Cine suntem? Cu drag, din lumea CHF

Iubesc solidaritatea dintre oameni. Admir si respect curajul oamenilor. Daca nu am trai in Romania, poate ca aceste randuri nu ar fi fost scrise. Dar traim aici, in tara saraca de la marginea Europei, in tara manelizata, in tara fara industrie, in tara vanduta, in tara unde bunul simt a devenit o notiune abstracta, in tara nedreptatii, in tara in care oamenii se lupta vitejeste pe retele de socializare. Si totusi. La hotarul dintre ani, simt nevoia sa va spun o scurta poveste. O poveste adevarata, despre oameni din Romania. Este povestea noastra, a celor din Grupul Clientilor cu Credite in CHF.

Nu ma adresez celor care nu mai stiu ce sa faca ca sa ne denigreze, asa zisilor analisti economici vedete ale economiei-pop sau persoanelor care sub masca anonimatului ne ataca prin ziare. Nu ma adresez BNR sau bancilor care au lansat sistematic perdele de fum si intoxicari, reusind sa semene neincredere si suspiciuni, reusind sa-i intoarca pe alti romani impotriva imprumutatilor in franci elvetieni, pe deponenti impotriva imprumutatilor, invocand toate urgiile intru apararea sfantului profit. Ci ma adresez unor oameni care vor sa cunoasca adevarul.

Cine suntem? Suntem cei inselati si abuzati de catre banci. Suntem cei care am simtit intr-o masura greu de descris intreaga salbaticie cu care a operat sistemul bancar in Romania. Suntem cei care ne-am sinucis din cauza bancilor, suntem cei dragi lasati in urma, suntem cei care ne-am imbolnavit de stres, suntem cei care au copii care vor sa se sinucida, suntem cei distrusi economic si prejudiciati moral, suntem victimele sclaviei moderne introduse de catre sistemul bancar in tara noastra.

Cine suntem? Suntem oameni care au rezistat, suntem cei care au spus PANA AICI, suntem cei care s-au revoltat, suntem cei care au indraznit sa arate cu degetul vinovatii: banci, BNR, statul roman. Suntem cei care se lupta pentru dreptul la viata si demnitate. Suntem cei care nu mai tolereaza abuzul.

Cine suntem? Suntem cei pentru care solidaritatea nu e un cuvant lipsit de sens, cei care au plans impreuna, au strigat impreuna, s-au ajutat, s-au cunoscut si imprietenit in adevaratul sens al cuvantului.

Cine suntem? Suntem cei care nu abdica de la principii, suntem cei care nu pot fi cumparati, suntem cei care stiu foarte bine un lucru: ca dreptatea este de partea noastra! Stim si noi, stiu si ei. Sa nu uitati asta, voi cei care ne striviti sub un munte de aroganta, voi, cei la usile carora batem zadarnic de un an de zile. Dreptatea este de partea noastra! Iar asta este arma noastra, a celor multi, a celor umiliti, a celor sfidati.

Suntem cei care au tremurat la proteste in iarna si s-au topit la 40 de grade in vara. Noi si copiii nostri, noi si parintii nostri. Suntem mamele care au inghetat la usa presedintiei cu petitii in mana.

Suntem cei care am manifestat in fata Bancii Nationale a Romaniei, primul avocat al bancilor. Suntem cei care am scris nenumarate petitii si scrisori autoritatilor a caror prima grija ar trebui sa fie cetateanul. Suntem cei care nu intelegem sa fim ingropati si stersi din istorie, iar gunoiul sa fie lasat sub presul sau in sertarele celor cu mansete albe, costume scumpe si ceasuri de zeci de mii de euro, care ne rad in fata din turnul lor de fildes.

Suntem cei care acuza. Suntem cei care arata negru pe alb cat de singuri suntem intr-o tara in care bancile si reprezentantii lor ameninta, crezandu-se intangibile, iar protectia consumatorului, prin autoritatea nationala, este aproape inexistenta.

Suntem cei care se lupta de ani de zile prin instante. Si castigam, din ce in ce mai multi. Fiindca mai exista legi, fiindca, desi BNR instruieste judecatorii in conferinte pe la Sinaia, in Romania mai exista magistrati care judeca in spiritul legii.

Suntem cei care au incercat sa negocieze cu bancile, primind un asteptat refuz. Suntem cei care au intins o mana, cautand solutii, tot noi am fost aceia, si dupa cateva luni ni s-au pus in fata oferte de conversie cu clauze abuzive.

Suntem cei care am invatat despre legi, ordonante de urgenta, indici de referinta, marje, hotarari judecatoresti, incercand sa facem ce trebuia facut demult de catre altii.

Suntem cei care au plecat din tara, pentru a ne putea plati ratele umflate de catre banci. Si am incetat sa ne mai miram de mesajele presedintelui Romaniei, adresate cu lejeritate din Florida, care spune: „Sunt încrezător că situaţia României va continua să se îmbunătăţească de la an la an, iar cei care sunt nevoiţi acum să vă câştigaţi existenţa peste hotare veţi putea reveni acasă”. Domnule Presedinte, va aducem la cunostinta ca situatia noastra este din ce in ce mai proasta si ca din ce mai multi romani vor pleca in strainatate. Era in puterea dumneavoastra sa faceti ca acest lucru sa nu se intample, dar n-ati facut-o.

Suntem tineri, batrani, cu familii sau nu, suntem profesori, medici, muncitori, militari, manageri, politisti, jandarmi, judecatori, economisti, avocati, liber profesionisti, jurnalisti, simpli lucratori, suntem oameni.

Nu stiu daca e mult sau putin. E adevarat. La sfarsitul anului 2015, spun doar atat: sunt mandra si fericita ca i-am intalnit!

 

Cu drag,

din lumea CHF,

Adriana Necula

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci