Scrisoare deschisa catre domnul Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, cu privire la legea darii in plata

Domnule Presedinte,

Avand in vedere faptul ca desi Grupul Clientilor cu Credite in CHF si-a exprimat, in nenumarate randuri, rugamintea expresa ca legea darii in plata sa fie promulgata de urgenta, in forma in care a fost votata de catre Parlament, invocand situatia disperata a zeci de mii de oameni aflati in prag de executare silita, dumneavoastra ati ales sa trimiteti legea in Parlament pentru reexaminare.

Avand in vedere ca situatia si punctul nostru de vedere referitor la aceasta lege v-au fost aduse la cunostinta prin toate mijloacele care ne-au fost accesibile: petitii trimise prin mailuri, depuse personal sau in grupuri de clienti la Administratia Prezidentiala, scrisori deschise, prezentari la posturi de televiziune si alte canale media, intalniri ale debitorilor si reprezentantilor lor cu consilieri ai dumneavoastra, dumneavoastra ati ales sa nu tineti cont de solicitarile noastre si sa trimiteti legea in Parlament pentru reexaminare.

Avand in vedere ca si Organizatia Europeana pentru Protectia Consumatorului, BEUC, v-a transmis o scrisoare prin care sprijina promulgarea acestei legi, ca fiind una de importanta cruciala pentru imbunatatirea protectiei consumatorului, deosebit de defectuoasa in Romania, dumneavoastra ati ales sa trimiteti legea in Parlament pentru reexaminare.

Avand in vedere ca, in general, desi membrii grupului nostru, care numara peste 23000 de persoane plus familiile lor, au incercat, inca de la inceputul anului 2015, in nenumarate randuri, sa vi se adreseze direct, pentru a va expune si punctul nostru de vedere asupra nenumaratelor probleme cu care ne confruntam din cauza practicilor abuzive ale sistemului bancar, in incercarea de a identifica solutii viabile pentru rezolvarea acestora, dumneavoastra ati refuzat sa ne acordati aceasta oportunitate.

Va solicitam sa faceti publice toate documentele mentionate anterior dar mai ales documentele pe care vi le-au adresat, conform informatiilor publicate in mass media, reprezentantii sistemului bancar, in incercarea lor de a impiedica prin orice mijloace promulgarea acestei legi. Amintim dupa cum urmeaza:

  1. Scrisoarea pe care v-a adresat-o Banca Nationala a Romaniei prin care va solicita sa trimiteti legea inapoi la Parlament sau la Curtea Constitutionala
  2. Raspunsul dumneavoastra clar asupra situatiei semnalate in presa si confirmata voalat si de catre reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, respectiv asupra faptului ca, desi ati refuzat intalniri cu reprezentantii debitorilor, ati acceptat in schimb intalniri cu reprezentanti ai sistemului bancar. Desi reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale au infirmat acest lucru, totusi surse din cadrul Presedintiei au declarat pentru presa ca au avut loc astfel de intalniri intre oficiali ai Administratiei Prezidentiale si bancheri, in cadrul carora acestia au putut sa-si exprime punctul de vedere. Mai mult, intr-o emisiune televizata, doamna Gabriela Folcut, consilier de comunicare in cadrul ARB, raspunzand unei intrebari frontale asupra acestui subiect, nici nu a confirmat dar nici nu a infirmat existenta acestor intalniri, spunand ca aceste intalniri “care au loc in momentul de fata” ar trebui sa ramana “informale”. In aceste conditii va rugam sa faceti publice toate documentele care v-au fost adresate de catre bancheri, in cadrul acestor intalniri “informale”.
  3. Documentele prezentate de catre ambasadorii unor state ale Uniunii Europene din care provin banci importante din Romania, care la randul lor s-au intalnit cu dumneavoastra pentru a sustine punctul de vedere al bancherilor si care, potrivit informatiilor publicate in presa, au recurs la avertismente deloc voalate in care arata ca Romania ar putea suferi consecinte pe plan European in cazul promulgarii acestei legi.
  4. Scrisoarea trimisa dumneavoastra de catre cei patru reprezentanti ai bancilor-mama ale unor banci straine care opereaza pe teritoriul Romaniei, in care acestia recurg la amenintari impotriva statului roman in cazul in care legea ar fi promulgata.

 

Va multumim.

Echipa Grupul Clientilor cu Credite in CHF

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

2 comments

  1. Am trimis domnului presedinte scrisoarea noastra deschisa cu adaugarea:
    P.S.: Sper ca documentele solicitate nu au intrat in categoria documentelor secret de stat sau de serviciu.

  2. Ce mai este de spus! Un presedinte care nu da doi bani pe cetatenii lui si care sta in genunchi in fata bancherilor.

Comments are closed.