Tribunalul Bucureşti a lăsat definitivă decizia care declară abuzivă dobânda de referinţă a băncii BCR

Tribunalul Bucureşti a respins căile extraordinare de atac ale Băncii Comerciale Române într-un proces cu un client în care clauza privind dobânda de referinţă variabilă a băncii a fost declarată abuzivă. Acelaşi lucru s-a întâmplat recent într-un alt litigiu similar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ambele decizii fiind o premieră pentru instanţele respective.

Tribunalul a decis, în recursul care a întors decizia Judecătoriei Sectorului 3, ca dobânda de referinţă variabilă să fie înlocuită cu Euribor, lucru ce face ca dobânda creditului să scadă de la 11% la sub 1,7% şi eliminarea comisionului de administrare de 13 euro pe lună. Instanţa a decis să fie păstrată marja iniţială din contract de 1,5 puncte procentuale, deşi banca modificase unilateral contractul printr-un act adiţional emis cu ocazia OUG 50/2010, prin care marja era crescută la 9,66 pp. Totodată, pe lângă restituirea sumelor încasate nelegal, banca mai trebuie să plătească şi dobândă legală clientului.

Avocaţii băncii de la Nestor Nestor Diculescu Kingsten Petesen (NNDKP) consideră că instanţa de recurs a comis o eroare gravă pentru că nu a verificat scadenţarul la credit care spune că dobânda se calcula în funcţie de Euribor încă de dinainte de iniţierea acţiunii, astfel că Tribunalul ar fi considerat în mod greşit că DRV + 1,5 pp este dobânda contractuală.

De cealaltă parte, avocatul clientului, Elena Nicoară, susţine că dobânda la care face referire BCR a fost impusă printr-un act adiţional, pe care consumatorul nu l-a semnat.

„Contestatoarea nu probează cum instanţa de recurs „nu a observat în dosarul cauzei graficul de rambursare emis … .. care prevede în mod expres raportarea dobânzii variabile la indicele EURIBOR 6M plus marja fixă de 9,66 pp”. Faţă de acesta critică adusă de contestatoarea va rugăm să observaţi că, tocmai instanţa a avut în vedere chiar şi acest grafic de rambursare abuziv şi impus în care banca schimbă într-un mod unilateral clauzele contractuale în sensul că în convenţia de creditare există o marja fixă de 1,9 pp, iar conte statoarea de la sine putere măreşte această marja, fără a există un act adiţional semnat de subsemnta, la 9,66 pp, în condiţiile în care prin cererea reconventionala solicită că instanţa să recunoască următoarea formulă de calcul: DRV +EURIBOR 6M+MARJA FIXĂ DE 1,9 PP”, se arată în apărarea formulată de avocatul Elena Nicoară pentru client.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci