Sistemul bancar si raspunsurile pe care nu le ofera niciodata

De peste 9 ani, bancile din Romania, BNR si Justitia care, in unele cazuri, pare de-a dreptul oarba, refuza sistematic sa ofere raspunsuri clare si neechivoce referitor la unele probleme de interes public. Intrucat in Romania exista cateva milioane de credite, dintre care extrem de multe cu intarzieri la plata mai mari de 30 de zile, consideram ca este de bun simt ca reprezentantii acestor institutii sa ofere raspunsuri concrete la urmatoarele intrebari. De ce este de bun simt? Pentru ca atunci cand clamezi public ca vrei deschidere, echitate si transparenta, este NORMAL ca tu, institutie, sa fii prima care ofera aceste chestiuni elementare in orice relatie.

 1. Cine, cum si de unde acopera prejudiciul creat de creditele cu ipoteca in valoare de peste 500.000 euro acordate unor persoane fizice si declarate neperformante?
 2. Este adevarata afirmatia conform careia exista banci in Romania unde conturile de creditare in valute au sau au avut la data acordarii creditului cod IBAN de nerezidenti?
 3. Care este motivatia faptului ca bancile nu au modificat in 27 Decembrie 2008 absolut toate contractele in derulare in conformitate cu OG 21/92 art.9 indice 3 punctele g și h?
 4. Considerati legala externalizarea creditelor si acordarea altor credite pe acelasi capital social declarat?
 5. Nu este discriminare sa faceti diferenta intre 2 credite identice ca si clauze dar diferite ca valoare cand discutati despre legea darii in plata ?
 6. In peste 90% din contractele de credit ipotecare exista clauza conform careia “ valoarea imobilului ipotecat nu va fi mai mica decat 133% din suma creditului. Daca pe parcursul derularii contractului, banca considera, in mod unilateral, ca valoarea proprietatii prezentate drept garantie descreste si nu mai asigura acoperirea obligatiilor, imprumutatul se oblige sa aduca garantii imobiliare suplimentare, astfel incat valoarea totala sa acopere minim 133% din suma initiala a creditului. Imprumutatul va suporta toate costurile legate de evaluarea/reevaluarea garantiilor ”. Considerati ca aceasta clauza transfera tot riscul devalorizarii imobilului ipotecat catre client sau ca banca imparte riscul?
 7. Care a fost baza legala a modificarii marjei bancii in contractele de credit la transpunerea Directivei Europene 48/2008 prin O.U.G. 50/2010 ?
 8. Care este motivul pentru care nesocotiti punctul de vedere clar exprimat de catre MAE referitor la aplicarea legii pentru creditele in derulare?
 9. Care este pozitia dvs fata de bancile care nu pun in aplicare sentinte definitive ale instantelor?
 10. Cate contracte de creditare FARA garantii imobiliare cu valoare mai mare de 100.000 euro exista in sistemul bancar romanesc?
 11. Cate credite au fost externalizate din 2006 si pana in prezent?
 12. Care este valoarea totala a creditelor externalizate in perioada 2006 – 2015 ?
 13. Guvernatorul Mugur Isarescu a imprumutat un credit la Volksbank. Cum este posibil sa elimine un comision care il afecta direct pentru creditul la aceasta banca? (sursa)
 14. Ce explicatie aveti pentru faptul ca, desi DAE variaza in functie de indicele valutar, sunt foarte multe cazuri in care bancile abia anul acesta au inceput sa scada dobanda, chiar daca exista indici in scadere constanta de minim 3 ani?
 15. Ce motivatie gasiti pentru faptul ca orice restructurare/reesalonare se traduce prin cresterea DAE cu minim 2,5 puncte de dobanda?
 16. Dupa ce criteria clasificati un debitor ca fiind caz social?
 17. Cum justificati ca peste 95% dintre creditele CHF au fost acordate faptic in euro sau ron?
 18. Este legala cesionarea/externalizarea creditelor performante?
 19. In Constitutia Romaniei scrie ca toti cetatenii sunt egali in fata legii. Cum explicati faptul ca angajatii BNR, care sunt functionari publici, au imunitate totala in fata legii si nu pot fi trasi la raspundere?
 20. BNR este institutie publica.Cum explicati faptul ca salariile si cheltuielile acestei institutii sunt secrete?
 21. Cine considerati ca trebuie sa raspunda in fata legii pentru faptul ca imobilele ipotecate erau supraevaluate de catre evaluator?
 22. Cate depozite cu valoare de peste 100.000 euro au fost transferate in strainatate in 2015?
 23. Ce masuri luati daca se demonstreaza ca si in creditele Prima Casa exista clauze abuzive?
 24. Considerati ca intrebarea precedenta este de competenta BNR sau a bancilor?
 25. Care este motivul pentru care BNR si reprezentantii bancilor nu au propus amendamente la legea darii in plata in Comisiile Parlamentare si doar s-au opus acestei legi?
 26. Cate oferte de vanzare la pretul de 10 – 15% din sold au facut bancile catre debitori?
 27. Nu credeti ca prin lipsa de masuri pentru alinierea politicilor de creditare, clientii care NU beneficiaza de programul Prima Casa sunt discriminati?
Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

 1. Cele mai pertinente intrebari….Daca bancile BNR-ul, este in stare sa raspunda concret la 1 intrebare, eu ma las de fumat…Ramasag ???

Comments are closed.