Scurt ghid de “dare in plata” ( LEGEA Nr. 77/2016 )

Legea Darii in Plata a fost promulgata de catre Presedintele Iohannis si va intra in vigoare in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Ne asteptam ca data intrarii in vigoare a noii legi sa fie 13.05.2016.

Pentru cei care intentioneaza sa se foloseasca de aceasta lege, din diferite motive, fie ca doresc sa negocieze cu banca, fie din motive financiare – nu isi mai pot plati ratele, sunt in proces de executare silita sau au fost executati silit samd, va informam asupra catorva conditii de aplicare :

 • Legea se aplica creditelor de pana in 250.000 euro, calculati la cursul BNR din ziua in care s-a luat creditul
 • Legea se aplica celor ce au accesat credite cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă (in acest caz intra inclusiv creditele de nevoi personale, indiferent de valuta creditului, garantate cu ipoteca)
 • Cel ce solicita darea in plata trebuie sa nu fi fost condamnat penal privind infractiuni ce tin de creditul in cauza
 • Daca creditul a fost garantat cu una sau mai multe ipoteci, atunci in plata se vor oferi toate ipotecile in cauza
 • Legea NU se aplica celor ce au achizitionat imobile cu destinatia locuinta prin programul « Prima Casa »

Vom incerca sa explicam  pasii ce trebuie urmati pentru a beneficia de aceasta lege :

 1. In primul rand trebuie sa va adresati unui avocat, notar sau executor judecatoresc, care sa va formuleze cererea de dare in plata. Va recomand sa faceti acest lucru la indrumarea unui avocat, deoarece bancile se vor lega de tot felul de chichite pentru a nu va lua cererea in seama. In plus, cererea de dare in plata trebuie semnata si stampilata de catre unul dintre cei 3 enumerati mai sus. In cazul in care faceti cererea de dare in plata pentru a incerca o negociere cu banca, va trebui sa specificati in cerere ceea ce doriti sa obtineti din partea bancii. De exemplu : acum platesc suma de 2000 lei, echivalentul a 500 chf, iar eu imi pot permite o plata lunara de 1000 lei, echivalentul a 250 chf sau solicit conversia creditului din CHF in lei la cursul istoric al CHF sau diferite alte solicitari. Banca are la dispozitie 30 de zile pentru a va oferi un raspuns la solicitarea voastra. Poate veni cu propunere de acceptare sau cu o noua oferta. MARE ATENTIE la ce propuneri va face banca, MARE ATENTIE la ce solicitati si MARE ATENTIE la ce semnati. In cazul in care nu primiti nici un raspuns de la banca in cele 30 de zile, se considera ca banca nu accepta ceea ce voi ati propus si vom trece la pasul 2.
 2. Odata trecute cele 30 de zile in care am asteptat ca banca sa accepte propunerea noastra sau sa vina cu o noua propunere, in cazul in care banca nu a dat curs solicitarii, va trebui sa ne adresam unui notar public si sa-i solicitam transferul dreptului de proprietate al ipotecii catre banca. Va trebui sa avem asupra noastra documentele necesare efectuarii tranzactiei (veti fi informati de notar ce documente va sunt necesare). Notarul transmite bancii dorinta noastra si informeaza partile despre data si locul unde acestea trebuie sa se prezinte pentru semnarea documentelor. Plata tranzactiei notariale cade in sarcina clientului, deci trebuie sa va pregatiti financiar inainte de acest pas. Pentru a va face o imagine asupra costurilor notariale puteti accesa site-ul: http://www.imobiliare.net/taxe-notariale/ . In toata aceasta perioada platile catre banca sunt suspendate. Exista posibilitatea ca reprezentantii bancii sa nu se prezinte la notar la data si locul indicat de acesta. In acest caz, practic banca refuza darea in plata si nu ne ramane decat sa trecem la pasul al 3-lea.
 3. Dupa ce banca a refuzat darea in plata, prin neprezentarea la notar in vederea semnarii documentelor necesare trecerii dreptului de proprietate, nu ne ramane decat sa ne adresam instantei de judecata de pe raza unde avem domiciliul si sa solicita acesteia sa pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor.

Desigur ca puteti da imobilul ipotecat direct in plata, fara a incerca negociere cu banca.

In cazul celor deja executati silit si care au poprire pe venituri, acestia trebuie sa urmeze direct pasul al 3-lea, sa se adreseze instantei pentru ca aceasta sa constate stingerea datoriei izvorate din credite.

Trebuie mentionat faptul ca banca are posibilitatea sa conteste in instanta, de la bun inceput, solicitarea clientului de dare in plata, lucru care este foarte posibil tinand cont de pozitia bancherilor carea au afirmat, in mod constant, ca legea ar fi neconstitutionala. Banca are la dispozitie 10 zile pentru a contesta cererea. Daca un a facut-o, dupa alte 20 de zile va veti prezenta la notar pentru dare in plata. Practic, singura metoda prin care legea mai poate fi contestata la CCR este ca odata primita solicitarea de dare in plata de la voi, banca sa va actioneze in instanta, iar acolo sa invoce exceptia de neconstitutionalitate a unui punct din lege sau a legii in sine. In acest caz legea este trimisa la CCR, insa este important de specificat ca in tot acest timp necesar ca  CCR sa se pronunta, legea produce efecte, iar platile catre banca sunt in continuare suspendate. Recomandarea noastra ar fi ca pana la clarificarea situatiei, banii ce trebuiau platiti bancii sub forma de rata sa fie pusi deoparte, deoarece nu se stie niciodata ce se poate intampla.

