TRADUCERE AUTORIZATĂ: Publicăm Studiul FMI pe CHF din 1997, invocat de către instanțele de Croația pentru înghețarea cursului în toate contractele de credit în franci elvețieni

Pe 13 iulie 2018 publicam un articol în care arătam că Tribunalul Comercial din Croația a declarat nultiatea clauzei de risc valutar pentru toate contractele de credit în franci elvețieni, 8 bănci fiind obligate să convertească creditele în moneda națională, la cursul istoric, pe motiv de neîndeplinire a obligației de informare. În cuprinsul hotărârii, instanța din Croația a făcut referire la un Studiu al Fondului Monetar Internațional din 1997.

Studiul FMI din 1997 cuprinde o serie de scenarii în legătură cu economia elvețiană, în contextul apariției monedei euro în anul 2002. Subliniem faptul că Studiul este unul extrem de tehnic, inclusiv traducerea în limba română fiind extrem de greu de parcurs și de înțeles. Mai mult decât atât, din punctul nostru de vedere, este nevoie de opinia unui specialist pentru a extrage concluzii pertinente despre evoluția francului elvețian. 

Urmează ca în perioada următoare să publicăm și traducerea hotărârii pronunțate de către instanța din Croația. Probabil că la acel moment vom avea o viziune de ansamblu asupra argumentelor utilizate de instanța de la Zagreb pentru a pronunța o decizie istorică pentru croații împrumutați în franci elvețieni.

DESCARCĂ AICI Studiul FMI pe CHF din 1997 (format PDF) – limba romana

DESCARCĂ AICI Studiul FMI  pe CHF din 1997 (format PDF) – limba engleză 

Traducerea poate fi utilizată în instanță, aceasta fiind efectuată de către Traducător Laura Lepădatu, autorizată de către Ministerul Justiției sub nr. 30346.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci