Un gest nefericit precum Guvernatorul

Istoria Romaniei  este una dintre cele mai lungi din lume. Romanii au fost cei care de-a lungul vremii au stat scut invaziilor si prin sacrificiul lor au evitat transformarea Europei de Est in pasalic turcesc (musulman). Din aceasta istorie indelungata, vin si datinile strabune, obiceiurile transmise din generatie in generatie. Asa cum fiecare dintre noi stapaneste mai mult sau mai putin domeniul pe care s-a specializat, la fel ar trebui sa ne cunoastem datinile.  Practica folosirii banilor la inmormantare ( in cazul de fata, inmormantarea increderii in BNR) si aruncati la opriri, la raspantii si in ape curgatoare este mostenita de poporul roman din lumea greco-romana si ea aminteste de oboiul lui Charon pentru imaginara trecere cu barca a sufletelor mortilor peste apa fluviului Acheron din infern.

Sa te trezesti din amnezia uitarii unui credit personal si sa acuzi lumea ca si-a pierdut increderea in institutia pe care o pastoresti asemeni unui dictator ( in lumea democratica, nici macar presedintii nu au parte de atatea mandate),  sa interferezi in procesul legislativ lansand epitete de genul „gogomanie”, „haiducie” etc, sa manipulezi opinia publica cu argumente mincinoase demontate prin scaparea unui subordonat, spunand ca datorita legii DIP bancile vor creste avansul in conditiile in care bancile SUNT OBLIGATE sa faca acest lucru din cauza legii BAIL-IN…este mai mult decat demagogie, este dispret la adresa debitorilor. De cand s-a votat legea bail-in, nu s-a organizat nicio conferinta de presa pe marginea subiectului, nu a existat nicio emisiune TV dedicata acestei legi. Si mai important, cand vii si sustii ca aperi deponentii, pentru ce nu ai curajul sa spui ca datorita legii bail-in, TOTI deponentii ( indiferent ca sunt PF, PFA sau IMM-uri) isi pot pierde banii din banci IN ORICE MOMENT, ca aceasta lege SE APLICA CONTRACTELOR IN DERULARE si ca BNR NU poate sa avertizeze debitorii asupra riscului fiecarei banci? Practic, nu poate sti nimeni ( exceptand BNR si bineinteles, apropiatii lor) care banca intra in faliment si este salvata cu banii deponentilor. Legea bail-in nu face decat sa legalizeze ceea ce s-a intamplat cu Bancorex, FNI etc.

Pentru aspectele de mai sus, romanii si-au aruncat maruntisul in fata BNR-ului,  si-au exprimat public neincrederea si  si-au ingropat simbolic speranta intr-o institutie aservita intereselor ascunse.

Subiectivismul  orgoliului ranit al guvernatorului (sac!, fara majuscula) este demonstrat si de partea paharului pe care o vede: monedele aruncate pe treptele BNR si nu streangurile sugestive de la gaturile oamenilor.  Altfel spus, indiferent de numarul victimelor cauzate de un sistem bancar bolnav condus de un amnezic, importanta este imaginea care se vrea imaculata, indiferent de politicile gresite, de numarul falimentelor bancare si al interferentelor in sistemul legislativ prin presiuni si santaje.

Deloc stimabile guvernator, in ce tara o lege este optionala si participarea se face pe baza de voluntariat ? Multumim viceguvernatorilor care ne aduc zambetul pe fata cu declaratiile lor: vice1 – „Legea sa nu fie imperativa, ci sa se asigure posibilitatea participarii voluntare a debitorului”..este o premiera aceasta propunere!  vice2- “Domnul Zamfir poate nu-si aminteste, in decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi marit cu toate garantiile pe care legea darii in plata le-a eliminat… Potrivit legii votata de domnul Zamfir in decembrie. E o obligatie legala. Prin legea votata de dumneavoastra ati stabilit aceasta obligatie”. Acest politruc cu origini comuniste, isi demonteaza singur afirmatiile din conferinta de presa sustinuta la Parlament unde spunea ca din cauza legii DIP, bancile vor majora avansul la credite.

Incepe sa se intareasca idea ca BNR este in acest moment, o concurenta serioasa a celebrului serial romanesc BD. Dar este strigator la cer sa comparam niste monstri sacri precum Toma Caragiu, Dem Radulescu, Puiu Calinescu sau Jean Constantin cu aceste marionete de la conducerea BNR.

Inchei , spunandu-va ca v-ati aprins prea devreme..greul nici nu a inceput, urmeaza niste actiuni ce va vor face celebri in toata lumea!  Va facem VIP la pret de cateva monede..

Autor: D.T.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

5 comments

  1. este doar inceputul! auzi, un grup mic, dar galagios! Mic, mic, dar ne-am remarcat, ne-am facut auziti, nu-i asa dle Isarescu?

  2. Place, place tare mult articolul. Share masiv, sa treaca dincole de treptele benereului….sa citeasca si actorii prosti de comedie…..

  3. Domnule Isarescu, i-ati numit pe romanii care au ‘deschis ochii’ la hotiile bancilor ‘pastorite’ de BNR si care nu mai pot suporta povara ratelor : gogomani, haiduci si oameni fara de lege. Ceausescu ii numea pe oamenii din Timisoara care nu au mai putut suporta regimul comunist, ‘huligani’ si a sfarsit intr-un mod cum bine stiti! Gogomanii, haiducii si ‘oamenii fara de lege’ care nu mai pot suporta povara ratelor si se simt mai rau decat iobagii lui Horea, Closca si Crisan, va vor trimite, mai repede decat va inchipuiti, acolo unde va este locul! Nu ignorati semnalele multimii de ‘fraieri’ jecmaniti de banci! Sunt ei ‘fraieri’ dar sunt multi…chiar foarte multi…mult prea multi….

  4. Mă bucur ca suntem din ce în ce mai vocali și sper din tot sufletul să reușim să instaurăm” dictatura respectului”. Vrem și noi dobânzi ca în Franta- 2%, pentru ca și noi suntem cetățeni europeni. Invoca protecția deponenților, până la 150000 sunt garantați iar cine are mai mult face afaceri nu îi ține în bănci unde primesc în jur de 1% iar la retragere plătesc comision. Terminați o dată cu încercările mârșave!

Comments are closed.