Cam acestia sunt, in mare, pasii ce trebuie urmati!

*ATENTIE SPORITA la ce semnati, ATENTIE la ofertele bancilor

** Va recomandam ca inainte de a lua o hotarare sa consultati in prealabil un avocat care sa va indrume si sa va explice posibilele oferte/efecte, samd.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

10 comments

 1. Cred ca se impune o analiza mai atenta a interpretarii “In cazul celor deja executati silit si care au poprire pe venituri, acestia trebuie sa urmeze direct pasul al 3-lea, sa se adreseze instantei pentru ca aceasta sa constate stingerea datoriei izvorate din credite.” pentru ca in conformitate cu art.8 din Legea DIP si tot ceea ce contine, acesta se aplica IN SITUATIA IN CARE BANCA REFUZA ….., ori, trebuie de vazut dca nu cumva trebuie sa notificam intai banca si in cazul celor deja executati si sa-i cerem stingerea datoriei si abia apoi, dupa 30 zile sa apelam la instanta conform art.8. Rog analizati si postati raspunsul necesar!

  1. Adrian Spatacian Domnule Piperea nimeni nu zice nimic de cei cărora le.a fost vândută casa si au proprire pe venituri. Ei se încadrează in aceasta lege? Se considera ca sunt încă in derularea contractului? Suntem multi in aceasta situatie si așteptăm un raspuns. Va rog nu ocoliti! Va multumesc !
   4 · 4 ore
   Vezi încă un răspuns
   Gheorghe Piperea

   Gheorghe Piperea Adrian Spatacian – va rog sa va uitati pe art. 11. Legea are in vedere si contractele in derulae. Daca aveti popriri pe cont de la colectorii de creanta inseamna ca aveti un contract in derulare, deci legea vi se aplica. Va trebui sa mergeti la instanta sa cereti stergerea creantei, avind in vedere ca nu mai aveti imobilul ca sa puteti faca darea in plata prin notar. Este destul de clar?
   3 · 39 de minute

   1. “Dar aici e vorba de oameni care au fost deja evacuati din case, carora li s-au vandut deja acele case, si acele persoane, care sunt probabil in jur de 100.000, sunt in situatiile cele mai delicate, iar aceia vor putea sa faca nu o dare in plata, pentru ca in mod evident nu mai au casa respectiva, ci o cerere catre instanta, sa li se constate stergerea de datorii pentru a fi pusi pe acelasi picior de egalitate cu cei care chiar au casa si o dau in plata.” / http://m.juri.ro/legea-darii-in-plata-av-gheorghe-piperea-a-explicat-pentru-lumeajuridica-ro-care-sunt-pasii-pe-care-trebuie-sa-i-urmeze-debitorii-care-vor-sa-scape-de-datoria-catre-banca-prin-darea-casei-in-plata-legea-in-forma-pentru-promulgare

 2. bunaziua.In 2007 am luat un credit ipotecar ptr a cumpara un imobil care era in constructie.Deoarece imoilul nu era finalizat si nu avea actele finale am ipotecat un teren extravilan de 15000 mp proprietate personala.dupa obtinerea creditului am dat avansul ptr cumpararea acelui imobil conform antecontractului iar la finalizarea acestuia am incheiat contractul de vanzare cumparare achitand diferenta ramasa.ma intereseaza daca pot fac uz de Legea darii in plata deoarece nu mai reusesc sa achit ratele.
  multumess anticipat.

 3. Și eu sunt în aceeași situație cu poprire pe salariu ce trebuie sa fac mai întâi ca nu mai înțeleg nimic…

 4. Am executare cu poprire pe salariu. Ipoteca e pe 2 terenuri pe cqre banca nu reuseste sa le vanda. Sunt intr o situatie critica. Ma poate ajuta cineva? Poate e o solutie si pentru mine…

 5. am un inprumut de 2500lei de o perioada de timp nu sa mai platit fara ipoteca ,insa sa primit acasa cu executare silita pe un loc de pamint ,cum se poate asa ceva,si ce pot sa fac.

 6. Buna ziua. In cazul in care creditul a ajuns la executor (credit cu ipoteca apartament) si am facut notificarea dar nu am platit impozitul pt. apartament, voi fi scutita de acest impozit sau trebuie sa-l platesc?!Multumesc

 7. Buna ziua. Daca dupa 3 ani de la achizitionarea creditului, garantat cu casa de locuit, m-am mutat cu parintii si am inchiriat-o, pentru a putea achita ratele,fiind nevoita sa o transform in spatiu commercial fara a-I produce vreo modificare de nici un fel, ma mai incadrez pentru dare in plata?

Comments are closed.