Este adevarat? Cateva intrebari naive ale unui debitor in franci elvetieni

A inceput jihadul bancilor impotriva legii darii in plata a imobilului ipotecat. Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a adresat o scrisoare deschisa Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Justitiei, Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, prin care isi exprima “groaza si indignarea” fata de legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat. Toate relele sunt invocate: efecte negative ireversibile asupra sistemului bancar, destabilizare pe termen lung, cutremur, dezastre, piere tara, piere lumea! Nu se vor mai putea acorda atatea credite, mai ales tinerilor, familiile vor avea de suferit. S-a muncit cu atata abnegatie atatia ani numai ca printr-o lege sa distrugi tot, fara sa te gandesti o secunda la stabilitatea sistemului bancar.

In acest context, cu modestie adresez cateva intrebari naive, in calitate de client bancar, oricui vrea sa le citeasca:

1. Este adevarat ca niciun debitor nu vrea de buna voie si nesilit de nimeni sa-si dea casa pentru care a platit timp de multi ani (sume exorbitante in cazul celor in CHF) decat daca povara ratelor a devenit de nesuportat?

2. Este adevarat ca printre motivele pentru care o rata devine de nesuportat poate fi acela ca bancile au introdus clauze abuzive de tot felul, care au ridicat enorm sumele platite la banci?

3. Este adevarat ca bancile au vandut creantele catre recuperatori si cu 5% din valoarea creditului?

4. Este adevarat ca in acelasi timp bancile nu au venit cu nicio oferta serioasa catre clientii aflati in dificultate?

5. Este adevarat ca, inainte sa vorbesti de indisciplina contractuala, mai bine ai verifica clauzele abuzive din propriile contracte preformulate?

6. Este adevarat ca 15000 de procese sunt acum pe rol impotriva bancilor?

7. Este adevarat ca, inainte de a vorbi despre accesibilitatea creditelor pentru tineri si tinerele familii, ar trebui sa explici cum ai distrus alte zeci de mii de familii inrobindu-le economic si cum ai adus oamenii la sinucidere?

8. Este adevarat ca este incerta vreo contributie a bancilor straine la prosperitatea tarii si a cetanilor romani, dar este certa contributia la dezastrul economic al multor persoane fizice?

9. Este adevarat ca e cu totul incerta vreo contributie a sistemului bancar la prosperitatea vietii de familie, dar este certa contributia la degradarea acesteia, la pierderea stimei de sine, la imbolnavirea fizica si psihica, la umilire, la vinovatia parintilor ca nu pot sa asigure un viitor copiilor lor pentru ca au avut incredere in banci, mai ales in cele care au acordat credite in franci elvetieni?

10. Este adevarat ca bancile ar trebui sa plateasca clientilor despagubiri morale imense si tot n-ar insemna repararea prejudiciului cauzat multor clienti?

11. Este adevarat ca subsidiarele din Romania ale unor banci ofera credite in conditii mult mai proaste fata de cele acordate cetatenilor altor tari?

12. Este adevarat ca memoriul adresat de catre Consiliul Patronatelor Bancare contine aberatii juridice?

13. Este adevarat ca procurorii francezi au pus sub acuzare penala divizia de credit a bancii BNP Parisbas pentru practici comerciale legate de creditele in franci elvetieni?

14. Este adevarat ca mai exista oameni care nu vor ceda si vor lupta pana la capat pentru dreptate?

Cu respect,
Adriana Necula

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

14 comments

 1. Raspund eu in locul bancilor.
  Este adevarat .
  Bancile au distrus vieti,familii si destine.Sunt vinovati de crima,de genocid.
  De ce nu se sesizează DNA-ul ?
  DE CE ?

 2. D-le Steven van Groningen, dv ce credeti? Avem deptate? Eu cred ca se apropie ziua cind nu mai puteti ignora ADEVARUL. Fiecare intrebare are si un raspuns…. care va fi dat de JUSTITIE.

 3. da , da este foarte adevarat dar eu sunt o banca smechera si voi aveti politicieni corupti si asa ca nu-mi pasa si nu-i pasa nici guvernatorului ca-i omul meu , ! dar poate uniunea europeana ca suntem cetateni europeni si avem drepturi!

