Scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei

Scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei
Referitor la legea darii in plata

In atentia: Domnului Valeriu Zgonea, Presedinte al Camerei Deputatilor
Domnului Calin Popescu-Tariceanu, Presedinte al Camerei Senatului

Urmare faptului ca Presedintele Klaus Iohannis a trimis la Parlament, spre reexaminare, legea darii in plata, cu efect liberatoriu, a bunului ipotecat, va adresam acest mesaj pentru a ne exprima rugamintea expresa de a convoca o sedinta extraordinara de urgenta in vederea dezbaterii, adoptarii si retrimiterii acestei legi spre promulgare in forma in care a fost votata deja de catre Parlament sau cu mici modificari tinand de tehnica legislativa.

Stimati parlamentari, asa dupa cum deja cunoasteti, clientii bancari asteapta cu nerabdare promulgarea acestei legi in forma in care a fost votata de catre Parlament. De un an de zile am prezentat problema noastra, a celor creditati in franci elvetieni, tuturor institutiilor si pana la momentul actual rezolvarea acesteia treneaza. Aceasta lege vine ca o gura de aer de care multi dintre noi avem nevoie pentru a putea merge mai departe si a nu intra in executare silita urmand sa platim toata viata, prin popriri pe salarii pentru un bun pe care oricum nu il mai avem. Desi se va implini in curand un an de cand ne adresam institutiilor pentru rezolvarea problemei noastre, va rugam sa nu uitati ca noi suntem abuzati incontinuu de 7-9 ani!
Noi am perceput exact implicatiile acestei legi care vine sa reglementeze relatia total dezechilibrata in acest moment dintre banci si clienti. Legea este pentru client un instrument legislativ puternic care l-ar putea ajuta sa aiba o negociere reala cu banca, fiindca nimeni nu se duce usor si cu inima deschisa sa-si predea cheile casei pentru care a muncit si a platit ani in sir. Legea este una dreapta si echitabila si va conduce la efecte mai mult decat benefice atat pentru client cat si pentru sistemul bancar, prin responsabilizarea acestuia din urma.Mai mult, imprumutatii de azi se vor putea gandi mai linistiti la viitorul copiilor lor, daca acestia vor dori sa acceseze credite pe teritoriul Romaniei.

In aceste momente insa promulgarea de urgenta a legii este vitala pentru foarte multi dintre cetatenii Romaniei. Fiecare zi de intarziere inseamna executari silite, inseamna vieti distruse. Conform informatiilor din mass-media, la ora actuala sunt pe rol zeci de mii de dosare de executare silita. In perioada in care legea s-ar reintoarce la Parlament, dupa presiunile enorme exercitate de catre sistemul bancar, alte zeci de mii de dosare vor intra pe rol. Alte zeci de mii de familii distruse.

Conform datelor prezentate in cadrul unei emisiuni televizate, de catre domnul Vasilescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, in Romania se inregistreaza restante la un numar de 71300 credite, respectiv credite ipotecare + credite pentru investitii imobiliare (constructii de case) + alte credite cu garantii imobiliare. La aceasta cifra trebuie adaugate creditele externalizate.

Conform unei statistici realizate incepand cu luna ianuarie 2015 pe un esantion de aproximativ 8600 persoane din cele peste 23000 inscrise in Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC), statistica realizata de liderii grupului pe baza declaratiilor debitorilor inscrisi in grup (si care este posibil sa fi suferit modificari pe parcurs in sensul majorarii numarului de executati silit):

• numarul creditelor care inregistreaza intarzieri intre 30-60 zile este de 734
• numarul creditelor cu intarzieri de 60-90 zile este de 414
• numarul creditelor cu intarzieri de peste 90 de zile este de 374.

Vorbim aici numai de imprumutati in franci elvetieni cu intarzieri mai mari de 30 zile! In orice zi care trece alti si alti imprumutati cu restante pot fi executati silit. Mai mult, in conditiile economice si legislative actuale, o persoana care-si pierde locul de munca sau prin alte imprejurari nu-si mai poate plati ratele, este supusa riscului ca in 2-3 luni sa devina un caz social!

Acestea sunt faptele iar daca aceste cuvinte dezvaluie si implicarea noastra emotionala, nu putem sa spunem decat ca ne facem vinovati de trairi, decizii si sentimente dictate de evenimentele bancare. Vietile multora dintre noi, cetatenii romani imprumutati la banci depind de promulgarea acestei legi, fara restrictii, fara amendamente, in forma in care a trecut initial de Parlament sau doar cu mici modificari tinand de tehnica legislativa.

