Scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis

Scrisoare către Preşedintele Klaus Iohannis : România lucrului bine facut, abuzată de bănci!

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Numele meu este Anca S.  şi sunt plătitoare a unui credit în CHF la banca Raiffeisen în valoare de ~85.000 de CHF. Sunt unul dintre membrii Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC).

In 2007, îngreunată financiar de suma unei chirii care ajunsese să depăşească salariul meu, am decis să apelez la un credit pentru a cumpăra un apartament în Bucureşti, credit care mi-ar fi permis să plătesc o suma lunară mult mai acceptabilă, iar peste 10-15 ani să am o locuinţă.

Am cumpărat un apartament cu două camere de 58mp, nu vreo vilă de lux. După ce am studiat toate ofertele băncilor şi am cerut simulări pentru credit în lei, am primit, în fiecare caz , refuzul unei finanţări în lei necesară să cumpăr apartamentul, dar şi sugestia să contractez un credit în CHF, unde primeam toată suma solicitată, iar dobânda era minimă. Deci aceeaşi sumă pe care o doream în lei nu era posibil de împrumutat în moneda în care eu îmi câştigam salariul, dar era accesibilă în doar 10 zile în valuta CHF. Am ales Raiffeisen pentru că acordau creditul cel mai repede (10 zile), aveau costul final cel mai mic pentru 15 ani de creditare şi ne-au informat că moneda este una stabilă, oferindu-ne un grafic cu evoluţia cursului în ultimii ani.

Contractul cu banca a fost semnat după ce actele de vânzare-cumpărare au fost duse la bancă, moment în care am constatat primele abuzuri:

 •   imposibilitatea de a lua contractul nesemnat pentru a fi citit de un notar, cu menţiunea că divulgăm secrete bancare dacă facem asta; în consecinţă l-am citit pe loc şi în urma solicitării de a fi modificate cel puţin 2 clauze ni s-a comunicat că  fiecare bancă are un contract standard agreat cu BNR şi nu se pot face modificări pentru fiecare client
 • comision de acordare despre care nu fusesem informaţi (în jur de 4000 de lei) şi o primă de asigurare în CHF
 •  retragerea sumei în euro, deşi noi solicitasem să primim CHF pentru a face conversia la o casă de schimb (dar ne-au explicat că nu au CHF şi că nu pot să programeze decât în câteva zile această operaţiune, fapt care nu a convenit vânzătorului care la rândul său dorea să plătească un alt apartament)
 •  diferenţa uriaşă între cursul de schimb al băncii şi cel al BNR, motiv pentru care am fost nevoiţi să plătim în plus bani pentru a reîntregi suma alocată vânzătorului.

Cum aţi cataloga dumneavoastră un astfel de început al unei relaţii contractuale legată sub deviza: „Reuşim împreună!”? Unde sunt francii pe care ne acuză unii oameni politici că i-am luat să mergem în vacanţe?  Ce client-debitor în CHF credeţi că a solicitat această moneda? Va spun eu: NICIUNUL. Era singura soluţie să primeşti un credit pentru casă dacă aveai venituri normale : de plătitor de taxe şi impozite, de salariat, de membru al unei tinere familii.

 De atunci şi până în prezent au urmat alte abuzuri:

 • am solicitat o restructurare a creditului când rata crescuse de la 1260 lei(700 CHF) la  2660 de lei ( în anul 2012) ş a fost aprobată doar cu condiţia să semnam un act adiţional cu noi clauze abuzive: creşterea dobânzii şi a marjei băncii, obligaţia de a NU INTARZIA CU PLATA LUNARA fapt ce dădea dreptul băncii de a declara creditul scadent şi solicitarea de a muta contul de salariu la Raiffeisen pentru a se retrage automat bani dacă totuşi existau întârzieri. Noua rată era de ~1600 de lei , adica 460 CHF.
 •  Refuzul de a negocia vreo amânare de plată sau scăderea marjei sau a dobânzii
 •  Refuzul de a rambursa comisionul de administrare al creditului conform legilor apărute ulterior
 •  Refuzul de a găsi o altă soluţie care să proteje şi debitorul, nu doar banca.

Aceasă constrângere a băncii cum se cheamă dacă nu abuz de putere? Inşelăciune? Intimidare? Santaj? Unde aţi încadra dumneavoastră o astfel de practică? Eraţi pus în faţa unei hârtii cu două opţiuni: executare şi plătitor pe viaţă a unui apartament pe care nu îl mai aveaţi sau acceptarea condiţiilor băncii care NU ERAU NEGOCIABILE. Aveaţi la dispoziţie ziua prezentă să luaţi o decizie… Cum ar fi fost viaţa dumneavoastră după acest moment?

Rata acum, când scriu acestă solicitare de a discuta măcar cu mine, cu noi, debitorii, este de 2100 de lei şi creditul prelungit cu încă 8 ani, cu o dobândă mult mai mare şi suma totală de  plată în lei mai mult decât TRIPLA!

Am avut o atitudine de bun simţ faţă de bancă şi am plătit. Am crezut ca „reuşim împreună” nu este doar o reclamă frumoasă, că ne sunt parteneri, că vom găsi o soluţie comună, că măcar NE ASCULTA, dar ne-am înşelat amarnic.