 4. PROTESTEZ IMPOTRIVA INCOMPETENTEI BNR, GUVERNATORULUI ISARESCU, CPBR, BANCILOR IRESPONSABILE CARE SE COMPORTA OSTIL FATA DE CETATENII ROMANI SI CLIENTII PE CARE I-AU INSELAT!
  TOATE CELE DE MAI SUS SUNT ADEVARATE!
  ZI DE ZI NOI LE SIMTIM CONTINUU IAR NESIMTITILOR CARE NE-AU ADUS IN STAREA ASTA NU LE PASA.
  PENTRU CA LOR LE ESTE LA INDEMANA SA SCRIE ORICE LEGE CARE SA FIE IMPOTRIVA NOASTRA SI SA ASMUTA PE CEI CARE NU CUNOSC ACESTE DRAME IMPOTRIVA NOASTRA.

 5. Este adevarat ca asa-zisele pierderi invocate de banci ca urmare a implementarii unor acte normative sau a unor “promotii” sunt de fapt renuntarea la o parte din banii pe care ii fura constant de la clienti?

 6. Este adevărat ca BNR și statul roman a salvat banci de la faliment cu banii noștri?
  Este adevărat ca se vor confisca bani din depozite pt salvarea băncilor?
  Este adevărat ca pragul CHF/Euro era unul temporar și ca în cercul guvernatorilor de bănci și bancheri se știa acest lucru?

 7. Felicitari Adriana.imi erog dreptul sa-ti raspuns Eu:bancile;Bnr-ul;statul Roman nu i-ti vor raspunde niciodata ptr simplul motiv ca ne sfideaza Desi suntem multi.Da Adriana este foarte adevatat punct cu punct..si pare normaLitatea statului minunat ce-l cladim Pas cu Pas…

 8. Foarte bine punctat. Poate ar fi bine sa trimitem aceste intrebari la CPBR, BNR, Presedinte. Sa le trimitem mailuri cu aceste intrebari si sa ne raspunda.

 9. Bună, mă țin de câteva zile să va anunț de cea mai tare ofertă primită… Am un credit în CHF, la Bancpost. Cum e mai rău, știu. Acum vreo doua săptămâni primesc un plic de la ei, ca au o propunere personalizata pt mine să transform CHF în lei. Cred ca a fost primita de toti clentii, aprox. Oricum, cei care nu au primito..nu ați pierdut nimic. Ofertă suna așa: 1,5% dobândă fixa redusă pt 3 ani..( după 3 Ani ei preconizează ca roborul va fi….mic. Poți avea încredere în preconizările lor după tot ce ne-au făcut. Eu unul nu…). Partea interesantă e ca au un punct în care spun: curs de schimb valutar redus față de cursul standard al băncii.. Aici am fost curios, să văd cât de redus e acest curs.. Consilierul de la bancă îmi spune…pentru dumneavoastră va dam la cursul de 4.161 și cursul standard al băncii era în acea zi de 4.201. De râs… În acea zi am plătit rata și am cumpărat francii de la o casa de schimb cu 4.155. Ce deranjează cel mai mult e ca îți trimit scrisori sau mesaje pe la tv…venim în ajutorul clienților…
  Mulțumesc

 10. Multumim pentru intrebarile formulate…Eu personal am platit cu varf si indesat si tot nu vreau sa-mi dau casa si cu aceasta ocazie sa-mi traumatizez copii care au crescut in aceasta casa…Rog pe aceasta cale bancile sa fie corecte cu oamenii de buna credinta, sa elimine comisioanele abuzive si sa suporte o parte din povara pe care noi o ducem de ani buni de cand a crescut CHF.Cu aceasta lege aprobata poate bancile vor elimina clauzele abusive si vor negocia corect cu clientii care sunt in pragul disperariiiiii….

 11. Aceste intrebari ar trebui sa formeze interogatoriul ce trebuie depus in toate procesele pe care fiecare dintre noi le are sau le va avea cu banca. Sunt sigura ca nicijuristii bancilor si nici judecatorii nu vor putea ignora gravitatea situatiei disperate in care se afla zeci de mii de romani tineri si care nu-si doresc altceva decat sa-si formeze o familie in casa lor (pentru ca nu sunt pilosi sa poata accesa o locuinta ANL a caror constructie s-a facut tot din banii si privatiunile noastre ale tuturor). Nu trbuie sa cedam si nici sa ne speriem vor trebui sa gaseasca o solutie acceptabila intrucat mai bine de peste 50% din tinerii din Romania nu au asemenea salarii care sa le permita plata acestor sume. Avem speranta ca noul guvern sau de ce nu ” strada” va rezolva in mod civilizat aceasta grava situatie ce nu mai poate fi prelungita.

Comments are closed.