Vrem o banca pentru Romania!

Experientele traite de catre cetatenii romani imprumutati la banci in ultimii 10-15 ani, cele intamplate in lumea bancara ce activeaza pe teritoriul Romaniei, atat cat se poate vedea din perspectiva cetateanului obisnuit, lupta clientilor cu bancile, toate acestea si altele au condus, printre altele, la o comunicare si o solidarizare a debitorilor in incercarea de a gasi solutii pentru rezolvarea problemei lor in raport cu sistemul bancar.

Realitatea in lumea clientilor bancari difera, se pare, de cea din lumea bancherilor. Ruptura extraordinara intre banci si client existenta la ora actuala in Romania, pe care bancherii o pun indeosebi pe seama unei comunicari deficitare, este cauzata de fapt de practicile bancilor in relatia cu clientul, sub acoperirea documentului numit contract. Comunicarea, de altminteri foarte proasta, intre banca si client, nu este explicatia si nu este fundamentul. Explicatia este ca prin politicile de creditare practicate bancile au condus, in multe cazuri, la falimentarea economica a clientului care a facut imprudenta sa acceseze un credit la o banca ce activeaza pe teritoriul Romaniei. Sau la consecinte mult mai grave asupra integritatii fizice si morale ale debitorului bancar.

De ce am scris acum despre deficientele in comunicare? Fiindca iata, nici acum, in momentele in care se discuta asupra legii darii in plata a imobilului ipotecat, cu efect liberatoriu, bancile prin reprezentantii lor nu dau vreun semn ca s-ar preocupa de problema clientului. Nu dau vreun semn ca ar fi deschise la o comunicare reala, ci doar pe ici pe colo, la nivel declarativ, isi amintesc sa spuna ca sunt profund preocupate de soarta celor ce au probleme grave, dar… si aici urmeaza placa cu apocalipsa economiei, falimentul vreunei banci, pierderi imense etc.

Intre timp clientii bancari comunica cu adevarat. Se informeaza. Isi asuma ceea ce ar trebui sa faca altii. Poate BNR, poate sistemul bancar. Afla ca ambasadori ai unor state din care provin bancile straine din Romania au avut intrevederi cu autoritatile romane prin care au pledat impotriva legii darii in plata. In care au recurs chiar la avertismente, deloc voalate, conform surselor citate in presa, pentru cazul in care aceasta lege ar fi promulgata, in sensul ca tara noastra ar putea suferi repercursiuni in cadrul Uniunii Europene. Deci ambasadorii statelor straine sustin bancile straine impotriva cetatenilor romani. Bancile straine sunt cvasimajoritare in Romania.

Domnul Ilie Serbanescu, fost ministru de finante, a publicat o scrisoare deschisa in care trage un important semnal de alarma asupra faptului ca am devenit, in tara noastra, consumatori captivi ai unor companii straine. Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine fiindcă în București,în afară de CEC, nu mai e nici o bancă românească. Deci ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot.”

   In acest context, clientii bancari romani vin cu o sugestie: de ce nu ar prelua CEC, banca romaneasca 100%, toate creditele in valute, venind in intampinarea cetatenilor romani cu un produs de creditare care sa reaseze pe baze normale relatiile contractuale client-banca? De ce sa nu promovam un produs romanesc la el acasa? Suntem convinsi ca un asemenea pas ar face istorie si ar aseza prima piatra in uriasa constructie care inseamna insanatosirea sistemului bancar din Romania.

A.N.

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

3 comments

  1. Vreti sa dea BNR in icter? O banala lege de asumare a unui risc de catre banca a transformat reprezentantii BNR in isterici. Un posibil transfer catre o banca romaneasca si convertire in lei a creditelor in valuta i-ar transforma pe cei din BNR in razboinici fanatici si vor declansa un jihad pentru bancile straine, impotriva cetatenilor romani! Reprezentantii BNR de la sine putere, vor coordona inrobirea populatiei pana la final (ca e in fisa lor de post, nu au interese private ci doar de prudentialitate?).
    E doar un scenariu …

  2. Fara sa generalizez, insa nu stiu nici o banca in Romania care sa nu abuzeze clientii.
    Zici ca sunt vorbite ori au aceeasi mama/tata (o fi BNR-ul ?) Pana cand va continua hotia ?

Comments are closed.