Scrisoare deschisa a Grupului Clientilor cu Credite in CHF catre Parlamentul Romaniei

Stimate doamne | Stimati domni,

Putem sa spunem, fara greseala, ca noi, debitorii in franci elvetieni, suntem cea mai defavorizata si discriminata categorie de debitori bancari din Romania. Conform ultimelor statistici, numarul nostru ar fi de peste 20.000, insa nu stim in ce masura aceste statistici reflecta adevarul atata timp cat in mod consecvent lipsesc din ele creditele externalizate. Presupunem ca mai suntem 40.000 de debitori plus familiile acestora care suporta povara creditelor toxice in franci elvetieni. In continuare platim rate dublate sau triplate din cauza dublarii cursului valutar si a clauzelor abuzive caracteristice contractelor in CHF. Problema noastra, care a inceput acum mai bine de 13 ani, nu si-a gasit rezolvarea. Traim cu impresia ca suntem marginalizati, o categorie sociala de care autoritatilor nu le pasa, care nu am beneficiat de Programul Prima Casa, desi ne-am cumparat o prima si probabil ultima casa.

Doamnelor si domnilor, suntem categoria sociala care, desi formata din oameni activi, care au un loc de munca, traieste la limita saraciei absolute. In ce tara din lume o persoana care are un venit realizat din munca cinstita poate fi considerata caz social? Sinuciderile, saracirea, executarile silite, imbolnavirea psihica si fizica a imprumutatilor in CHF nu va spun nimic? Faptul ca o intreaga generatie nu a trait o viata normala, ci una marcata de privatiuni, stres, lupta pentru supravietuire numai pentru ca bancile sa faca profit cu orice pret, nu inseamna nimic pentru dumneavoastra?

Sunt arhicunoscute conditiile in care au fost acordate creditele in franci elvetieni. Bancile nu numai ca nu au informat debitorii asupra riscurilor la care se expun, ci le-au spus ca francul elvetian este cea mai stabila moneda. Debitorilor li s-a spus ca nu se incadreaza la un imprumut in alta moneda, fiind practic indrumati sa ia creditul in CHF, prin toate mijloacele de convingere. Consecintele lacomiei bancilor pentru un profit urias si de durata se vad acum, cand generatia pauperizata a imprumutatilor nu mai face fata platilor.

De-a lungul timpului, clientii bancari au incercat negocieri cu bancile, au intentat procese sau au incercat sa beneficieze de legea darii in plata, pe care au sustinut-o cu tarie. Bancile au acordat, cu mare greutate, discounturi pe sold la conversia creditelor in lei pentru o parte dintre imprumutati. Dar mai exista 40000 de debitori care nu au putut sa negocieze cu bancile. Si mai exista o serie de procese pierdute de catre debitori, intrucat practica in instante le este defavorabila, existand instante in care nu a castigat nici macar un debitor, desi s-a dus cu legea in mana. Ce fel de tara este aceea in care un debitor nu-si poate castiga dreptatea, desi de partea lui are legea? Ce fel de tara este aceea in care o banca nu respecta o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante? Ce fel de tara este aceea in care decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu sunt respectate?

Sa intelegem ca suntem mai prejos decat Croatia, tara membra UE, unde problema CHF a fost rezolvata prin lege, imprumutatii in franci elvetieni platind creditele la cursul de la data acordarii? Suntem mai prejos decat alte tari in care in este luata in considerare decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza Andriciuc, care nu se respecta in Romania? Suntem mai prejos decat Slovenia? Suntem mai prejos decat Spania? Decat Ungaria?

Asteptam de multi ani o investigatie asupra modului in care au fost acordate creditele in franci elvetieni in Romania. Asteptam de multi ani masuri concrete din partea statului pentru protejarea celor care au luat aceste credite. Asteptam ca statul sa puna capat asasinatelor in serie comise de banci asupra creditatilor in CHF.

Cu toate acestea, asa cum nu am incetat sa traim, in pofida eforturilor depuse de banci, nu am incetat sa speram. Se afla acum pe circuitul parlamentar legea conversiei creditelor in valuta. Sustinem cu tarie aceasta lege, pentru ca o masura legislativa a devenit imperios necesara. Forul legislativ este chemat sa-si aduca aminte ca se afla in slujba cetateanului si nu in slujba ocultei financiare. Consideram ca legea conversiei creditelor in valuta la un curs cu maximum 20% mai mare decat cel de la data acordarii ar rezolva, in oarecare masura, problema dureroasa a imprumutatilor in CHF.

Va informam, doamnelor si domnilor, ca debitorii in CHF nu mai au resurse financiare si psihice pentru a initia procese intr-o tara in care totul conlucreaza impotriva lor. O lege a conversiei creditelor in valuta ar fi o masura reparatorie, intr-o oarecare masura, pentru daunele incomensurabile aduse de bancile care au acordat credite in CHF, intrucat acestea nu vor putea fi reparate, integral, niciodata.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF

Prin

Administratori

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci