Romania sub dictatura BNR! Scrisoare deschisa catre Klaus Iohannis

Prin votarea legii privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, Parlamentul a pus capat iluziei de libertate in Romania si a votat instaurarea dictaturii BNR. Componenta Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala, atributiile acestuia, modul de functionare si faptul ca se constituie ca un organism supra-guvernamental, cu puteri nelimitate, fara a raspunde in fata nimanui, nici civil, nici penal, nu ne mai lasa posibilitatea sa ne indoim: asistam la tentativa de instaurare a unei dictaturi tehnocrate cu prerogative si privilegii ce exced cadrul democratic.

Domnule Presedinte,

Cetatenii romani se afla in razboi cu bancile, fie ca acestora le place sa recunoasca acest lucru fie nu. Banca Nationala a Romaniei s-a aflat in prima linie pe acest front, ca general si comandant suprem al sistemului bancar. Nu ne indoim nicio clipa ca din momentul in care acest Comitet al Salvarii Sistemului Bancar va incepe sa functioneze, drepturile consumatorilor romani de servicii bancare, grav incalcate de ani buni, vor fi complet eludate iar clientii bancari sacrificati.

Presiunile enorme ale lobby-ului bancar isi fac efectele de prea mult timp in Romania. Bancherii au modificat si amanat legi dupa cum au vrut si intotdeauna in dauna intereselor cetateanului. Insa este pentru prima data cand se legifereaza toate abuzurile din trecut si se ofera parghii fara limite pentru a se prolifera aceste abuzuri fara precedent in alte state din Uniunea Europeana, pentru a se decide destinele unor largi categorii de oameni de catre o entitate care nu a fost votata de nimeni si care se situeaza deasupra legii!

(2) În îndeplinirea obiectivului fundamental prevăzut la alin. (1), Comitetul şi membrii Consiliului general nu solicită şi nu acceptă instrucţiuni din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat.

 (2) Destinatarii recomandărilor sau avertizărilor Comitetului prevăzuţi la alin. (1) trebuie să adopte măsurile corespunzătoare, inclusiv emiterea de reglementări, în vederea respectării recomandărilor sau, după caz, să întreprindă acţiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizaţi. Destinatarii trebuie să informeze Comitetul cu privire la măsurile adoptate sau să furnizeze o justificare corespunzătoare în cazul în care nu au adoptat astfel de măsuri.

 (3) În cazul în care Comitetul constată că nu s-a dat curs recomandării sale sau că estinatarii nu au justificat în mod adecvat lipsa lor de acţiune, acesta informează, în condiţii de strictă confidenţialitate, destinatarii.

In aceste conditii, intrebam: pentru ce mai exista alegeri? SA SE DESFIINTEZE ALEGERILE, vom avea instaurata Dictatura unui Comitet ale carui recomandari sunt obligatorii. Repetam, un organism care nu a fost votat de nimeni si care nu raspunde in fata legii, asa cum o face orice cetatean, functionar, parlamentar sau chiar presedinte! SE BUCURA DE IMUNITATE ABSOLUTA, cu exceptia cazului in care nu se poate proba buna-credinta! Ceea ce este aproape imposibil! Este in conformitate cu prevederile CONSTITUTIEI aceasta lege?

(2) Persoanele care au deţinut sau deţin calitatea de membru al Consiliului general şi, respectiv, al unei comisii tehnice, precum şi persoanele care au lucrat sau lucrează în cadrul secretariatului Comitetului, nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceştia au acţionat cu bună credință.

Domnule Presedinte,

Suntem abuzati sistematic, de ani de zile, de catre sistemul bancar, prin clauze abuzive si suportarea integrala a riscurilor din contracte, singura preocupare constanta a bancilor fiind mentinerea practicilor prin care se „indestuleaza”.Asta in timp ce imprumutatii sunt distrusi economic, social si moral, sunt supraindatorati nu din vina lor, ci fiindca au avut incredere intr-o banca.

Suntem singura tara din Uniunea Europeana in care nu exista legea falimentului personal.

Singura lege care vine sa echilibreze balanta intre client si consumator, Legea Darii in Plata, este supusa unor presiuni uriase de catre lobby-ul bancar, avand in prima linie Banca Nationala a Romaniei.

Imprumutatii din anii 2006-2008 si mai ales cei in franci elvetieni nu sunt protejati de nicio lege de protectie a consumatorului, efectele implementarii defectuoase a unei directive europene prin OUG 50/2010 resimtindu-se si acum catastrofal in majoritatea contractelor.

Nimic din activitatea de pana acum a BNR nu ne indreptateste sa credem ca va avea o abordare nepartinitoare si ca nu va sustine interesele bancherilor in detrimentul celor ale consumatorilor.

Domnule Presedinte,

Inainte de a se vorbi despre risc sistemic si faliment in sectorul bancar, ar trebui sa se vorbeasca despre risc sistemic si faliment in randul populatiei, cauzat de banci sub supravegherea prudentiala a BNR!

Inainte de a se vorbi despre risc sistemic in sectorul bancar ar trebui sa se vorbeasca despre cei care au plecat din tara pentru a castiga suficient asrfel incat sa poata suporta povara ratelor bancare. Despre familiile destramate, despre boli psihice si fizice, despre sinucideri care decimeaza o generatie de imprumutati. Toate acestea din cauza unui sistem bancar ale carui abuzuri si sete de profit cu orice pret sunt atent supravegheate si tolerate de catre BNR.

Cum credeti ca va supraveghea macroprudential acest Comitet, cand BNR a esuat lamentabil in a supraveghea politicile de creditare ale bancilor, contribuind astfel din plin la dezastrul economic al unor largi categorii de cetateni?

Ar trebui sa se inteleaga o data, de catre toata lumea, ca Romania este a cetatenilor ei si nu a bancilor straine! Inainte de a promulga o lege care consfinteste un supra-guvern ar trebui promulgat un pachet de legi care sa vina in sprijinul cetatenilor, si asta URGENT!

Domnule Presedinte,

Oamenii v-au votat, nu bancile, nu BNR! Ganditi-va bine! NU promulgati legea supravegherii macroprudentiale! Nu semnati epitaful libertatii in Romania!

Este ultima dumneavoastra sansa in fata poporului, ULTIMA!

Echipa de Coordonatori GCCC – Grupul Clientilor cu Credite in CHF

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci