Apel Camera Deputatilor – Sustinere Legea Darii in Plata (PLX 743/2015)

Sedinta Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor din data de 24 noiembrie a adus pentru cetatenii Romaniei o premiera mult visata: speranta recapatarii demnitatii Statului Roman in fata sistemului bancar si a institutiilor care il guverneaza/protejeaza afectand interesele economice ale tarii si siguranta social-economica a populatiei.

Avand in vedere faptul ca “Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite” (PLx 743/2015) a fost avizata favorabil in comisiile Camerei, suntem constienti ca sunteti la curent cu toate argumentele pro-lege aduse de initiatori.

Fiind martorii unei campanii de PR extrem de agresive impotriva acestei legi (si care arata inca o data raportul inegal intre sistemul bancar si cetatean si intareste nevoia ca dumneavoastra, legiuitorii sa protejati cetatenii), ne simtim datori sa sumarizam principalele argumente care demonstreaza ca legea are un rol de responsabilizare a bancilor in vederea unei practici comerciale corecte:

 • Niciun debitor care a platit deja un avans semnificativ la contractarea creditului plus zeci/sute de rate lunare (cu componenta preponderenta de dobanda) nu isi doreste sa renunte la imobil de buna voie sau cu usurinta. Pentru ca aceste sume reprezinta pentru el bani stransi cu greu de-a lungul anilor si un efort financiar considerabil (avand in vedere faptul ca gradul mediu de indatorare pentru creditele cu garantie ipotecara este de peste 50% din venituri). Un debitor isi asuma sa piarda toate aceste sume de bani DOAR daca situatia financiara nu ii mai permite sa isi plateasca ratele in continuare. Si chiar daca va preda casa, va fi urmarit (emotional si financiar) toata viata de acest esec.
 • Creditarea nu va fi afectata de lipsa de solicitari din partea clientilor. Ba din contra, un parteneriat echitabil ii va determina pe viitorii clienti sa contracteze cu mai mare incredere credite.
  Creditarea ar putea fi descurajata, insa, de noua politica comerciala a bancii si de noile conditii pe care bancile le-ar putea impune. Dar poate ca aceste conditii ar trebui sa reprezinte normalul, normal care este acum ignorat de catre banci in fuga lacoma dupa profit si volume de afaceri (pe care le fac pe spinarea clientilor).
  Iar vehicularea introducerii unui avans de 50% arata inca o data faptul ca, pana acum, bancile au manifestat o atitudine iresponsabila in ceea ce priveste creditarea, stiind ca toate riscurile sunt suportate 100% de client (suplimentar abuzurilor dovedite deja de procesele tot mai dese intentate de clienti).

 • Cum poate legea sa provoace falimentul unor banci atata timp cat creditele neperformante au fost vandute de catre banci cu 2-10% din valoarea respectivului portofoliu (adica discounturi de 90-98%)? Din nou, clientul a platit un avans (intre 10 si 20%), a platit cateva zeci/ sute de rate lunare si preda bancii si imobilul care poate reprezenta minimum 50% din valoarea soldului. In cel mai pesimist scenariu, banca si-a recuperat cel putin 80% din suma imprumutata, daca nu chiar peste 100%, in cazul creditelor mai vechi.
 • Evaluarea imobilului este facuta de parteneri specializati ai bancii, nu de client. Bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru supra-evaluarea imobilelor in vederea cresterii cifrei de afaceri. In prezent, bancile nu respecta obligativitatea unei creditari responsabile pentru ca debitorii platesc inclusiv pentru greselile bancilor.
 • In cadrul sedintei din 24 noiembrie, membrii Comisiei Juridice au dejucat (inca) o tentativa a sistemului bancar de a apela la afirmatii inflamatoare pentru a evita asumarea unei raspunderi comerciale pe care si-o asuma orice alta entitate comerciala din Romania, cu exceptia bancilor.
  Orice companie care isi desfasoara activitatea in Romania (si nu numai):
  – Isi asuma riscurile contractului comercial impreuna cu partenerii sai
  – Sufera consecintele deciziilor manageriale defectuoase si ale strategiilor gresite/ gresit implementate.

  Pentru prima data, noi, cetatenii Romaniei, simtim ca exista sansa sa fie promulgata o lege care sa ajute cu adevarat cetatenii si care indrepte abuzurile suferite de oameni din partea sistemului bancar, in ciuda presiunii si propagandei lansate in mod alarmist de catre institutiile care reglementeaza sistemul bancar.

  Stimati deputati, aveti o raspundere uriasa! Singura speranta a cetatenilor romani de a beneficia de un parteneriat corect cu banca sta in mainile dumneavoastra!

  Multumim,

  Cristian Dan,
  Catalin Voivozeanu,
  Andreea Cristoforidis,
  Sorin Comanescu,
  Cei peste 23.000 de membri ai Grupului Clientilor cu Credite in CHF

  Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

  2 comments

  Comments are closed.