Solicitam presedintelui Iohannis promulgarea de urgenta a Legii Darii in Plata

Grupul Clientilor cu Credite in CHF a luat la cunostinta, cu regret, de o noua solicitare a reprezentantilor bancilor catre presedintele Romaniei de a contesta Legea Darii in Plata la Curtea Constitutionala.

Dincolo de motivarea nesustenabila pe care acestia o expun, consideram ca este profund incorect si imoral sa se solicite contestarea acestei legi, dupa ce, pe parcursul unui an intreg, cat au durat dezbaterile, argumentele bancilor au fost demontate pe rand, fara exceptie, de catre initiatorii legii, Parlament si opinia publica.

Prin intermediul acestui memoriu, Grupul Clientilor cu Credite in CHF solicita promulgarea de urgenta a legii Darii in Plata de catre Presedintele Romaniei, lege care a fost votata aproape in unanimitate de doua ori in Parlamentul Romaniei. Darea in plata da posibilitatea oamenilor ajunsi in situatia de a nu-si mai putea plati casele contractate prin credit sa le returneze bancilor si sa-si poata redobandi libertatea si demnitatea.

Expunem mai jos motivele pentru care consideram ca este just si imperios necesar ca aceasta lege sa fie promulgata cat mai repede cu putinta:

  1. O eventuala contestare a legii Darii in plata la Curtea Constitutionala nu ar aduce decat o intarziere nejustificata a intrarii ei in vigoare, avand in vedere ca institutiile bancare o vor trimite oricum pentru validare la Curte, prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate in instanta – au declarat public acest lucru. Diferenta ar fi ca, in acest caz, platile catre banca (ratele lunare) vor fi suspendate, pana la finalizarea procesului de transfer de proprietate al bunului catre banca, astfel ca, dupa validarea legii de catre Curtea Constitutionala, acesti bani vor ramane in buzunarul debitorului si ii vor da sansa unui nou inceput.

Este evident faptul ca decizia oamenilor de a ceda proprietatile catre banci vine in urma unor dificultati materiale mari, care ii pun in imposibilitatea de a mai sustine ratele, drept urmare, tinand cont de durata mare, de ordinul lunilor, a solutionarilor articolelor de lege de catre Curtea Constitutionala,  este vital ca demararea acestui transfer de proprietate sa nu mai fie intarziata, sa poata fi pusa in aplicare cat mai repede cu putinta, orice zi de intarziere generand greutati din ce in ce mai mari pentru acesti oameni.

  1. Legea a trecut prin Parlament de doua ori, a fost supusa probabil celor mai intense si complete dezbateri de care a beneficiat vreo lege in ultimii 26 de ani. Toti actorii importanti din domeniul financiar, economic, social si chiar debitorii au venit cu propriile argumente, opinii, puncte de vedere care au fost sustinute si analizate de catre comisiile de specialitate din Parlament, apoi trecute prin Plenurile celor doua Camere, ajungandu-se la o forma a legii care elimina orice echivoc in ceea ce priveste beneficiarii ei, modul de aplicare, procedurile fiind simplificate si eficientizate de comun acord cu toate partile implicate.
  2. Legea a fost amendata la recomandarile Presedintelui, care a cerut reexaminarea de catre Parlament: s-a eliminat programul Prima casa; se dispune suspendarea platilor de la momentul notificarii, nu de la momentul depunerii cererii de catre debitor; termenele fixe de judecata au fost inlocuite de notiuni precum “in regim de urgenta”, “cu celeritate” pentru evitarea disfunctionalitatii instantelor; s-au detaliat explicit tipurile de credite intrate sub incidenta legii – atat cele ipotecare, cat si cele de nevoi personale cu ipoteca.
  1. S-a tinut cont de punctul de vedere al Guvernului prin inlocuirea sintagmei “persoana fizica” cu cea de “consumator”, excluzandu-i astfel din randul beneficiarilor legii pe cei care au contractat credite in scop de afaceri si nu pentru constructia si/sau achizitionarea unei locuinte. Astfel, legea s-a delimitat de ideea de instrument al speculantilor imobiliari, idee vehiculata cu insistenta de sistemul bancar si, in general, de toti opozantii legii.

De asemenea, pe langa eliminarea programului Prima casa, lucru cerut si de Presedinte, s-a introdus un plafon valoric referitor la suma acordata, de 250.000 de euro, restrangandu-se astfel plaja de credite prin eliminarea celor de valoare mare, lucru cerut insistent de principalii sai contestatari.

  1. Principiul “Datio in solutum” exista in proiectul de Cod civil din 2008 si a fost eliminat la presiunea sistemului bancar. Legea Darii in plata vine sa repare aceasta eroare si sa reintroduca acest principiu de drept, care asigura impartirea echitabila a riscului intre cele doua parti ale contractului – creditor si debitor
  1. Legea nu este retroactiva, asa cum s-a sustinut intens in ultima vreme, in special de catre voci venite din zona domeniului bancar, intrucat “Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi”, conform unui buletin periodic publicat de judecatorul CCR Puskás Valentin-Zoltán https://www.ccr.ro/uploads/Publicatii%20si%20statistici/Buletin%202013/puskas_ro.pdf

Curtea a mai statuat, în mod constant, că „O lege nu este retroactiva  atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supravieţuirea legii vechi şi să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare”.

Avand in vedere aceste argumente, consideram ca este un act de normalitate din partea Presedintelui Romaniei sa promulge cat mai repede cu putinta aceasta lege, redand oamenilor dreptul la o viata normala.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) este o miscare civica ce s-a constituit in ianuarie 2015 pe o retea de socializare si numara aproximativ 23000 de membri. Grupul a luat fiinta ca urmare a exploziei cursului CHF si are ca obiectiv informarea membrilor sai si gasirea si implementarea de solutii pentru rezolvarea problemelor imprumutatilor in CHF.

Va multumim!

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

Comments are closed.