Clienti bancari versus ARB. Contracomunicat

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) „isi exprima ingrijorarea”, intr-un comunicat de presa, „fata de modul in care Parlamentul Romaniei a nesocotit prevederile legislatiei nationale si europene si fundamentele unei economii de piata, prin adoptarea legii privind darea in plata”.

In calitate de cetateni romani si totodata clienti abuzati contractual de catre banci, ne asteptam la aceasta pozitie a bancilor. Totusi, tinem sa subliniem caracterul jignitor la adresa noastra al acestui comunicat, aroganta care transpare din el si faptul ca, inca o data, bancile dovedesc ca ne trateaza ca pe niste cantitati neglijabile, simple numere in procesul lor de imbogatire.

In primul rand, bancile critica Parlamentul Romaniei. Din cate stim, cetatenii romani au votat Parlamentul Romaniei si nu pe ARB. Daca exista vreo persoana din ARB prezenta pe listele de vot, rugam sa ni se aduca la cunostinta. Cetatenii si-au ales parlamentarii, buni, rai, cu realizari in folosul cetatenilor sau nu. Bancile, in momentul in care, printr-un consens rar intalnit, Parlamentul adopta o lege menita, clar si fara echivoc , sa stabileasca un echilibru in relatia banca-client, cu larga recunoastere a acestui lucru in randurile populatiei, acuza Parlamentul, ales de popor.

In ceea ce priveste incalcarea prevederilor legislatiei, unul dintre initiatorii legii este dl. Gheorghe Piperea, reputat avocat si profesor universitar de drept, iar aceasta a fost dezbatuta in Senat si la Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Sedinta din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, forul decizional, a fost publica. Legea a fost votata in unanimitate. Devine de necrezut ca, in aceste conditii, s-ar fi incalcat prevederile legale nationale si europene! Bancile ar trebui sa se arate preocupate, in acest moment, de legalitatea propriilor contracte incheiate cu clientii, intrucat se confrunta cu un val crescand de procese, inclusiv cu Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor.

Daca fundamentele economiei de piata inseamna exploatare si sclavie, imbogatire fara scrupule pe seama oamenilor ruinati, daca inseamna ca trebuie sa se realizeze un target de profit indiferent cum, prin incasare de sume uriase necuvenite, atunci e grav. Trebuie reanalizat conceptul de economie de piata. Din cate stim, bancile au actionat pe teritoriul Romaniei aproape fara restrictii, au facut ce au vrut, au creditat iresponsabil, protejate si asistate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). O reforma profunda ar trebui sa inceapa in interiorul sistemului bancar si revine acestuia sa gaseasca metodele.

„Această lege periclitează piaţa creditului imobiliar cu consecinţe extreme pentru tinerele familii şi pentru orice tânăr, în general, care vor resimţi accesul la credit drastic restricţionat”, se mai arata in comunicatul ARB.

Aici intervin cel putin doua aspecte: in primul rand, vorbim de trecut. ARB uita sa mentioneze consecintele dezastruoase ale politicilor de creditare pe piata romaneasca, care au dus la destramarea familiilor tinere, la saracirea lor, la sinucideri din cauza ratelor bancare.

In ceea ce priveste viitorul, noi spunem ca legea vine si in sprijinul bancilor, desi gandirea acestora se concentreaza exclusiv pe conservarea profitului si fac presiuni uriase pentru ca legea sa nu fie promulgata. Pe termen scurt, desigur ca este posibil sa scada creditarea, timp in care bancile vor putea sa-si analizeze politicile in aceasta privinta. Pe termen lung, aceasta lege aduce normalitate si echilibru. Familiile tinere vor avea mult mai multa incredere sa acceseze un credit, stiind ca sunt protejate. Sa gaseasca solutii pentru ca ofertele de credit sa fie accesibile este treaba bancilor.Daca, in continuare, vor mentine dobanzi ridicate si vor restrictiona creditarea, inseamna ca nu vor sa crediteze. Bancile sa mai taie din salariile de milioane de euro ale conducerii, sa nu mai acorde credite cu dedicatie, sa ia in calcul un profit rezonabil, realizat NU prin clauze abuzive si incasarea de sume necuvenite. Asta inseamna insanatosirea sistemului bancar.

„Această lege va avea, de asemenea, prin restricţionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontală asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, industriei materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare”, mai sustine ARB.

De acord, pe termen scurt. Dar prin aceasta lege se pun bazele unor strategii pe termen mediu si lung, care vor insemna normalitate. Vorbim de preturi corecte pentru locuinte, vorbim de evitarea cresterii artificiale a preturilor in piata imobiliara si de eliminarea speculatorilor. Vorbim de insanatosirea pietei imobiliare, in sens mai larg, a economiei Romaniei. Consideram ca afacerile imobiliare vor fi impulsionate prin adoptarea acestei legi, fiindca scaderea preturilor la un nivel apropiat de cel real in Romania, combinata cu protectia oferita prin aceasta lege, vor conduce la cresterea increderii.

„Legea adoptată induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor”, continua ARB cu scenariul catastrofic.

Legea urmareste stabilirea unui echilibru in relatia client-banca. Daca unele banci vor fi nevoite sa plateasca factura pentru creditarea iresponsabila din trecut, atunci asta trebuie sa se intample. Daca orice alta firma din sectorul privat suporta consecintele unui management defectuos si da faliment, atunci acest lucru trebuie sa se intample si in cazul bancilor.

A pune sub semnul intrebarii soarta deponentilor este un argument des folosit, inclusiv de catre membri din conducerea BNR. Reproducem un pasaj edificator dintr-un articol publicat in ziarul Bursa: „Oare chiar nu au citit oficialii BNR documentul Băncii Angliei privind crearea banilor în economia modernă, unde se arată că băncile nu trebuie să aştepte formarea depozitelor înainte de acordarea creditelor, ci creditarea este procesul prin care sunt create depozitele, iar băncile private creează, în acest fel, bani noi?”(Calin Rechea, Bursa, 26.11.2015)

„Această lege va putea fi speculată de clienţi care nu prezintă probleme sociale, având capacitate de rambursare şi care sub efectul legii vor anula garanţii materiale complementare -instrumente bancare de tipul avalului, transferând astfel pierderea proprie asupra sistemului şi, implicit, asupra deponenţilor”, mai afirma ARB.

Este strict problema bancilor cui si in ce conditii au acordat credite. Pentru clientii bancari este de necrezut faptul ca, in continuare, abordarea bancilor fata de ei ramane aceeasi: de aroganta, de lipsa de transparenta, de refuz de a discuta, de refuz de a accepta ca normalitatea consta intr-un parteneriat si nu in abuzarea continua a clientului. Oare bancile nu realizeaza la ce cote a ajuns lipsa de incredere si chiar ura fata de ele, in unele situatii? Lucruri care li se datoreaza exclusiv!

Este momentul ca bancile sa coboare din turnul de fildes si sa se adapteze, fiindca altfel eforturile PR-ului si comunicarile din mass-media, imensele presiuni pe care le fac peste tot vor conduce doar la adancirea definitiva a rupturii dintre banci si clienti.

Iar dumneavoastra, dragi cititori care va ganditi sa deveniti clienti ai bancilor din Romania, va amintim cunoscuta vorba de spirit a Mariei Luisa Spaziani, poet italian: „Aminteste-ti sa nu-ti depui viata in banca”. Din pacate, pentru unii dintre noi, acest indemn vine prea tarziu!

Echipa GCCC

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci