VICTORIE ISTORICĂ ÎN CROAȚIA: Tribunalul Comercial declară nulă clauza de risc valutar pentru TOATE contractele în franci elvețieni. 8 bănci sunt obligate să convertească creditele la cursul istoric, pe motiv de neîndeplinire a obligației de informare. Printre probe, un studiu FMI din 1997

Tribunalul Comercial din Croația pronunță o hotărâre definitivă (publicată în data de 11 iulie 2018), arătând că clauza de risc valutar aferentă contractelor de credit în franci elvețieni este nulă, având în vedere faptul că băncile nu și-au informat clienții cu privire la riscurile aferente.

Instanța de judecată a arătat că 8 bănci din Croația au încălcat legislația de protecție a consumatorilor, prin introducerea de clauze abuzive în contractele de credit în franci elvețieni acordate în perioada 1 Octombrie 2004 – 31 Decembrie 2008. Astfel, Tribunalul arată că împrumutații nu au fost informați în mod corect asupra riscurilor la care se expun și că nici nu au primit toate informațiile necesare, astfel încât consumatorul să ia o decizie rațională. De asemenea, instanța mai arată că împrumutații au fost puși în imposibilitatea de a aprecia în vreun fel derularea contractului de credit, nu doar cu privire la cursul de schimb, ci și cu privire la rata dobânzii.

Instanța de judecată a dispus ca cele 8 bănci să convertească creditele din CHF în moneda locală (kuna), la cursul de la data acordării. Băncile au un termen de 60 de zile pentru a se supune hotărârii instanței de judecată. De asemenea, unele bănci sunt obligate să transforme rata dobânzii din variabilă în fixă. Totodată, pe cale separată, băncile ar putea fi obligate, printr-un proces separat, să returneze sumele de bani percepute în plus. Impactul asupra băncilor ar putea ajunge până la 2 miliarde de euro. 

Cele 8 bănci sunt:  Zagreb Bank, the Economic Bank Zagreb, Erste & Steiermarkische, Raiffeisenbank Austria, Addiko Bank (fosta Hypo Alpe Adria Bank), OTP Bank Croatia, Sberbank and Splitska banka (fosta Societe -Generale).

Alte aspecte relevante reținute în hotărâre de către Tribunalul Comercial din Croația:

– „băncile au îndreptat opinia publică împotriva debitorilor în franci elvețieni”

– se face trimitere către un studiu al Fondului Monetar Internațional (FMI) publicat în anul 1997, cu 5 ani înainte de apariția monedei EURO. Studiul ia în calcul mai multe scenarii privind francul elvețian, arătându-se că există o tendință promițătoare de creștere a francului elvețian în raport cu moneda europeană. Astfel, instanța de judecată arată că băncile nu au informat clienții cu privire la analiza FMI sau cu analizele altor experți care previzionau o presiune de capital din partea zonei euro asupra cursului de schimb în CHF și, evident, asupra creșterii constante a monedei elvețiene. De asemenea, băncile au uitat să prezinte împrumutaților o serie de factori care ar fi putut influența cursul de schimb pentru perioade mai lungi de 10, 20 sau 30 de ani, încâlcând astfel obligația de informare.

Descarcă AICI STUDIUL FMI realizat în anul 1997!!!

Descarcă AICI Hotărârea Tribunalului din Croația!!!

Sursa: rtvslo.si

Distribuie articolul in retelele sociale folosind #contrabanci

One comment

  1. Da, așa este corect!!! Eu am pierdut în 18.06.2018 procesul la Curtea de Apel București secția V civilă, cu două,, doamne,,… niște babe plictisite, care ne-au acordat 3 minute de expunere… cred ca se grăbeau la cafea… În sfârșit, au trântit procesul, împotriva obligațiilor expuse de CJUE. Au făcut o ilegalitate, dar nimeni nu le face nimic…iau un salariu imens, așteaptă o pensie nesimțit de mare, etc. De ce? Din cauza lipsei rasunderii materiale a magistraților… Ei greșesc, chiar voit… Plătește prostul sau statul… ei, nu!
    Incompetenta și rea voința… ajutata cred și de avocații băncilor care se poate să – i stimuleze în multe feluri.
    Întrebare… De ce instanțele din Cluj, Craiova, Constanța dau soluții conforme cu recomandările CJUE, iar cele din București, nu? Poate să răspundă ICCJ?
    Nu, sunt preocupați să fie împotriva poporului, împreună cu Guvernul și Isărescu!!!!

Comments are closed.