Va rugam sa tineti cont de faptul ca in toata perioada in care legea a fost discutata in Parlament, reprezentantii sistemului bancar nu au venit cu amendamente, cu “imbunatatiri”, s-au multumit sa conteste legea sub toate aspectele. Dupa votarea acesteia au inceput presiuni uriase pentru ca legea sa nu treaca, argumentele lor, de orice natura, fiind desfiintate rational, economic si pe temeiuri juridice. Nu exista, din punctul nostru de vedere, argument de natura legislativa, economica, sociala sau morala pentru ca aceasta lege sa nu treaca. Acum se propun alte discutii, alte amanari, pornindu-se de la premisa ca de lege ar putea beneficia anumite persoane care au luat credite uriase pe persoana fizica, mentionandu-se in spatiul public cazul unor dezvoltatori imobiliari. Aceste persoane desfasoara activitati economice de profesionisti si sunt excluse de la aplicarea acestei legi. In plus este raspunderea sistemului bancar in baza caror norme si in ce conditii a acordat asemenea credite. Refuzam sa credem ca alte persoane, care au accesat credite de valoare foarte mare si care in acelasi timp au si venituri substantiale, ar putea sa apeleze la legea darii in plata. Mentionam aici membri din conducerea BNR (care s-au opus si se opun cu vehementa promulgarii acestei legi), persoane din top si middle management bancar si multinationale, notari, avocati. Iar daca unele dintre aceste persoane ar dori, este dreptul lor de consumatori, intrucat noi toti avem calitatea de imprumutati iar alta abordare inseamna discriminare.

Un lucru cert este in schimb acela ca orice amanare serveste intereselor sistemului bancar, executorilor judecatoresti, celor care achizitioneaza in conditii mai putin clare imobilele executate silit. Conform relatarilor publice ale unui broker de credit, este, citam, “o afacere sa cumperi un astfel de imobil executat silit, insa una care a devenit cumva un cerc inchis. Sunt foarte multe persoane cumva abonate la aceste licitatii ale bancilor care sunt mereu la curent cu imobilele scoase la executare”.

Ca o concluzie, rugam Parlamentul sa apere demnitatea statului si cetateanului roman, prin dezbaterea si trimiterea spre promulgare a acestei legi, in regim de urgenta, demnitate care a fost de curand calcata in picioare prin amenintarile mai mult sau mai putin voalate ale reprezentantilor sistemului bancar la adresa statului roman si a cetatenilor lui, adresate prin scrisoarea unor bancheri straini sau de catre ambasadorii unor tari din UE din care provin subsidiarele din Romania ale unor banci straine; prin amenintarea unui parlamentar roman, votat de catre popor, cu DNA, pentru ca a avut demnitatea sa lupte pentru o lege dreapta alaturi de nenumarati alti parlamentari! Va amintim aici declaratia Ministrului de Finante al Croatiei, domnul Boris Lalovac, care, in contextul aplicarii legii conversiei in Croatia, a raspuns amenintarilor bancherilor care, evident, s-au opus cu vehementa amenintand ca vor da statul in judecata: „Mesajul meu pentru bancheri este ca, în loc să se pregătească de procese contra guvernului, să înceapă să pregătească noile acte pentru contractele ce vor fi convertite din CHF în euro, pentru că mai au doar 15 zile. Ați spus mereu că pe primul loc pentru voi sunt clienții, acum este cazul să demonstrați asta prin ceea ce faceți. Credem că această conversie este exact mijlocul prin care oamenii să poată fi eliberați din sclavia în care au fost aduși de bănci”. Lalovac a mai spus că oamenii au suferit destul din cauza creditelor în CHF și că este timpul ca aceste suferințe să ia sfârșit. El a mai amenințat băncile că le va impune penalități semnificative pentru orice întârzieri în aplicarea legii. De asemenea, a raspuns imediat amenintarilor bancherilor declarând că „nu este inteligent să dea în judecată guvernul din ţara în care fac afaceri. Sper că doresc să continue să facă afaceri în Croaţia şi că, pentru prima dată, se vor asculta vocile oamenilor”, subliniind că el nu se teme de arbitraj în privinţa „afacerii francului elveţian”, aşa cum au ameninţat bancherii şi că este limpede că un guvern trebuie să-şi protejeze cetăţenii.

In final, cu speranta ca prin atitudinea si actiunile dumneavoastra veti restabili pentru noi, cetatenii Romaniei, demnitatea de a fi romani, va rugam sa luati in considerare scrisoarea noastra si sa convocati o sedinta extraordinara de urgenta in vederea dezbaterii, adoptarii si retrimiterii acestei legi spre promulgare. Lasati bancherii sa demonstreze ca grija lor suntem noi, clientii, iar noua lasati-ne demnitatea de a iesi dintr-un parteneriat care acum ne tine legati.

Echipa de coordonatori din Grupul Clientilor cu Credite in CHF

Andreea Cristoforidis
Catalin Voivozeanu
Daniel Teodorescu
Cristian-Nicolae Dan
Adriana Necula
Iuliana Codreanu
Codruta Patcas
Ion Robu
Andreea Carje
Bogdan Carje
Bogdan Pruna
Iliuta Hadarean
Daniela Hadarean
George Stirbulescu
Anca Spanu
Daniel Melinte
Viviana-Anca Pintilei
Sorin Comanescu

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. Multumim initiatorilor, administratorilor grupului de clienti cu credite in CHF! Fara voi eram pierduti de mult, voi ne-ati mentinut aprinsa flacara sperantei… De oameni ca voi, demni, cinstiti si curajosi are nevoie Romania! Va stimam, va apreciem si ne inclinam in fata voastra! Din pacate Presedintele a ales sa intoarca spatele adevarului, a oamenilor cinstiti si asupriti din aceasta tara, a preferat sa plece in Florida, iar noi sa avem al 8-lea Craciun pe care il traim cu frica/ teama zilei de maine…., speram sa fie si ultimul!

Comments are closed.