Am plătit şi 2800 de lei pe lună deşi mâncam cartofi de 2 ori pe zi. Am plătit şi rata restructurată deşi mai avea 600 de lei bani rămaşi în casă după ce plăteam rata.

Ne-am împrumutat la părinţi (aşa cum sugera consiliera dumneavoastră să procedăm) şi i-am secat şi pe ei de bani, fericire şi sănătate. Si ei sunt salariaţi, plătitori de taxe şi impozite, slugi ale statului care nu face nimic să ne protejeze sau să îi protejeze. Unii nici nu au rezistat până astăzi, sunt morţi şi îngropaţi…. Au murit cu lacrimi de tristeţe pe obraz că există o nouă formă de comunism: băncile.

Ne-am împrumutat şi la prieteni, dar era normal să îşi schimbe la un moment dat numerele de telefon.

Am cerut ajutor şi angajatorilor care ne-au recompensat cu un salariu mediocru pentru că ştiau că nu vom demisiona findcă suntem în impas financiar. Asta cum o numiţi dumneavoastră? Tot şantaj? Tot înşelăciune? Tot abuz? Sau o crimă?

Viaţa ne-a oferit însă un dar frmos, un copil pe care îl privim în ochi şi ne doare că nu îi putem oferi nimic: nici mâncare de calitate, nici căldură în toată casă, nici jucării, nici alternative la educaţie, nici fond de studii. Ii oferim din plin iubire şi îl educăm să ştie că :

 • statul nu face nimic pentru cetăţenii lui atunci când sunt în impas
 • statul nu oferă nicio soluţie atunci când cei care au votat pentru conducători corecţi le solicită sprijin legislativ împotriva abuzurilor
 • banca este un cămătăr cu acte, care îţi ia banii, casa, visele, fericirea, viaţa
 •   nu trebuie să mai aibă încredere că este protejat în acest sistem, este o victimă sigură oricât de corect, bun şi muncitor ar fi
 •  nu trebuie să repete greşeala părinţilor de a se baza pe o economie de piaţă, pe statul de drept, pe legi, pe corectitudinea autorităţile statului şi agenţi financiari, pe protectia prin legi.

Domnule preşedinte, sper că veţi citi aceste rânduri vreodată! Sper ca acest vreodată să fie curând, nu când veţi termina mandatul.

Avem nevoie de ajutor să spunem NU abuzului din partea băncilor, NU încălcării demnităţii umane, NU furtului de fericire, NU distrugerii vieţii noastre şi a părinţilor, NU încălcării dreptului la viaţă al copiilor.

V-am votat cu încrederea că schimbaţi lucrurile în bine, că nu acceptaţi nedreptatea, că sunteţi onest, că vreţi cu adevărat ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT!

Credeţi că ce se întâmplă acum este un lucru bine făcut? De ce aţi alege să ne dezamăgiţi? De ce aţi alege calea predecesorilor – minciună şi trădare. Demonstraţi că sunteţi de partea oamenilor. Cum?

 • Urgentând MACAR legea cu darea în plată a casei pentru stingerea datoriei
 •  Acceptând o întâlnire cu noi, debitorii, fie că avem CHF, EUR sau USD. Băncile abuzează indiferent de monedă.
 • Făcând demersul necesar pentru a discuta cu parlamentul, guvernul şi oricine ar putea să decidă stoparea acestori abuzuri din partea băncilor şi BNR.
 •   Demonstrând că vă pasă de viitorul acestei ţări, de copiii noştri.
 •  Demonstrând că în patriotism nu credem doar noi, plătitorii de taxe şi impozite, ci şi dumneavoastră.

Înţeleg, Domnule Președinte,  că dumneavoastră nu vă puteți vedea cu toți românii debitori.  Dar aţi refuza să vă vedeţi măcar cu reprezentanții a 24.000 oameni, cât numără Grupul Clienților cu Credite în CHF? Suntem oare un număr nesemnificativ de oameni?

Avem câte 2 locuri de muncă şi mai creştem şi un copil. Plătim statului şi cerem doar dreptate, dar primim dispreţ, amânări, uşi închise, sau cel mult milă. Aducem plus valoare acestei ţări pe care încă nu am părăsit-o şi sperăm să nu o părăsim, dar primim abuzuri, bătaie de joc, umilinţă, călcarea deminităţii umane.

Unde este dreptul nostru la viaţă în această ţără pe care dumneavoastră o conduceţi, domnule Preşedinte?

Sper să citiţi această scrisoare şi să îmi răspundeţi. Sper să mă ascultaţi după ce citiţi această scrisoare şi să faceţi mai mult decat să promovaţi un slogan (Romania lucrului bine făcut)… să ne ajutaţi să facem dreptate.

Cu stimă,

Anca S.

PS: Va citez un paragraf scris de dumneavoastra la About din pagina de facebook: “Astăzi, în calitate de președinte ales al românilor, port o imensă onoare. Port, de asemenea, o uriașă responsabilitate – aceea de a aduce România pe drumul drept, de a o transforma într-un stat de drept autentic, prosper și demn. Îmi doresc ca fiecare român să se simtă în țara lui ca acasă, o casă pe care o iubești și de care ești mândru.” Mai este valabil?

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

 1. Va rugam acceptati promulgarea legii in plata cu efect eliberatoriu a imobilului ipotecat.
  Sunt multi romani, a caror viata depinde de aceasta lege.
  Multumim !
  Cu respect!

Comments are closed.