului a fost platit in medie un procent de 10%, restul reprezentand dobanzile si comisioanele bancilor. Aceste executari silite au loc pe baza unor contracte pline de clauze abuzive.

 Va refereati la stabilitatea legislativa.

Stimati domni,

In Romania NU exista legea falimentului personal, nu exista o lege a conversiei, de foarte multi ani asistam la o presiune extraordinara a lobby-ului bancar pentru ne-votarea sau amanarea unor legi care sa echilibreze relatia client-banca sau pentru modificarea unor legi deja existente care reglementeaza creditele, chiar daca este vorba de transpunerea in legislatia romaneasca a unor directive europene.

Astfel de stabilitate legislativa nu este de dorit pentru niciun consumator, pentru nicio tara si nici chiar pentru banci. Lipsa legilor precum darea in plata, a falimentului personal, a conversiei, lipsa de interes a Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor, au condus la perpetuarea abuzurilor bancilor fata de consumatori. O intreaga generatie, a celor care au accesat credite in franci elvetieni in perioada 2006-2008, este distrusa din punct de vedere economic si social. Vorbim de persoane din clasa medie, de profesionisti care si-au ruinat viata din cauza achitarii ratelor enorme la banca. In toata aceasta perioada, pe langa cazurile extreme in care imprumutatii au cedat presiunilor bancherilor si si-au luat viata, generatia saracita si umilita a creditatilor in franci elvetieni a fost decimata sistematic prin imbolnaviri fizice si psihice, prin destramarea familiilor, prin negarea accesului la educatie a copiilor lor si, in foarte multe cazuri, prin limitarea drastica a accesului la lucruri elementare pentru supravietuire: hrana, imbracaminte, medicamente. In Romania, imprumutatii in franci elvetieni MOR DE FOAME platind rate colosale si neavand nicio solutie de a iesi dintr-o relatie abuziva cu banca!

Incheiem cu solicitarea de a analiza situatia expusa aici comparativ cu cea a imprumutatilor din tarile din Vestul Europei si de a reflecta asupra oportunitatii interventiei dumneavoastra, in contextul in care, la nivel european, exista tendinta clara sa se intareasca masurile de protectie a consumatorilor.

In viziunea dumneavoastra, cetatenii romani trebuie sacrificati pentru interesele bancare? Autoritatile romane trebuie sa ceara voie sa-si protejeze cetatenii? Pana acum nu a existat nicio  masura de protectie a consumatorilor de produse financiar-bancare, iar dumneavoastra contestati prima si singura masura adoptata de Parlament in interesul cetateanului roman? Va rugam sa abordati cu mai multa claritate si o mai buna informare situatia creditarii in Romania si sa reanalizati punctele de vedere exprimate de dumneavoastra.

 

Echipa de coordonatori GCCC – Grupul Clientilor cu Credite in CHF

 

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

4 comments

 1. De ce vorbesc acești domni in necunoștință de cauză?
  De ce va amestecați in treburile si in legislatia tarii noastre,domnilor?
  Dati indicatii fără să cunoasteti realitatea din România vis-a-vis de problema bancilor!
  Să vă fie rușine.

 2. De ce vorbesc acești domni in necunoștință de cauză?
  De ce va amestecați in treburile si in legislatia tarii noastre,domnilor?
  Dati indicatii fără să cunoasteti realitatea din România vis-a-vis de problema bancilor!
  Să vă fie rușine.

 3. Acești indivizi nu fac decât să reprezinte interesele sistemului bancar ce au înrobit estul Europei. Noi, românii, acum prin această Lege votată în Parlamentul României, vin să repare prostia lui Isărescu (sau interesul ?!), respectiv a BNR. Felicitări parlamentari români!

Comments are closed.