Scrisoare deschisa catre BNR

Aflati pe ultima suta de metri in ceea ce priveste intrarea in vigoare a Legii Darii in Plata, dorim, inainte de toate, sa salutam comportamentul unor institutii care, in frunte cu Parlamentul Romaniei, au colaborat foarte bine si au reusit sa-si pastreze caracterul democratic, sa actioneze in concordanta cu problemele reale ale debitorilor, independent de lobby-ul bancar si de asaltul mediatic menit a intoxica opinia publica si factorii decidenti.

In acelasi context, dorim sa ne exprimam inca o data regretul in legatura cu pozitia si opiniile profund gresite ale unei institutii care ar trebui sa fie garantul echilibrului si stabilitatii financiare, asa cum scrie chiar in regulamentul acesteia si cum pretinde, prin reprezentantii ei, ca actioneaza: Banca Nationala a Romaniei.

O scurta trecere in revista a atitudinii BNR referitoare la acest subiect evidentiaza o pledoarie acerba in favoarea bancilor, preluand pozitia de veritabil avocat al acestora. Aceasta pozitie, sustinuta asiduu pe durata unui an de zile, cat a durat materializarea legii, a transformat BNR intr-o institutie necredibila, avand in vedere modalitatile lipsite de profesionalism prin care au incercat sa opreasca sau sa faca neaplicabila aceasta lege. Amintim aici doar o parte dintre acestea:

  • preluarea unor directii lipsite de sens si fara acoperire financiara si economica trasate de unele organisme europene
  • sustinere oficiala extrem de agresiva a bancilor, in comisiile parlamentare, dar mai ales in media
  • expunerea de opinii “neoficiale” ale unor oficiali BNR pe diverse platforme infiintate special in acest sens, fapt complet lipsit de deontologie
  • jignirea debitorilor in diverse medii online, in special pe retele de socializare, de catre salariati ai BNR si persoane din anturajul acestora; aici am putea aminti pozitia foarte agresiva exprimata de catre un salariat BNR care considera legea ca fiind “tampita, retardata, ca si sustinatorii ei”.
  • afirmatii care pun grav la indoiala buna credinta si cunostintele unor membri din conducerea BNR; aici am putea aminti opinia dlui Florin Georgescu, conform careia legea ar trebui sa fie optionala
  • amenintarea domnului Cinteza cu plangeri la DNA ca motivare impotriva legii
  • amenintarea cu falimentul unor banci si apoi anuntul unui risc sistemic major, o decizie care pune in pericol stabilitatea economica tocmai prin aceste mesaje nesustinute de dovezi

Avand in vedere aceasta experienta, intinsa de-a lungul unui an intreg de dispute pe marginea acestei legi, am dori sa facem o observatie in legatura cu pozitia BNR privind situatia debitorilor in acest moment, tinand cont ca urmeaza un nou proiect legislativ care va intra in dezbateri: cel privind conversia creditelor. Observatia noastra pleaca de la opinia dlui Adrian Vasilescu, din articolul publicat la adresa: http://republica.ro/zdarea-in-plata-un-cui-in-talpa-strategiei-de-locuire

Dincolo de reiterarea observatiei de mai sus, si anume ca este cel putin ciudat ca un oficial cu drept de decizie si rol important intr-un anume domeniu sa aiba pareri personale si “neoficiale” pe marginea unor subiecte legate de domeniul respectiv, remarcam, poate pentru prima data de la inceputul dezbaterilor pe marginea acestei legi, ca avem un punct de vedere comun: legea darii in plata nu rezolva problemele tuturor debitorilor. Asigura rezolvarea unor cazuri dificile, ale oamenilor care nu mai pot sa plateasca, ale celor care deja sunt executati silit, ale celor pe care sistemul bancar, unul abuziv – fapt demonstrat in mii de procese pierdute de banci in instante – i-a adus in situatii critice. In consonanta cu spusele dlui Vasilescu, afirmam ca oamenii nu sunt dispusi sa isi dea casa, decat in situatia in care nu au de ales.

Aici este marele castig democratic: statul roman a generat un mecanism prin care oamenii sunt protejati. Din punctul nostru de vedere, domnul Vasilescu omite doua aspecte foarte importante, in opinia exprimata in articolul respectiv:

  1. Legea nu a fost si nu este o lege cu caracter social, ci una de protectie a consumatorului. Este o lege corecta si completa: de ea vor beneficia cu predilectie cazurile grave, dar are regim de lege a consumatorului. Stim cu totii de cata protectie se bucura consumatorul roman, iar consumatorii bancari sunt cei mai defavorizati; speram ca aceasta lege sa fie una deschizatoare de drumuri, iar asociatiile cu profil de protectie a consumatorului sa-si ocupe locul cuvenit in societate si sa actioneze in concordanta. In special ANPC.
  2. Legea darii in plata, intr-adevar, nu este legea care sa rezolve toate problemele generate de sistemul bancar, in urma creditarii iresponsabile (in paranteza fie spus – cu acceptul BNR). Dar domnul Vasilescu, la fel ca multi alti salariati ai BNR, nu face decat sa ne spuna ce NU functioneaza. Dat fiind ca de mult timp nu mai asteptam sa ne indice si solutii concrete, nu doar imperfectiuni si lipsuri, apreciem ca una dintre solutii, si cu siguranta cea mai importanta, va fi legea conversiei. Domnul Vasilescu aminteste vag de “pachetul de legi bine gândite, care să reorganizeze piața serviciilor financiare”.

Clientii bancari IMPRUMUTATI IN VALUTA asteapta cu nerabdare, si spera ca sunt in asentimentul d-lui Vasilescu, o lege a conversiei! Ne referim aici mai ales la creditele in franci elvetieni, a caror toxicitate e binecunoscuta si pentru care debitorii asteapta de mai bine de un an o lege a conversiei! Asteptarile, lupta si sustinerea acestora sunt pentru conversia la curs istoric! In Croatia s-au gasit solutii, in Polonia se concretizeaza solutii! Vom ramane ultima tara din Europa pe acest plan? O lege a conversiei la curs istoric va pune capat unei perioade in care o intreaga generatie de debitori TINERI, cei creditati in CHF, a suportat consecintele unei creditari iresponsabile! Va constitui o baza fundamentala pentru intrarea in normalitate a relatiilor dintre client si banca! Speram ca dl Vasilescu si conducerea BNR isi doresc acest lucru, asa cum si-o doresc si imprumutatii in franci elvetieni.

Dincolo de aceste observatii referitoare la punctul de vedere al d-lui Vasilescu, dorim sa salutam deschiderea dumnealui in a sustine proiecte legislative care sa reglementeze problemele concrete, in multe cazuri extrem de mari, cu care se confrunta oamenii. Mizam in continuare pe o abordare complet diferita a reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei fata de aceste demersuri legale extrem de importante, menite sa aduca echilibru si normalitate in viata multor oameni si in economia Romaniei.

 

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci